Ekonomi ve Finans

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Kaç Olmalıdır?

Kredi notu nedir, kredi notu neden önemlidir, kredi notunu etkileyen faktörler nelerdir, kredi notu nasıl hesaplanır, kredi notu kaç olmalıdır ve kredi notu nasıl öğrenilir gibi soruların cevapları ile özel ipuçları bu yazıda! İşte detaylar...

📌 Kredi Notu Nedir: Müşterilerin, banka ve finans kuruluşları ile arasında geçen her türlü mali işlemin analiz edilmesi sonucunda hesaplanan bir puandır. Kredi notu bireylerin gelecek süreçteki borçlarını ödeme olasılıklarını tahmin etmek için hesaplanır. Özellikle bankalar kredi vermeden önce müşterilerin mali durumunu incelerken ve kredi riskini hesaplarken kredi notunu önemli bir referans olarak kullanırlar. Kredi notu sadece kredi kullanırken değil; her türlü kiralama ve satın alma işleminde dahi önemli bir finansal gösterge olarak kullanılır.
(Ayrıca Bakınız: Bankacılık Ürün ve Hizmetleri Nelerdir?)

Profesyonel İpucu: Kredi notu, ilgili birey veya kuruluşun geçmişteki kredi ödeme performansı verileri üzerinden sonraki dönemde taahhüt edilen ödemelerin yapılıp yapılmayacağı yani müşterilerin tutarlılığı ve güvenirliği ile ilgili bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından bilgi edinilmesini sağlamaktadır. Kredi notu kredi başvurularında kullanılan bir çeşit ön eleme kriteri olarak düşünülebilir. Yani kredi notu ne kadar yüksekse, bankalardan kredi çekmek de o kadar kolay olacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler)

Kredi Notu Nedir? Nasıl Hesaplanır? [Rehber]

Kredi Notunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (%45): Ödemelerin zamanında yapılıp yapılmaması vb.
Mevcut Hesap ve Borç Durumu (%32): İyi ve kötü halle kapanmış krediler, teminatlı ve teminatsız mevcut toplam borç bakiyeleri, kredi limitleri, kullanılabilir kredi limit yüzdeleri vb.
Kredi Kullanım Yoğunluğu (%18): Kredi kullanım sıklığı, kredilerin ödeme performansı vb.
Yeni Kredili Ürün Açılışları (%5): Kullanılan kredilerin ne kadar güncel tarihli olduğu vb.

Yukarıda belirtilen oranlar Türkiye’deki finansal sisteme ait olmakla beraber yıllara göre farklılık gösterebilmektedir. (1) Kredi ve kredi kartı ödemelerinin geciktirilme miktarı, mevcut kredi ve kredi kartlarının borçları, kişinin borçlarını ödeyebilme konusunda ekonomik gücü, kartların limitleri ve kullanılabilir limit yüzdeleri, son kredinin ne kadar yakın bir tarihte alındığı, kredi kullanım düzeni ve yoğunluğu, eski kredi başvurularında alınan ret oranı gibi çeşitli faktörler kredi notunu etkilemektedir. Aslında kredi notu ekonomik gücü ifade etmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?)

Şema: Kredi Notunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?  [Not: Oranlar Farklılık Gösterebilir!]
Şema: Kredi Notunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?
[Not: Oranlar Farklılık Gösterebilir!]

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Türkiye’deki bankacılık ve finans sisteminde, kredi notu bankalar ve diğer finans kuruluşları tarafından gönderilen kullanıcı verilerinin bankaların ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu (KKB & Findeks) tarafından değerlendirilmesi ile hesaplanır ve tüketicilerin bir nevi finansal karneleri oluşturulur. Bu veriler kredi kartı borç ödemeleri, kredili mevduat hesabı kullanma alışkanlığı ve daha önceden kullanılan kredilerin ödemeleri gibi kriterleri kapsar. Kişilerin tüm kredi hareketleri ortak bir havuzda toplanıp analiz edilerek kredi notları hesaplanır.

Not: Çok uzun bir süredir bankalarla aktif bir kredi, kredili mevduat veya kredi kartı çalışması olmayan kişilerin kredi notları oluşmaz veya kredi notları sıfırdır. Bu gruptaki bireyler de yine bilinmezlik sebebiyle bankalar tarafından riskli kişiler grubunda değerlendirilir ve bu sebeple yatırım amaçlı dahi olsa bu kişilere kredi verilmesi daha zor olur. Ayrıca farklı ülkelerde kredi notu aralıkları farklı olsa da, kredi notunun hesaplanması dünya genelinde benzer mantıkla yapılmaktadır.

Görsel: Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? [Kredi Notu Hesaplama Örneği]
Görsel: Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? [Örnek]

İdeal Kredi Notu Kaç Olmalıdır?

Kredi alabilmek için kredi notu en az kaç olmalıdır‘ sorusunun cevabı kredi başvurusunda bulunulan banka ve gelir durumu gibi bir takım şartlara göre farklılık gösterse de, Türkiye’deki bankacılık ve finans sisteminde kredi notu 1500 ve üzeri olan bireyler daha çabuk ve daha sorunsuz şekilde kredi alabilmektedirler. Kredi notu aralıkları genel olarak 5 farklı kredi risk grubu altında değerlendirilmekle beraber; kredi notu aralıkları, risk grupları ve risk gruplarının kredi kullanma ihtimalleri hakkında genel olarak kabul gören gruplama şu tablodaki gibidir:

Kredi Notu AralığıRisk GrubuKredi Kullanma İhtimali
1-699En RiskliÇok Düşük
700-1099Orta RiskliDüşük
1100-1499Az RiskliGelire Bağlı
1500-1699İyiYüksek
1700-1900Çok İyiÇok Yüksek
Tablo: Kredi Notu Aralıkları, Kredi Risk Grupları ve Kredi Kullanma İhtimalleri
Şema: Türkiye'deki Kredi Notu Aralıkları ve Kredi Risk Grupları Nelerdir?
Şema: Türkiye’deki Kredi Notu Aralıkları ve Kredi Risk Grupları
Profesyonel İpucu: Kredi notu iyi olan bireyler genellikle hızlı ve sorunsuz şekilde kredi kullanabilirken, kredi notu orta riskli olan bireylerin kredi kullanımı genellikle kefil ve ipotek gösterimi ile mümkün olmaktadır. Kredi notu düşük olan bireyler ise yüksek riskli oldukları için kredi kullanma ihtimalleri yok denecek kadar azdır. Kredi notu düşük olan ve özellikle riskli grupta yer alan bireylerin kredi alabilmek adına en öncelikli ve en temel önceliği kredi notunu yükseltmek olmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? [Kredi Notu Yükseltme])

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Bankalar: Kredi notu sorgulama hizmetini birçok banka müşterilerine sunmaktadır. Bankalar aracılığıyla kredi notunu öğrenmek için, banka şubesinde kredi notunu öğrenme talebinde bulunulabilir ya da kredi başvurusu yapılırken öğrenilebilir. Eğer şubeye gidilmeden kredi notu öğrenilmek isteniyorsa internet bankacılığı kullanılabilir. Bunun için internet bankacılığı uygulamasında ödenecek belirli bir ücret karşılığında kredi notu sorgulaması yapılabilir.

Findeks: Findeks, Kredi Kayıt Bürosu’na ait bir marka olmakla beraber kredi notunu buraya ödenecek belirli bir ücret karşılığında öğrenmek mümkündür. Ancak Findeks üzerinden kredi notunu öğrenmek için öncelikle Findeks’in sitesine üye olmak gerekmektedir. Üyelik işlemi gerçekleştirildikten sonra ise, istenildiği zaman kredi notu sorgulaması kolaylıkla yapılabilir.

Findeks Kredi Notu Sorgulama & Kredi Notu Öğrenme [Örnek]
Yasal Uyarı: Kredi notu nedir ve kredi notu kaç olmalıdır konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu