Ekonomi ve Finans

En Risksiz ve En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?

En risksiz yatırım araçları, en yüksek kazanç potansiyeline sahip olan yatırım araçları, yatırım araçlarının özellikleri, yatırım araçları arasındaki farklılıklar ve ideal yatırım aracını belirlerken dikkat edilmesi gereken kriterler bu yazıda!

📌 Yatırım Aracı Nedir: Belli bir değere sahip olan ve gelir elde etmeye yarayan kaynaklardır. Yatırım araçları yatırımcıların tasarruflarını değerlendirmelerine olanak sağlayarak kazanç elde etmelerini sağlamaktadır. Kıymetli madenler, emtialar, hisse senetleri, gayrimenkuller, kıymetli eşyalar, dövizler, tahviller, bonolar, fonlar, banka mevduatları, girişimcilik faaliyetleri ve hatta eğitim bile yatırım araçlarına verilebilecek örneklerdendir. Yatırım araçları etkili şekilde kullanıldıkları taktirde yatırımcılara kısa, orta veya uzun vadede ciddi kazançlar sağlarlar. (1)
(Ayrıca Bakınız: En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])

Profesyonel İpucu: Yatırım yapılmayan para zaman içerisinde değer kaybedebilir, şayet değer kaybetmese bile değer de kazanmayacaktır. Bu yüzden eldeki birikimi yatırıma yönlendirerek değerlendirmek akıllıcadır. Fakat yatırım araçları içinde en uygun yatırım aracı seçilirken bilgi, vade, risk ve getiri dengeleri gözetilmelidir. Ayrıca akıllı yatırımcılar tüm yumurtaların körü körüne aynı sepete koyulmaması gerektiğini bilir ve bunun yerine farklı araçlara aşina olup riski düşürürler. (1) (2)
(Ayrıca Bakınız: Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

Görsel: Yatırım Yapılabilecek En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?
Görsel: Yatırım Yapılabilecek En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?

En Risksiz ve En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?

1- Altın ve Diğer Emtialar

Emtia; ekonomide ticari faaliyetlerin konusu olan malların bütünüdür. Yani günlük yaşamda sıkça tanınan birçok aracın yatırım enstrümanı olarak kullanılan halidir. Emtia türleri şunlardır:
Değerli madenler (altın, gümüş, platin vb.)
Sanayi metalleri (bakır, alüminyum, çelik vb.)
Tarım ürünleri (buğday, mısır, pamuk, kakao vb.)
Enerji ürünleri (petrol, petrol ürünleri, doğalgaz vb.)
• Ormancılık ürünleri, gıda maddeleri, kimyasallar, hammaddeler vb.

Not: Emtialar alt gruplara ayrılarak geniş bir yatırım alternatifi oluşturur. Emtia yatırımı pratiği çok eskilere dayansa da siyasi ve çevresel koşullara bağlı olarak fiyatlar hızlı ve sert şekilde değişebilir. Öyle ki, korku ve gerilim senaryolarında fiyatlar yükselme eğilimindedir. Örneğin altın vb. kıymetli madenler risk sevmeyen ve parasını korumak isteyenler için tarih boyunca en güvenilir liman olmuştur ve hâlâ parayı sistemin dışında tutup alım gücünü korumak isteyenlerin favorisidir.
(Ayrıca Bakınız: Altın Yatırımı Nasıl Yapılır? [Rehber])

Görsel: Emtia Türleri ve Emtia Örnekleri [En Güvenilir Yatırım Araçları]
Görsel: Emtia Türleri ve Emtia Örnekleri

2- Mevduat Hesapları ve Dövizler

Mevduat; bir bankaya faiz karşılığında ve belli bir sürenin sonunda ya da istenildiğinde geri alınmak koşuluyla yatırılan paradır. Bankaya konulan mevduat miktarı arttıkça genellikle alınan faiz oranı da artar. Mevduat hesapları para biriktirmek için güvenli olsalar ve kazanç garantisi sağlasalar da parayı büyütmek için ideal araçlar değillerdir. Döviz; ülkeler arası ödemelerde kullanılabilen, yabancı ülkelerin para birimleridir. Döviz ise el altında değerli, küresel finansal sistemde geçerli, güvenilir, sıcak nakit para tutulmasını sağladığı için avantajlı konumdadır. Fakat, yerli para birimleri gibi dövizlerin de kendi enflasyonlarının olduğu unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Döviz Yatırımı Nasıl Yapılır? [Rehber])

3- Borsalar ve Hisse Senetleri

Borsa; menkul kıymet, emtia, döviz, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin işlem gördüğü, halka arz edildiği aynı zamanda bu ürünlerin alım ve satım işleminin güvenle yapıldığı organize piyasalardır. Borsa yatırımı doğrudan borsa endeksine veya belli hisse senetlerine yapılabilir. Borsa endeksine yatırım borsada listelenen bütün hisse senetlerine, belirli bir hisse senedine yatırımsa belli bir şirkete ortak olmak demek olup, aynı zamanda hisse fiyatının artacağı veya düşeceği üzerine bahse girmek demektir. Ancak borsa yatırımı da oldukça riskli olabilir. (1)

Görsel: Borsadan Para Kazanmak Mümkün Mü?
Görsel: Borsadan Para Kazanmak Mümkün Mü?
Not: Borsa sıfır toplamlı bir oyundur, bir el kazanırken öbür el kaybeder. Ayrıca kâr payı esasına dayalı temettü hisseleri de bulunur (1) (2). Alım (call) ve satım (put) opsiyonları ise borsada yüksek getirili yatırım türlerindendir (3). Ancak döviz ve hisse senedi yatırımı yapılırken küresel gelişmeleri takip etmek, öngörmek ve başarıyla yorumlamak oldukça önemlidir. Büyük bir getiri garanti eden şirketlere yatırım yapmak ve stop loss aracını kullanmak gibi tekniklerle risk azaltılabilir (4).
(Ayrıca Bakınız: Stop Loss Nedir? Nasıl Yapılır?)

4- Eğitim, İş ve Girişimcilik

Kişinin eğitim yoluyla kendine değer katması az parayla yapılabilecek yatırımlar ve hatta (gençken bütçe sınırlı olduğu için) genç yaşta yapılabilecek yatırımlar arasında en mantıklı olanıdır. Mesela Usain Bolt 3 olimpiyatta 8 altın madalya kazanmıştır. Sadece 2 dakika koşarak 119 milyon dolar kazanmıştır ancak bunun için 20 yıl antrenman yapmıştır. İşte bu yatırımdır! Benzer bir şekilde akıllıca ve iyi hesap edilerek yapılan başarılı bir girişim veya iş de en iyi yatırım araçları arasındadır. Fakat bu uzun vadeli düşünülüp iyice hesap edilmelidir. (1) (2)

Görsel: Eğitim, İş ve Girişimcilik Yatırımlarına Örnek
Görsel: Eğitim, İş ve Girişimcilik Yatırımlarına Güzel Bir Örnek

5- Mal, Mülk ve Emeklilik

Gayrimenkul, dükkân, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallara mülk denir. Genellikle düşük riskli yatırım olan bu yatırım araçları genellikle orta sınıf tarafından yaşam kalitesini arttırma veya emeklilik planlama gibi amaçlarla tercih edilir. Bu yatırım al-sat yapmak veya kiraya vermek gibi oldukça çeşitli şekillerde olabilir. Ayrıca bunlar önce ihtiyacı karşılayıp refahı arttıracak, daha sonra yatırım yapacak şekilde kullanılmalıdır. Emeklilik ise aktif çalışma dönemindeki yaşam standartlarının emeklilikte de devam etmesi için düzenli birikim yapılmasıdır. Devlet katkısıyla da desteklenen emeklilik faydalı olsa da tek yatırım aracı olarak kullanılmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: En İyi Nasıl Para Biriktirilir? [Rehber])

Uyarı: Neye yatırım yapılacağı kadar neye yatırım yapılmayacağını bilmek de önemlidir. Bu konuda temel kural bir yatırım aracının borç ve ego artışı dışında bir getirisi yoksa, onun kötü bir yatırım olduğudur. Süslü maddi şeyler (pahalı arabalar, süslü mekanlar, tekneler vb.) statü getirse de geçici olup durduğu yerde değer kaybettikleri için para tuzaklarıdır. İmkanlar dahilinde yaşamak ve parayı akıllıca harcamak, gelecekte istenilen hayatı karşılayabilmek açısından önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Para Tuzağı Nedir? Popüler Para Tuzakları Nelerdir?)

Görsel: Para Tuzakları Mantıklı Yatırım Araçları Değildir
Görsel: Para Tuzakları Mantıklı Yatırım Araçları Değildir

6- Yatırım Fonları ve Menkul Kıymetler

Taşınabilen ve yatırım aracı olarak kullanılabilen değerli enstrümanlara menkul kıymet denir. Tahviller, senetler ve bonolar menkul kıymet örnekleri arasındadır. Devletler, şirketler ve çeşitli kuruluşlar bu araçlar sayesinde borçlanarak kendilerine finansman sağlar. Bono kısa vadeli, tahvil uzun vadeli iç borçlanma senetleridir. Yatırım fonları; yatırımcılardan toplanan paralar karşılığında hisse senedi, tahvil/bono, repo, emtia, kira sertifikası gibi farklı finansal araçlarla oluşturulan portföylerdir. Repo ise vadeli olarak yapılan bir çeşit teminatlı borç anlaşmasıdır.

Menkul kıymetler düşük riskli yatırım araçları arasında olmakla birlikte; sabit getirileri olduğu ve genellikle getirileri önceden bilineceği için birikimleri vadeyle değerlendirmek için idealdir. Ancak yatırımcılar servetlerini korumaya ve hatta çoğaltmaya uğraşırken, menkul kıymetlerin getirileri genellikle enflasyona bile ayak uyduramadığından alım gücünü genellikle azaltma eğilimdedir (şartlara göre farklılık gösterebilir). Ayrıca şirket tahvilleri devlet tahvillerinden genellikle biraz daha risklidir çünkü bir şirketin krediyi temerrüde düşürme riski daha çoktur. 

Görsel: Menkul Kıymet Türleri ve Ekonomiye Etkileri
Görsel: Menkul Kıymet Türleri ve Ekonomiye Etkileri

7- Dijital & Kripto Para Birimleri

Sanal para birimi olarak kullanılan, kriptografi ile güvence altına alınmış olan ve herhangi bir fiziksel biçimde mevcut olmayan dijital varlıklara kripto para denir. Bitcoin (BTC) gibi kripto paralar, hızlı ve dramatik büyümeleri nedeniyle son yıllarda yatırımcılar nezdinde büyük ilgi görmüştür. Gelecekte kripto paranın, fiziki paranın yerini alma ihtimali bulunsa da; piyasasının anormal derece oynak olması (1), kâr potansiyeli gibi zarar potansiyelinin de yüksek olması ve merkezi olmadığı için güvenlik kaygılarına yol açması nedeniyle çok risklidir. (2) (3) (4) (5)

Profesyonel İpucu: Riskli yatırımlar aynı anda yüksek getiri ve kayıp potansiyeli içerdiği için yatırımda yeni olanlar ve ne yaptığını bilmeyenler için mantıklı seçim değildir. Örneğin altın insanlık tarihinin en güvenilir limanıyken potansiyel kazancı sınırlıdır, fakat kripto paralar riskli olmalarına rağmen yüksek kazanç potansiyelleri sunar. Ayrıca bir gelir kaynağı satın almak, faizli borç vermek, gayrimenkul yatırım ortaklığı yapmak ve zengin bir eş bulmak gibi farklı yatırım araçları da mevcuttur.
(Ayrıca Bakınız: Çalışmadan Para Kazanma Yolları Nelerdir?)

Görsel: Bireysel Yatırım Araçları ve Ortalama Risk Oranları
Görsel: Bireysel Yatırım Araçları ve Ortalama Risk Oranları

En Uygun Yatırım Aracı Nasıl Belirlenir?

En uygun yatırım aracı belirlenirken dikkat edilmesi gereken temel kriterler şunlardır:
✅ Kişinin karakter yapısına ve hedeflere en uygun yatırım araçları tercih edilmelidir. (1)
✅ Vade, risk toleransı, getiri, masraf, piyasayı kontrol etme sıklığı vb.’ne dikkat edilmelidir.
✅ Yatırım aracının avantajları, dezavantajları ve olası alternatifleri iyice öğrenilmelidir. (1)
✅ Hesabı sorulamayacak veya aşırı reklam yapan yatırım araçlarına güvenilmemelidir. (1) (2)
✅ Mutlaka uzman görüşleri baz alınmalı ve bilgi edinmek için detaylı araştırma yapılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

Yatırım aracını belirlemenin haricinde, yatırımda dikkat edilmesi gerekenler de mevcuttur:
✅ Yeterli düzeyde bir gelire sahip olmayan bireyler yatırımdan önce birikim yapmalıdır. (1)
✅ Yatırım yapmanın püf noktaları (1) öğrenilmeli ve sık yapılan hatalardan (2) kaçınılmalıdır.
✅ Gelir getiren varlıklar harcanmamalı (1) ve riskler dağıtılıp ideal getiri hedeflenmelidir (2).
✅ Gerçekten (alım gücü) kâr etmek için enflasyon oranından fazla gelir sağlanmalıdır. (1)
(Ayrıca Bakınız: Alım Gücü Nedir? [Hesaplama, Arttırma…])

Görsel: 5 Yıllık Bazda Yatırım Araçlarının Performanslarının Karşılaştırması
Görsel: 5 Yıllık Bazda Yatırım Araçlarının Performanslarının Karşılaştırması
(Not: Bu Senaryoda “Alım Gücü” Bazında Kâr Ettiren Sadece Altındır)
Yasal Uyarı: En risksiz ve en iyi yatırım araçları nelerdir konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu