Ekonomi ve Finans

Altın Yatırımı Nasıl Yapılır? [Rehber]

Altın yatırımı nasıl yapılır, altın yatırımının avantaj ve dezavantajları nelerdir, altın nasıl alınır, altın nereden alınır, altın fiyatları neden ve nasıl değişir, altın ne zaman alınıp satılır ve altın yatırımında nelere dikkat edilmelidir bu yazıda!

İlk uygarlıklardan modern çağa kadar bütün medeniyetlerin ortak noktalarından birisi altını temel bir para birimi olarak kullanmalarıdır. Nitekim altın; petrol, doğalgaz ve hububat ile birlikte dünyada en çok işlem gören emtia türlerinden birisidir. Altın doğada az bulunan, aynı zamanda asitte ve birçok farklı çözeltide çözünmeyen bir madde olması sebebiyle madenler arasında oldukça kıymetlidir. Bunların yanı sıra altın kuyumculuk, elektronik, havacılık, tıp ve diş hekimliği başta olmak üzere çeşitli sektörlerde önemli ve geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Bu değerli metal enflasyona karşı etkili bir koruma aracı olarak kullanılması sebebiyle yatırım araçları arasındaki güvenilir liman olarak da bilinmektedir. Zaten profesyonel yatırım uzmanları portföy riskini azaltmak için altın başta olmak üzere emtiaları yatırım portföylerine dahil etmeyi önermektedir. Üstelik yastık altı birikimi, mücevher, mevduat, altına dayalı yatırım fonları, altına dayalı vadeli işlemler ve madencilik şirketlerinin hisse senetleri gibi oldukça çeşitli yöntemlerle altın yatırımı yapmak mümkündür. Ancak altın yatırımının tekniklerinin öğrenilmesi gerekir.

Altın Yatırımının Avantajları [Altın Eskimez, Yırtılmaz, Kendi Değerini Korur]

Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

• Altının yastık altı şeklinde saklanmasıyla ve takı olarak kullanılmasıyla yapılan yatırım
• Bankaya getirilen altınlarla veya birikimli şekilde altın hesabı açtırarak yapılan yatırım
• Piyasalarda altın alım satımı ile veya altın vadeli işlem sözleşmelerine yapılan yatırım
• Devletin veya yabancı devletlerin altına endekslenmiş olan tahvillerine yapılan yatırım
• Altına dayalı bireysel emeklilik fonu veya altına dayalı yatırım fonu alarak yapılan yatırım
• Altın varantlarına veya borsada altın sektörü şirketlerinin hisse senetlerine yapılan yatırım

Profesyonel İpucu: Altını evde saklamak gelenekseldir ve güvende hissettirir. Altını bankada saklamak evden daha güvenlidir ancak altın hesapları genellikle vadesiz olup vadeli hesaplar da düşük kârlıdır. Alım satım yapılan piyasalar likittir ve kaldıraç, çift yönlü işlem, komisyonsuz alım satım gibi avantajlar sunar. Vadeli işlemler gelecekteki fiyat risklerinden korunma sağlar. Yatırım fonları, tahviller ve bireysel emeklilik düşük risklidir ama düşük kazanç potansiyeli sunar. Varantlar ise önceden belirlenmiş bir fiyattan, belli bir tarihte alma veya satma hakkı sunar.
(Ayrıca Bakınız: En Risksiz ve En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?)

Şema: Yatırım Yapılabilecek Altın Türleri
Şema: Yatırım Yapılabilecek Altın Türleri

Altın Yatırımının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

✅ Altın yüksek değeri ve köklü tarihi ile tarih boyunca popüler bir yatırım aracı olmuştur.
✅ Altın risklere karşı parasını korumak isteyenlere tarih boyunca güvenilir liman olmuştur.
✅ Altın değerini binlerce yıldır koruduğu için enflasyona karşı alım gücüne cankurtarandır.
✅ Altın kıymetli maddi bir varlık olması sebebiyle fiziki olarak depolanabilir yani az risklidir.
✅ Altın dünyada en çok işlem gören değerli metaldir yani yüksek likiditeye sahip bir varlıktır.
✅ Altın mücevher gibi farklı şekillerde tutulabilir, ticareti ve (krizde) takası kolay bir varlıktır.

Not: Ünlü banker J.P. Morgan’ın da dediği gibi altın paradır, geri kalan her şey kredidir. Geleneksel yatırımcılar altının tarihsel değerine güvense de, modern çağda altının depolama haricinde birçok sektörde kullanılması onu vazgeçilmez bir metal yapmaktadır. Ancak yine de bir büyüme kaynağı olmaması, saklama zorlukları ve orijinal altın bulma ihtiyacı sebebiyle altın kısmen risklidir. Özetle altın para kazanmak için değil, parayı ve alım gücünü koruyabilmek için alınır. (1) Bu sebeple merkez bankaları da önemli bir rezerv aracı olarak altın depolarlar.
(Ayrıca Bakınız: Alım Gücü Nedir? [Hesaplama, Arttırma…])

Şema: Altın Yatırımının Avantajları ve Dezavantajları
Şema: Altın Yatırımının Avantajları ve Dezavantajları

Altın Nasıl Alınır? Altın Nereden Alınır?

Altın almak veya satmak için kuyumcular ve bankalar gibi fiziki kurumlar ile online mağazalar, internet bankacılığı, foreks piyasaları ve borsalar gibi dijital kurumlar tercih edilmektedir. Altın alım satım işlemleri internet üzerinden tek tıkla yapılabildiği için her seferinde uzun yollar kat edilmesine gerek yoktur. Yatırım yaparken doğru tercihte bulunmak hem riskleri azalttığı hem de kazanç potansiyelini artırdığı için titiz davranmak gerekir. Dolayısıyla altın alırken karşılıklı güven, kalite, müşteri memnuniyeti ve komisyon oranı gibi kriterlere dikkat edilmesi gerekir.
(Ayrıca Bakınız: Bankacılık Ürün ve Hizmetleri Nelerdir?)

Uyarı: Altın sahibi olmanın en kestirme yolu fiziki altın külçeleri veya madeni altın paralar (çeyrek altın vb.) olsa da bunlar her zaman likit olmayabilir ve güvenli bir şekilde saklanmaları gerekir. Ayrıca üretim yılı, saflığı (altının ayarı, karat değeri), ince işçilik gerektirip gerektirmediği gibi faktörler altının fiyatını değiştirmektedir (‘örnek‘). Altın satın alırken en büyük tehlike sahte altın ile kandırılmak olduğu için mutlaka güvenilir satıcılardan orijinal altın ürünleri alındığına emin olunmalıdır.

Şema: Altın Yatırım ve Tasarruf Ekosistemi [Altın Nereden Alınır?]
Şema: Altın Yatırım ve Tasarruf Ekosistemi

Altın Fiyatlarındaki Değişimlerin Sebepleri Nelerdir?

Altın fiyatlarındaki artışların ve düşüşlerin sebeplerini bilmek doğru zamanlarda alım satım yaparak zararı azaltmayı ve kârı artırmayı sağlayacaktır. Bu konudaki temel mantık ‘altına olan talebin artmasının altın fiyatlarının artışına yol açacağı‘ olsa da, altın talebini artıran veya azaltan faktörleri bilmek isabetli yorumlar ve tahminler yapabilmek için önem taşımaktadır. Mesela faiz oranlarının yükseltildiği bir ortamda yatırımcılar düşük getirili olduğu için altından uzaklaşacağı için altın fiyatları düşecektir. Altın fiyatlarını etkileyen temel faktörler şunlardır:

Altın üretiminin azalması, mücevher talebinin artması altın fiyatlarının artmasına yol açar.
Enflasyonun düşmesi sonucunda alım gücünün artması altın fiyatlarının artmasına yol açar.
Ekonomik oynaklıklar ve küresel belirsizliklerin artması altın fiyatlarının artmasına yol açar.
• Altın fiyatı dolara göre belirlendiği için doların artması altın fiyatlarının artmasına yol açar.
• Devletin altın rezervinin azlığı ve devletin altın satışı altın fiyatlarının artmasına yol açar.
• Merkez bankalarının politika faiz oranlarını düşürmesi altın fiyatlarının artmasına yol açar.

Şema: Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
Şema: Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Altın Ne Zaman Alınır? Altın Ne Zaman Satılır?

Altın yatırımı hakkında yanıtlaması en zor sorular ‘altın ne zaman alınır‘ ve ‘altın ne zaman satılır‘ sorularıdır. İlk bakışta kulağa karmaşık gelen bu soruların cevabı aslında oldukça basittir. Altın alım satın işinde ‘3’ten alıp 5’e satma (ucuza toplayıp pahalıya satıp kar etme)‘ mantığı geçerlidir. Buradaki ucuz ve pahalı kavramları şartlara göre farklılık gösteren ifadeler olmakla beraber; alış ve satış fiyatları arasındaki fark ise kârı veya zararı oluşturacaktır. Ancak piyasadaki dalgalanmalar sebebiyle altın fiyatlarının gelecekte ne olacağını hiç kimse garanti edemez!

Profesyonel İpucu: Altın yatırımında dikkat edilmesi gereken ilk şey değişimlerdir. Fiyatların neden düşüp yükseldiği konusunda isabetli tahminler yapılabilirse olası riskler engellenebilir. Altın fiyatları dünyadaki gelişmelere ve ekonomik faktörlere göre şekillendiği için ideal alım ve satım zamanlarına karar verebilmek için küresel gelişmeleri düzenli olarak takip ederek altın fiyatlarında değişimlere sebep olan faktörleri ve genel etkilerini anlamak gerekir. Örneğin risklerin arttığı ve faizlerin düştüğü dönemlerde altının güvenli liman özelliğinden faydalanıp alım yapılabilir.
(Ayrıca Bakınız: Faiz Düşerse Ne Olur? Faiz Ne Zaman Düşer?)

Şema: Altın Ne Zaman Alınır? Altın Ne Zaman Satılır?
Şema: Altın Ne Zaman Alınır? Altın Ne Zaman Satılır?

Altın Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

✅ Altın yatırımında en kârlı yöntem kişinin bilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendine en uygun yöntemle yaptığı yatırımdır. Yatırım yapılacak altının türünün belirlenmesi konusunda işçilik maliyeti, nakde çevrilebilme kolaylığı, yatırım yapılacak birikim miktarı, fiziki bir yatırım olup olmadığı ve yatırımın vadesi gibi kriterlere dikkat edilmesi gerekir. Örneğin takı olarak kullanılan altınlar genellikle düşük ayarlı olduğu ve el işçilikli ürünler oldukları için genellikle yatırıma uygun değillerdir ve bu sebeple külçe altın ve gram altın gibi türler tercih edilirler.

✅ Fiziki altın yatırımı yapmak bireye güven verir ancak depolaması zordur. Mücevherlerin ise satış fiyatı ile değeri arasında gerçek bir yatırım olarak kabul edilemeyecek kadar ciddi fark vardır. Ayrıca altın nakit akışı sağlamadığından, altından kâr etmek için yatırımcılar metal için yapılandan daha fazla ödeme yapan bir yatırım aracını tercih etmelidir. Örneğin vadeli işlemler ve opsiyonlar daha agresif yatırımcılar için idealdir. Kaldıraç kullanımı da kâr potansiyelini arttırır ancak bu işlem profesyonellik gerektirir ve riski azaltmak için stop-loss kullanılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kaldıraçlı İşlem Nedir? Nasıl Yapılır?)
(Ayrıca Bakınız:
Stop Loss Nedir? Nasıl Yapılır?)

Altın Nedir? Altın Yatırımı Neden Önemlidir?

✅ Altın fiyatlarının gelecekteki değişimlerini tahmin etmek için ekonomik veriler ve piyasa haberleri düzenli olarak takip edilmelidir. GSYİH (ABD, Avrupa, İngiltere, Çin vb.), tüketici fiyat endeksi, istihdam verileri, ABD doları ve faiz oranları bu önemli ekonomik verilerin bazılarıdır. Güvenilir finansal bilgi kaynakları bulmak, en iyi teknik analiz terimlerini ve yöntemlerini (1) öğrenmek ve analiz yeteneğini geliştirmek akıllıca olacaktır. Ayrıca tüm değerli metaller piyasa risklerine karşı bir koruma olarak alındıklarından, aynı yönde hareket etme eğilimindedirler.

✅ Altın alırken altının üretim yılı, saflığı (altının ayarı, karat değeri), ince işçilik gerektirip gerektirmediği, orijinalliği ve depolama kolaylığı gibi kriterlere dikkat edilmelidir. Ayrıca altın düzenli gelir sağlamadığı için altının değer kazanması için sabırlı olunması gerekir. En önemlisi dolandırılma, kârın çeşitli bahaneler ile azaltılması gibi sorunlarla karşılaşmamak için güvenilir kuruluşlarla çalışılması gerekir. Unutulmamalıdır ki bedava peynir sadece fare kapanında olur.
(Ayrıca Bakınız: Neden Bedava Peynir Sadece Fare Kapanında Olur?)

Şema: Altında Ayar Nedir? Nasıl Ölçülür?
Görsel: Altının Ayarı İçerisindeki Saf Altın Yüzdesini Belirtir (1)

✅ Altın diğer varlıklarla yüksek düzeyde ilişkili olmadığı için portföyleri çeşitlendirmeye yardımcı olabilir ve aslında yatırımcılar tarafından olası riskleri en aza indirmek için savunma amaçlı bir yatırım aracı olarak kullanılır. Alınan altınları çeşitlendirmek, işlemleri zamana yayarak kademeli olarak ve orantısal bir şekilde yapmak, güvenilir finans uygulamalarından yararlanmak, risk/ödül oranı kullanmak ve gerekirse bir demo hesapta altın yatırımı tecrübesi kazanmak riskin bölünerek ciddi oranda azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu tekniklerin temel amacının minimum risk oranı ile maksimum getiriyi elde etmek olduğu unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: En Kolay Nasıl Para Kazanılır? [Rehber])

✅ Altın yatırımı yaparken genel yatırım kriterlerine dikkat edilmesi gerekir. Borçla yatırım yapmamak, birikim yapmadan yatırım yapmamak, kaybedince hayatı etkileyecek kadar büyük miktarlarda yatırım yapmamak, panik yapmamak, güvenilir kaynakları baz almak, araştırmadan yatırım yapmak, piyasalarla inatlaşmak, herkesten yatırım tavsiyesi almak, kısa sürede zengin olmayı beklemek yapılan hatalardan en bilindik olanlarıdır. Çünkü yatırımların tecrübesizce ve bilinçsizce yapılması genellikle büyük balıkların küçük balıkları yemesiyle sonuçlanmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

Altın Yatırımı Tarih Boyunca Yatırımcılar İçin Güvenilir Liman Olmuştur
Yasal Uyarı: Altın yatırımı nasıl yapılır [rehber] konulu yazımız dünya genelinde kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcilerin eğilimleri, pazarlama uzmanlarının tavsiyeleri, satış uzmanlarının aktardıkları ve güncel trendler göz önünde bulundurularak yalnızca bilgi aktarmak amacıyla yazılmıştır. Bu yazıdaki öneriler yatırım tavsiyesi olmamakla beraber yazılanların uygulanması okuyucuların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu