Hayata Dair

Hukuk ve Adalet Arasındaki Fark [Örnekler]

Birçok kişi tarafından sıkça karıştırılan ve hatta yanlış yorumlanan; birbirleriyle bağlantılı olsalar da kesinlikle aynı şey olmayan iki kritik kavram olan hukuk ve adalet kavramları arasındaki farklar özel örneklerle burada! İşte detaylar...

Hukuk, insanların davranışlarını yönetmek için toplumların, hükümetlerin veya uluslararası kuruluşların adalet fikrine dayanarak (hukukun adaletli olması gerekir) geliştirdiği bir kurallar ve standartlar sistemini ifade ederken; adalet hakkaniyete ve ahlaka dayalı geniş bir kavramdır. Kanunlar, herkesin eylemlerini her yönüyle düzenleyen yazılı normlar iken, adalet ise evrensel olarak bilinen bir ilkedir. Her iki kavram davranışları düzenleyip toplumsal huzuru korumaya çalışır. Adalet, hukukun hedefe ulaşmak için bir araç olarak hareket ettiği ahlaki bir kavramdır.

Profesyonel İpucu: Hukuk ve adalet kavramları o kadar iç içe geçmiştir ki, biri olmadan diğeri düşünülemez. Bunlar adeta aynı madalyonun iki yüzü gibidirler. Hukuk ve adalet arasındaki en temel ilişki hukukun her bireye adalet sağlamak için var olduğudur. Ancak bu noktada hukukun adaletli bir şekilde oluşturulması ve kişisel tercihlerin dikkate alınmadan ve ayrım yapılmadan uygulanması herkes için yeterince adil ve liyakatli bir toplumun inşası için kritik önem taşımaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Liyakat Nedir? Liyakat Neden Önemlidir?)

Hukuk ve Adalet Farkı [Hukuk ve Adalet Örnekleri]

Hukuk Nedir? Hukuk Örnekleri Nelerdir?

📌 Hukuk Nedir: Hükümetler tarafından oluşturulan ve uygulanan, yargı yetkisi altındaki tüm bireyleri çeşitli sapkın davranışlardan uzak tutarak toplumda huzuru ve düzeni koruyan yazılı kural ve düzenlemelerdir. Hukuk kuralları ülkelere göre (hatta bazı ülkelerde eyaletlere göre) farklılık göstermekle beraber, uluslararası yasalar da bulunmaktadır. Hukuk kuralları (kanunlar) uzun ve karmaşık bir süreçten geçerek hükümetler tarafından oluşturulur ve oluşturulduktan sonra devlet kurumları tarafından uygulanır ve avukatlar ile hakimler tarafından yorumlanır.

Kanunlar bir kurallar sistemidir. Kanunlar; vatandaşların, iş dünyasının ve devlet kurumlarının neler yapıp yapamayacağını belirlerler. Aslında her yasa, bir tür davranışı teşvik etmek veya caydırmak için tasarlanmıştır. Örneğin, cinayete karşı yasalar şiddeti caydırmaya ve insanları anlaşmazlıklarını daha barışçıl bir şekilde çözmeye teşvik etmeye hizmet eder. Hukuk kuralları (genellikle) adaleti tesis etmek fikrine dayandığı için hukuk kurallarının adil bir şekilde (yani başka bir ifadeyle ayrımcılık yapılmadan) uygulanması ve yorumlanması gerekmektedir.

Hukuk Yasal ve Mevzuatların Toplamıdır

Adalet Nedir? Adalet Örnekleri Nelerdir?

📌 Adalet Nedir: Doğruluğa, bütünlüğe, hakların eşitliğine, nezakete, haysiyete, etiğe ve ahlaka dayalı geniş anlamlı ve soyut bir kavramdır. Kanunlar önünde (hukukta) ise insanlara hukuk kurallarının sınıf, kast veya inançtan bağımsız olarak uygulanmasıdır. Ancak adalet mülkün temelidir ve hukuk sistemine güven için gereklidir. Adalet duygusu evrensel olsa da evrensel adalet anlayışı yoktur. Mesela bazı insanlar katiller için ölüm cezası veren yasaların adil olduğuna, diğerleri ise bu tür bir cezanın adaletsiz olduğuna inanmaktadır. Örneğin kölelik pek çok kişiye göre adaletsiz olsa da eskiden tamamen yasaldı, hatta kanunla korunuyordu.

Not: Hukuk insan eliyle yapıldığı için her daim adaleti sağlayamayabilir. Hukuk yapısı itibariyle yoruma açık olduğu, bazı yasalarda boşluklar olabildiği ve hukuk taraflı veya kısmi olarak uygulanabildiği için hukuk esnetilebilir ve hatta suiistimal edilebilir. Mesela hukuka göre daha çok para kazananların daha yüksek oranlarda vergi vermeleri gerekirken; yine bazı yasalara göre masraf gösterme gibi yollarla kılıfına uydurup ciddi oranlarda vergi yükünden kurtulabilirler. Bu dünyanın pek çok yerinde hukuka uygundur ancak ne kadar adaletli ve etik olduğu tartışmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Vergiden Kaçınma Nedir? Yolları Nelerdir?)

Kanunlar örümcek ağları gibidir: zayıflar ağa yakalanır, güçlüler ağı delip geçer.

Balzac, Ünlü Yazar
Hukuk ve Adalet Farkını Gösteren Bir Örnek: Vergiden Kaçınma
Görsel: Hukuk ve Adalet Farkını Gösteren Bir Örnek: Vergiden Kaçınma

Hukuk ve Adalet Arasındaki Farklar Nelerdir?

✅ Hukuk (kanunlar) vatandaşların eylemlerini düzenlemek ve kontrol etmek için hükumetler tarafından oluşturulmuş mevcut ve somut bir dizi yazılı düzenlemeler iken; adalet evrensel olarak kabul edilmiş bir kavram değildir ve yorumlara tabidir. Yani ortak bir adalet anlayışı ve bu konuda başvurulacak özgün bir metin yoktur. Bu sebeple adalet gözleri bağlı bir kadın olarak tasvir edilip hukukun ayrım yapılmadan uygulanmasını esas alır. Yani hukuk toplumun selameti için yapılırken, adalet ise insan davranışının doğasında bulunan değerlere dayanır.

✅ Kanunların içeriği ve kanunların oluşturulma süreçleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Örneğin, demokratik ülkelerde yasalar uzun bir tartışmanın hatta daha da uzun bir kontrol ve denge sürecinin ardından kabul edilir (veya bazı durumlarda halk tarafından referandumla da oylanabilir). Yani hukuk insan eliyle yaratılırken adalet duygusu insan doğasındaki bazı değer ve ilkelere dayanır. Bu özelliğiyle adalet, evrensel etik ve ahlaki standartları birleştiren geniş bir kavramdır. Hukuk bölgelere göre farklılık gösterse de adalet her yerde aşağı yukarı tutarlıdır.

Adalet Gözleri Bağlı Bir Kadın İle Tasvir Edilir
Not: Toplumda birlik ve dirliğin korunması; illegal faaliyetlerin, kaosun ve anarşinin engellenmesi için adalet ilkesine dayanan ve adaletli bir şekilde yürütülen bir hukuk sisteminin varlığı şarttır. Öyle ki tüm kanunlar adalet esasına dayalı olmalı ve ırk, dil, renk, yaş, din, dil ve diğer herhangi bir statü ayrımı gözetilmeksizin adil bir şekilde oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Bu her alana etkisini gösterecek; her açıdan genel bir kalite, mutluluk ve verimlilik artışını beraberinde getirecektir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu