Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

İstanbul Gezi Rehberi [Gezi, Eğlence, Mutfak, Kültür…]

İstanbul hakkında bilinmesi gerekenler (iklim, giyim, mutfak, ulaşım, kültür ve eğlence, hediyelik eşya vb.), İstanbul'da gezilmesi gereken yerler, İstanbul'da yapılması gerekenler ve niceleri bu İstanbul gezi rehberinde! İşte detaylar...

İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehridir ve dünyanın en eski şehirlerindendir. Coğrafi olarak Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü olması sebebiyle Doğu ve Batı kültürlerini birbirleriyle buluşturan kültürel bir başkent görevi üstlenmektedir. Kimilerine göre de ‘dünyanın başkenti‘ olan yedi tepeli şehir, sadece Türkiye için değil aynı zamanda tüm dünya için önemli bir kültür ve finans merkezidir. Nice savaşlara konu olmuş olan, tarihe adını altın harflerle yazdırmış olan Bizans ve Osmanlı başta büyük medeniyetlere ev sahipliği ve hatta başkentlik yapmış olan İstanbul, jeopolitik ve turistik anlamda ise dünyanın dört bir yanından gezginlerin gözdesidir.
(Ayrıca Bakınız: Jeopolitik Konum Nedir? [Türkiye’nin Jeopolitik Konumu ve Önemi])

Profesyonel İpucu: İki yakada kurulup içinden deniz geçen tek kent olan İstanbul; çok eskilere dayanan köklü geçmişi, adeta her bir köşesinden tarih fışkıran kendine has dokusunun yanı sıra modern mimarinin özel örnekleri, göz kamaştırıcı doğal güzellikleri, büyük dinler için önemli olan mekanları ve olağanüstü derece zengin kültürel mirası ile her tür sanat eserine ilham kaynağı olacak kadar büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Gelin bu yazıda İstanbul’da gezilmesi gereken yerler, yapılması gereken aktiviteler ve İstanbul’a dair bilinmesi gereken önemli hususlara bakalım.

İstanbul'da Gezilebilecek Yerler [Genel İstanbul Manzarası]

İstanbul’da Gezilmesi Gereken En İyi Yerler

1- Şehrin Simge Yapıları

• Boğaziçi Köprüsü: İstanbul denilince akla ilk gelen nokta ve İstanbul’a tüm güzelliğini katan yer İstanbul Boğazı ile Boğaziçi Köprüsüdür. Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı arasında uzanan İstanbul Boğazı’nda çeşitli saatlerde tur seferleri düzenlenmekle beraber, boğaz manzaralı restoranlarda manzaranın güzelliği ile enfes Türk mutfağının tadı doyasıya çıkarılabilmektedir.

Boğaziçi Köprüsü İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Kız Kulesi: İstanbul’un en romantik adreslerinden biri olan Kız Kulesi, birçok farklı efsaneye konu olan bir yerdir. Tarih boyunca gemilerden vergi toplama, savunma, karantina hastanesi, radyo istasyonu gibi amaçlarla kullanılan Kız Kulesi, günümüzde romantik yemekler ve evlilik teklifleri için ilk akla gelen yerlerden birisi olup müze ve restoran olarak da kullanılmaktadır.

Kız Kulesi İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Miniatürk: Türkiye’nin ilk minyatür parkı olan Miniatürk, İstanbul’un en turistik yerlerinden bir tanesidir. İstanbul’da bulunan 57, Anadolu’nun çeşitli yerlerinden 12 ve günümüzde Türkiye’nin sınırlarına dahil olmasa da Osmanlı coğrafyasından 12 yapının 1/25 ölçekli mini maketlerinin bulunduğu Miniatürk, tek başına geniş çaplı bir Türkiye turu yapma imkanı sunmaktadır. 🙂

Miniatürk İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Ayasofya: Doğu Roma İmparatoru Konstantios’un 532-537 yıllarında inşa ettirdiği Ayasofya, dünyanın en eski katedrallerindendir. Hatta zamanının diğer yapılarına kıyasla dünyanın en kısa sürede inşa edilen katedralidir. 1453’te İstanbul fethedildikten sonra camiye ve 1935’te müzeye çevrilmiştir. 2020’de ise tekrar ibadete açılmıştır. Tüm dinler için oldukça önemlidir.

Ayasofya İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Haliç:Altın Boynuz‘ olarak da bilinen Haliç, İstanbul’un Avrupa Yakası’nı kaplayan Çatalca Yarımadası’nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul Tarihi Yarımadası’nı ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisidir. Bugün birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olan Haliç, İstanbul ruhunu yaşatacak cinsten pek çok noktaya ev sahipliği yapmaktadır.

Haliç İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

2- Tarihi ve Kültürel Yerler

• Yerebatan Sarnıcı: Bizans döneminde sarayın ve halkın su ihtiyacını karşılamak için kullanılan Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatorluğu’ndan İstanbul’da kalan en değerli yapılardandır. Ayrıca gizemli bir heykel olan Medusa Başı da burada bulunmaktadır. Günümüzde ise, sarnıcın özel ışıklandırma konsepti ile yerli ve yabancı sanatçıların eşsiz konserleri burada yapılmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Topkapı Sarayı: İstanbul’un en turistik bölgesi olan Tarihi Yarımada’da bulunan Topkapı Sarayı, İstanbul fethedildikten sonra inşa edilmiş ve 400 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun idare merkezi olarak hizmet vermiştir. Osmanlı’nın ihtişamlı tarihine tanıklık eden bu sarayda harem entrikaları ve hüzünlü zamanlar da yaşanmıştır. Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır.

Topkapı Sarayı İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Galata Kulesi: İstanbul’un siluetini oluşturan temel yapılardan biri olan Galata Kulesi, Bizans döneminin mirasıdır ve dünyadaki en eski kuleler arasındadır. En tepesine çıkıldığında harika bir İstanbul manzarası sunan kule ve yakınlardaki Galata Köprüsü turistlerin favorisidir. Ayrıca bölgedeki meşhur restoranlar taze balık ve deniz ürünleri denemek isteyenleri ağırlamaktadır.

Galata Kulesi İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Rumeli Hisarı: Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’u fethetmeden önce Bizans’ın olası yardım kanallarını kapatmak amacıyla Boğaz’ın her iki yakasının birbirine en yakın olduğu noktada, Anadolu Hisarı’nın da tam karşısında kurdurduğu hisardır. Bu özelliği sebebiyle ‘Boğazkesen‘ olarak bilinen hisar, fetih esnasında kullanılmış topların ve gülleler sergilendiği bir müzedir.

Rumeli Hisarı İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Dolmabahçe Sarayı: Sultan Abdülmecit’in Avrupai bir tarzda ama yüksek maliyetlerle inşa ettirdiği bir saraydır. Padişahlar tarafından farklı şekillerde kullanılan bu saray, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yer olması sebebiyle herkesin kalbinde büyük bir yere sahiptir. Sarayda Atatürk’ün son nefesini verdiği oda ve kişisel eşyaları da sergilenmektedir.

Dolmabahçe Sarayı İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Eminönü: Her daim bir koşuşturmacanın ve bir turist kalabalığının görülebileceği Eminönü, Rüstem Paşa Camii ve Süleymaniye Camisi tarafından çevrelenmektedir. Tarihi Yarımada sınırları içerisinde bulunan semt, İstanbul’da gezilebilecek birçok mekana ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca özellikle özel gün ya da gecelerde lazım olabilecek ürünler Eminönü’nde satılmaktadır.

Eminönü İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Kapalı Çarşı: Dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden olan Kapalı Çarşı, zamanla büyüyüp bölgedeki en önemli ticaret merkezi haline gelmiştir. Binlerce farklı dükkana ev sahipliği yapan Kapalı Çarşı, kuyumcularıyla ünlü olsa da kuyumcuların yanı sıra baharat, halı, kilim ve kumaş başta başka ürünleri satan dükkanları ile İstanbul’un nostaljik atmosferini hissettirmektedir.

Kapalı Çarşı İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Mısır Çarşısı: İnşa edildiği ilk dönemlerde Osmanlı Devleti’nde ticaretin kalbinin attığı başlıca noktalardan birisi olan Mısır Çarşısı, Mısır başta dünyanın dört bir tarafından gelen ürünlerin satışıyla beraber mevcut adına kavuşmuştur. Mısır Çarşısı’nın Kapalı Çarşı’dan en büyük farkı ise Mısır Çarşısında aktar, kuruyemişçi ve şarküteri ürünleri satan dükkanların ağırlıkta olmasıdır.

Mısır Çarşısı İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• İstiklal Caddesi: Bünyesindeki sinemalar, kültürel etkinlik alanları, sanat galerileri, oteller ve meşhur tramvayı ile İstanbul’daki en popüler ve en ikonik yerlerdendir. En görkemli yıllarını 20. yüzyılda yaşamış olan cadde, günümüzde ise her gün ve her saat canlı olmakla beraber ziyaretçilere görülecek yerler ve yapılacak aktiviteler açısından pek çok imkan sunmaktadır.

İstiklal Caddesi İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Taksim Meydanı: Şehrin en hareketli noktalarından biri olan Taksim Meydanı daire şeklinde olup, hemen ortasında Cumhuriyet Anıtı bulunmaktadır. İstanbul’un en büyük turistik çekim merkezlerinden olan meydan günün her saati canlıdır ve bu özelliğini çevresindeki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleri ile önemli günlerdeki coşkulu atmosferine borçludur.

Taksim Meydanı İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

3- Parklar ve Doğal Güzellikler

• Pierre Loti Tepesi: İstanbul’da gezilecek yerler arasında en güzel manzaraya sahip yerlerden bir tanesi olan Pierre Loti Tepesi’nde Haliç manzarası panoramik olarak izlenebilir. Ayrıca Eyüp Sultan Camisi ile Pierre Loti Tepesi arasında teleferiğe binilerek manzaranın tadı çıkarılabilir. Birçok farklı restoranın bulunduğu bu tepede manzaraya karşı bir kahvaltı keyfi de yapılabilir.

Pierre Loti Tepesi İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Çamlıca Tepesi: Anadolu Yakası’nda büyüleyici İstanbul manzarasının izlenebileceği en güzel nokta Çamlıca Tepesidir. Öyle ki Marmara Denizi, Haliç, Prens Adaları, Karadeniz, Çamlıca Cami, Küçük Çamlıca Korusu, Cihannüma ve Topkapı Köşklerinin panoramik görülebileceğin Çamlıca Tepesi manzaranın tadını çıkarmak ve güzel bir yemek ziyafeti vermek için en doğru adrestir.

Çamlıca Tepesi İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Tarihi Adalar: İstanbul’a çok yakın olsalar da şehirden uzaktaymış gibi hissettiren en güzel yerlerden birisi de tarihi adalardır. ‘Prens Adaları‘ olarak da bilinen tarihi adaların Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada olmak üzere 4 tanesinde yerleşim yeri bulunmaktadır. Bu adalar denize girilebilen güzel plajlara, güzel bir doğaya, bisiklet turlarına ve huzura sahiptir.

Tarihi Adalar İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

Parklar ve Bahçeler: İstanbul’da hem şehrin göbeğinde, hem de doğayla iç içe olan çeşitli konumlarda pek çok park ve bahçe türevi huzurlu bölge bulunmaktadır. Laleleriyle meşhur Emirgan Korusu, Gülhane Parkı, Belgrad Ormanı, Polonezköy Tabiat Parkı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, İsfanbul Tema Parkı ve Göztepe 60. Yıl Parkı bunların sadece bir bölümüdür.

Parklar ve Bahçeler (Emirgan Korusu) İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

4- Kutsal ve Dini Mekanlar

• Sultahahmet Meydanı ve Camisi: Roma ve Bizans döneminde hipodrom olan bu meydanda, zamanında yerli halk toplanıp eğlenmiştir. Ayrıca Mimar Sinan’ın öğrencisinin İznik çinileri ile inşa ettiği meşhur Sultanahmet Cami (Mavi Cami) buradadır. Üstelik gerçek anlamda İstanbul’a gelmiş sayılmak için burada meşhur Sultanahmet köftesinin tadına bakmak gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Mimar Sinan Bakış Açısıyla: Yeni Binalar Niye Dayanıksız?)

Sultanahmet Meydanı ve Camisi İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Aya İrini Kilisesi: Bizanslıların İstanbul’da inşa ettiği ilk kilise Aya İrini Kilisesi’dir. İstanbul fethedildikten sonra kilise camiye çevrilmeden kalmıştır ve 19. yüzyılda müze olmasına karar verilmiştir. Müze-i Hümayun ya da İmparatorluk Müzesi olarak adlandırılan bu kilise, Osmanlı İmparatorluğu’nda açılan ilk müze olmuştur. Kilise, dini ve kültürel anlamda öneme sahiptir.

Aya İrini Kilisesi İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır

• Ahrida Sinagogu: 1400’lü yıllarda İspanya ve Makedonya’da yaşayan Yahudilerin İstanbul’a göç ettiklerinde kurdukları Ahrida Sinagogu, İstanbul’un en eski ve en büyük sinagogudur. Açıldığı günden beri ibadete açık olan bu sinagogun içerisinde teva olarak adlandırılan, şekli sebebiyle yaşanan göç ve Nuh’un Gemisi ile ilişkilendirilen bir dua kürsüsü bulunmaktadır.

Ahrida Sinagogu İstanbul'da Gezilmesi Gereken Yerler Arasındadır
Not: İstanbul; tarihi ve doğal zenginlikleri bakımından dünyanın en önde gelen şehirlerinden birisidir. Turistik noktalar genellikle tarihi yarımadada toplanmış olsa da, İstanbul her köşesinden tarih fışkıran bir dokusu ile gezmek için günlerin hatta haftaların yetemeyeceği eşsiz şehirdir. Öyle ki meşhur ‘ömür biter, İstanbul bitmez‘ sözü de bu gerçeğe işaret etmektedir. Aslında İstanbul, Antalya, Nevşehir ve Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin neredeyse her bir karış toprağı gezilebilecek yerlerle yapılabilecek aktiviteler açısından o kadar zengindir ki, bunlar anlatmakla bitmez.
(Ayrıca Bakınız: Türkiye’de Gezilmesi Gereken Yerler [Türkiye Gezi Rehberi])

Türkiye'de Gezilecek Yerler ile Türkiye'nin Turistik Mekanları [Rehber]

İstanbul’da Yapılması Gereken En İyi Aktiviteler

.1.. Miniatürk’ü ziyaret edip geniş bir Türkiye turuna çıkarken yaratıcı fotoğraflar çekmek
.2.. Tarihi Kız Kulesi manzarasına karşı çay içerek keyif yapmak ve kuşları simitle beslemek
.3.. Tarihi Mısır Çarşısı’nda ve Kapalı Çarşı’da kuyumcu, gıda ve tekstil alışverişleri yapmak
.4.. Çamlıca Tepesi’ni ve Pierre Loti Tepesi’ni keşfe çıkmak ve manzaraların tadını çıkarmak
.5.. Düzenli olarak yapılan sosyal & kültürel etkinliklere katılmak ve gece hayatına akmak
.6.. Tarihi İstiklal Caddesi’nde sakin bir yürüyüşe çıkmak ve meşhur tarihi tramvaya binmek

.7.. Parklarda, ormanlarda, bahçelerde ve doğal alanlarda zaman geçirip kafa dinlemek
.8.. Tarihi yarımadayı gezmek, keşfetmek ve tarihi yarımadayı fayton turu ile keşfetmek
.9.. Tarihi İstanbul Boğazı’ndaki restoranlarda güzel bir kahvaltı veya balık keyfi yapmak
.10.. Tarihi yapıların, 7 tepenin, anıtların ve diğer kültürel noktaların kadim ruhunu hissetmek
.11.. Leziz, geleneksel Türk mutfağını deneyimlemek ve Büyükada’da bisiklet turu yapmak
.12.. İstanbul’un güzelliklerini fotoğraflamak ve yapılabilecek diğer aktiviteleri keşfe çıkmak

Görsel: İstanbul'da Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Nelerdir?

İstanbul Seyahati Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Profesyonel İpucu: Seyahat yapılacak şehir hakkında çok yönlü bilgi edinmek hem yapılacak seyahatin kalitesini arttırmak hem de olası olumsuz sürprizlere karşı hazır olmak için son derece önemlidir. Dolayısıyla gidilecek şehrin iklimi, giyim düzeni, yeme & içme alışkanlıkları, ulaşım imkanları, kültür ve eğlence olanakları hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. İstanbul’un bu konulardaki özellikleri şunlardır:

İklim: İstanbul, subtropikal iklim, Akdeniz iklimi ve okyanusal iklim arasında geçiş özelliği gösteren bir iklime sahip olduğu için (1) ılıman iklim özellikleri göstermektedir. Şehrin boyutu, topoğrafik yapısı ve iki farklı denize de kuzey ve güney yönlerinde kıyısı olması nedeni ile şehir içinde farklı mikroiklimler görülmektedir. Genel olarak yıllık ortalama sıcaklık 13.5°C ve yıllık yağış miktarı 720-788 mm’dir. İstanbul’un yazları sıcak ve nemli; kışları ise soğuk, yağışlı ve bazen karlıdır. Nem yüzünden, hava olduğundan daha sıcak veya daha soğuk hissedilebilir. Ayrıca şehir 4 mevsim de güzel olsa da, İstanbul’a gitmek için ideal zaman ise bahar aylarıdır.

Görsel: İstanbul’un Aylara Göre İklim-Yağış Grafiği
Görsel: İstanbul’un Aylara Göre İklim-Yağış Grafiği

Giyim: Türkiye’de giyim alışkanlıkları yaşanılan hayat tarzına paralel olarak sahil şeridi, şehir ve kırsal kesim gibi grupların kendilerine özgü kuralları, gelenek ve göreneklerine göre kullanılan değişik boya, dokuma tarzı, işleme tarzı ve modellerle zenginleşmiştir. Kültür ve iklim çeşitliliği sebebiyle bazı farklar olsa da Türkiye’de giyimin belli özellikleri bulunmaktadır. Özellikle İstanbul gibi metropollerde küresel moda akımlarından etkilenen modern giyim tarzı daha yaygın olup; özellikle turistik bölgelerde farklılıklar hoşgörü ile karşılanmaktadır. İstanbul’da giyim konusunda herhangi bir katı kural bulunmasa da, şehirdeki turistik yerlerin çoğu devasa olduğundan ve İstanbul yapısı itibariyle yoğun bir yürüyüş gerektireceğinden ötürü açık ve ferah kıyafetler ile rahat spor ayakkabılarının tercih edilmesi akıllıca olacaktır.

Mutfak: İstanbul kökü Osmanlı ve Bizans İmparatorluklarına dayanan ve farklı kültürlerin etkileşimi sonucunda oluşan oldukça zengin ve iştah kabartan bir mutfak kültürüne sahiptir. Kent, Türkiye’nin bir buluşma noktası olması sebebiyle Türkiye’nin her bölgesinden ön plana çıkan farklı lezzetleri bir arada sunmaktadır. Şehrin mutfak kültürü dönemlere göre farklılık gösterse de, temel lezzetler her daim popülaritesini korumuştur. Bunun doğal sonucu olarak kentte hem İstanbul’a ait (balıklar, deniz ürünleri vb.) hem de Anadolu’ya ait damak çatlatan lezzetler (kebap türleri, geleneksel yemekler, baklava, lokum, künefe, çay, ayran, şalgam vb.) denenebilir. İstanbul’da bunların yanı sıra küresel yemek kültürünün bir parçası olan fast-food dükkanları ile Asya ve Avrupa başta dünya mutfaklarından restoranlar da bulunmaktadır.

Görsel: İstanbul’un Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları
Görsel: İstanbul’un Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları

Ulaşım: İstanbul çok fazla turist aldığı için gerek şehir içi gerekse de şehirler arası ulaşıma çok fazla yatırım yapmaktadır. Gelişmiş ulaşım ağları sayesinde istenen an istenen yere güvenle seyahat etmek mümkündür. İstanbul’da özel araç ve toplu taşıma (tren, metro, otobüs, taksi, gemi, uçak vb.) ulaşım araçlarından herhangi birisi kullanılarak istenilen şehre, kasabaya, tarihi veya turistik mekana, alışveriş veya sağlık merkezine rahatlıkla ulaşılabilir. İstanbul, ne kadar yoğunluğu ile sürücüleri adeta çileden çıkaran trafiğiyle nam salmış bir kent olsa da toplu ulaşım olanakları açısından Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesidir. Ayrıca gerek şehir içi ulaşımında gerekse de cruise turizminde kentten pek çok yere deniz ulaşımı yapılmaktadır.

Kültür ve Eğlence: İstanbul Türkiye’nin kültürel başkenti olması sebebiyle ülkedeki kültür ve sanat etkinliklerinin kalbinin attığı yerdir. Türk halkının genel olarak spor, araba, gece hayatı ve (özellikle kadınların) alışveriş tutkusuna sahip olduğu asla reddedilemez bir gerçek olsa da İstanbul ahalisinin nispeten daha modern ve özgürlükçü bir eğilimde olduğu su götürmez bir gerçektir. Kent, bütün yıl boyunca festivallerden, konserlere, tiyatrolara, sinemalara ve renkli gece hayatına kadar düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinlikler açısından ülkenin başı çeken şehri olup gezginleri eğlenceye davet etmektedir. Ayrıca yedi tepesindeki yedi farklı maharetle filmlere konu olmuş olan kentte; şehrin kozmopolit yapısı ile sıcakkanlı, yaratıcı ve turistlere karşı duyarlı insanları sayesinde; tanışma, kendini kabul ettirme ve garipsenme kaygıları pek hissedilmemektedir. Üstelik İstanbul alışveriş konusunda dünyanın önde gelen yerlerindendir.

Görsel: Türkiye'nin Başlıca Kültürel Sembolleri
Görsel: Türkiye’nin Başlıca Kültürel Sembolleri

✅ Hediyelik Eşya: İstanbul’un kendine has kültürel özelliklerinin yansımaları en iyi alışveriş yaparken gözlemlenebilir. Tatilde yakınlara hediyeler almak istenildiğinde cadde üzerindeki dükkânlarda, alışveriş merkezlerindeki mağazalarda ve hatta müzelerde çeşitli hediyelik eşyalar bulunabilir. Peki İstanbul’dan ne hediye alınır? Bu mekânlarda; İstanbul’un simge yapılarından ilham alan hediyelik objeler, Türkiye lezzet kültürünün önemli parçaları (lokum, Türk kahvesi, Türk çayı, baklava, kuru meyve, meyve çayı, baharat, kuruyemiş, zeytinyağı, rakı vb.), demlik, Türk motiflerinin yansıtıldığı kilimler, çay ve kahve bardağı, el işçiliği ürünleri (çömlek, biblo; altın, gümüş ve deri takılar vb.), magnet, giyim ürünleri, nargile, nazar boncuğu, dekoratif bakır süs eşyaları, hamam seti, tavla ve kumaş başta sayısız ürün arasından seçim yapılabilir.

Uyarı: İstanbul gezi rehberi [gezi, eğlence, mutfak, kültür,…] konulu yazımız profesyonel ve güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazılarımızı her ne kadar güncel tutmak için büyük çaba sarf etsek de bu yazıdaki bilgiler de dünyadaki çeşitli gelişmelere bağlı olarak zamanla farklılık gösterebileceği veya güncelliğini yitirebileceği için mutlaka güncel bilgiler güvenilir kaynaklardan teyit edilmelidir. Sağlıklı ve eğlenceli günler dileriz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu