Hobi ve EğlenceTatil ve Seyahat

Türkiye’de Gezilmesi Gereken Yerler [Türkiye Gezi Rehberi]

Türkiye hakkında bilinmesi gerekenler (iklim, giyim, mutfak, ulaşım, kültür ve eğlence, hediyelik eşya vb.), Türkiye'de gezilmesi gereken yerler, Türkiye'de yapılması gerekenler ve niceleri bu Türkiye gezi rehberinde! İşte detaylar...

Türkiye; Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayan, içinde hayatın her türlü rengine ve sesine yer olan, binlerce yıl boyunca dünyanın en önemli medeniyetlerine ev sahipliği yapmış topraklarda bulunan bir ülkedir. ‘Medeniyetler beşiği‘ ve ‘dünyanın kalbi‘ olarak bilinen ülke; dünyanın en çok hikaye barındıran, tarih boyunca yerleşim yeri olagelmiş büyüleyici bir kara parçasıdır. Nehirlerin suladığı uçsuz bucaksız ovalar, volkanik dağların oluşturduğu yeryüzünde benzeri olmayan oluşumlar, binlerce yıllık tarihi mirasla süslenmiş yerler, nefis plajlar ve koylar, ormanlarla giyinmiş dağlar ve tepeler; ve niceleri ile dünyanın en büyüleyici ülkelerindendir.
(Ayrıca Bakınız: Jeopolitik Konum Nedir? [Türkiye’nin Jeopolitik Önemi])

Profesyonel İpucu: Türkiye, Doğu ve Batı medeniyetleri arasında adeta bir köprü görevi üstlendiği için ciddi tarihi ve kültürel birikime sahiptir. Her mevsimde kültür, doğa ve tarihi birleştirip kusursuz bir tatil yapılabilecek ve her bir karış toprağı gezilebilecek az sayıdaki ülkeden birisidir. Eşsiz mutfağının yanı sıra yazın sımsıcak denizle mutluluk veren güneşin tadı çıkarılırken, kışın kış sporları deneyimlenebilir. Gelin bu yazıda Türkiye’de gezilmesi gereken yerler, Türkiye’de yapılması gereken aktiviteler ve Türkiye hakkında bilinmesi gereken önemli hususlara bir göz atalım.

Türkiye'de Gezilecek Yerler ile Türkiye'nin Turistik Mekanları [Rehber]

Türkiye’de Gezilmesi Gereken En İyi Yerler

1- İstanbul

Kültürel, tarihsel, dini ve siyası açılardan dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olan İstanbul, binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlere, hatta tarihteki en büyük iki imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehirdir. Asya ve Avrupa arasında köprü oluşturması ile farklı kültür ve dinlerin ortak yaşam alanı olması sayesinde bir kozmopolit bir kent havasına bürünen metropol; Türkiye’nin kültürel başkenti oluşu, binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile herkesin gönlünde taht kuran kadim bir kenttir. Boğaz, Miniatürk, Pierre Loti Tepesi, Çamlıca Tepesi, Kız Kulesi, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Haliç, Eminönü, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi, Rumeli Hisarı, Dolmabahçe Sarayı, Tarihi Adalar, Ayasofya, Sultanahmet Meydanı, Aya İrini Kilisesi ve Ahrida Sinagogu tarihin yazıldığı görkemli açık hava müzesi olan İstanbul’da gezilecek yerlerin bir kısmıdır.
(Ayrıca Bakınız: İstanbul Gezi Rehberi [Gezi, Eğlence, Mutfak, Kültür…])

İstanbul'da Gezilebilecek Yerler [Genel İstanbul Manzarası]
İstanbul'da Gezilebilecek Yerler [Çamlıca Tepesi]
İstanbul'da Gezilebilecek Yerler [Kız Kulesi]
İstanbul'da Gezilebilecek Yerler [Ayasofya]

2- Antalya

Akdeniz’in dünyaca meşhur berrak ve sıcak deniziyle buluşan Antalya; deniz, kum ve güneşin keyfi sürmek; çevresini saran antik kentleri gezmek, hareketli şehir yaşamına karışmak ve renkli gece hayatı yaşamak için güneyin oldukça davetkar olan sıcak şehridir. Antalya mavi ve yeşilin görsel şölenini yaşatmanın yanı sıra antik kentleri, şelaleleri, müzeleri, mağaraları ve plajları ile oldukça cezbedici olduğu için adeta Türkiye’nin tatil cennetidir. Kaleiçi, Konyaaltı, Alanya, şehrin plajları, Aspendos Antik Tiyatrosu, Hadrian Kapısı; Olympos, Side ve Perge Antik Kentleri; Alanya Kalesi ve Kızıl Kule; Manavgat, Düden ve Kurşunlu Şelaleleri; Köprülü Kanyon, Saklıkent Kayak Merkezi, Aquarium, Antalya Müzesi ve Yivli Minare Antalya’nın temel gezi noktalarıdır.
(Ayrıca Bakınız: Antalya Gezi Rehberi [Gezi, Eğlence, Mutfak, Kültür…])

Antalya'da Gezilebilecek Yerler [Genel Antalya Manzarası]
Antalya'da Gezilebilecek Yerler [Konyaaltı]
Antalya'da Gezilebilecek Yerler [Alanya]
Antalya'da Gezilebilecek Yerler [Aspendos]

3- Nevşehir

Nevşehir; doğa, kültür ve inanç turizmlerinin bir arada ve birbirlerini etkileyerek geliştiği bir bölgedeki turistik bir şehirdir. Özellikle UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Göreme Tarihi Milli Parkı ve Kapadokya’nın harici; açık hava müzeleri, yeraltı şehirleri, taştan oyma kilise ve evleri, gökyüzünü süsleyen balonları, tarihi konakları, enfes vadileri ve doğa harikası peri bacaları ile Anadolu’nun en nadide bölgesidir. Yanardağlardan püsküren küllerin uzun yıllar rüzgar ve yağmur tarafından aşındırılması ile oluşan peri bacaları, Tuz Gölü, Göreme Açık Hava Müzesi, Derinkuyu Yer Altı Şehri, Ihlara Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Yeraltı Seramik Müzesi, Uçhisar Kalesi, çömlek atölyeleri, şarap mahzenleri ve Zelve Vadisi Müzesi Nevşehir’in en turistik noktalarıdır.
(Ayrıca Bakınız: Nevşehir Gezi Rehberi [Gezi, Eğlence, Mutfak, Kültür…])

Nevşehir'de Gezilebilecek Yerler [Genel Nevşehir Manzarası]
Nevşehir'de Gezilebilecek Yerler [Göreme Tarihi Milli Parkı]
Nevşehir'de Gezilebilecek Yerler [Tuz Gölü]
Nevşehir'de Gezilebilecek Yerler [Ihlara Vadisi]

4- İzmir

8-9 bin yıllık kadim tarihiyle köklü bir ticaret, turizm ve tatil şehri olan İzmir, Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresidir. Modern yaşam biçimi, her dinden ve milletten insanın bir arada yaşadığı hoşgörülü ortamı ve Ege’nin kıyısındaki coğrafi konumuyla ‘Ege’nin incisi‘ olarak bilinen İzmir; kendine has kültürü, doğal güzellikleri, ilgi çekici turistik merkezleri, güzel plajları, görkemli konakları fuar alanları ve ünlü etkinlikleri ile gezginlerin rotasında kendine yer bulmaktadır. Saat Kulesi, Kordon, Konak Pier, Kemeraltı Çarşısı, Agora Ören Yeri, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi, Doğal Yaşam Parkı, Kadifekale, Atatürk Müzesi, Tarihi Asansör, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Kilisesi ve Efes Antik Kenti İzmir’in popüler turistik destinasyonlarıdır.

İzmir'de Gezilebilecek Yerler [Genel İzmir Manzarası]
İzmir'de Gezilebilecek Yerler [İzmir Saat Kulesi]
İzmir'de Gezilebilecek Yerler [Meryem Ana Kilisesi]
İzmir'de Gezilebilecek Yerler [Efes Antik Kenti]

5- Çanakkale

Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nda önemli mücadelelerin verildiği ve muhteşem bir kahramanlık hikayesinin yazıldığı Çanakkale, hareketli ve köklü tarihiyle dikkatleri üzerine toplayan bir kenttir. Çanakkale Asya ve Avrupa kıtalarının topraklarında kurulmuş olup, boğazlar sebebiyle stratejik öneme sahip olduğu için tarihi boyunca birçok uygarlığın yerleşim yeri olmuştur. Bu sebeple hem tarihi hem kültürel açıdan öneme sahiptir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Babakale, Troya Antik Kenti, Kazdağları, Assos Antik Kenti, Bozcaada, Gökçeada, Küçükkuyu, Biga, Kale-i Sultaniye, Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Saat Kulesi, Truva Atı, Dur Yolcu Anıtı, kamp alanları ve plajları Çanakkale’de gezilebilecek yerler listesinin başını tutmaktadır.

Çanakkale'de Gezilebilecek Yerler [Genel Çanakkale Manzarası]
Çanakkale'de Gezilebilecek Yerler [Gelibolu Tarihi Milli Parkı]
Çanakkale'de Gezilebilecek Yerler [Truva Atı]
Çanakkale'de Gezilebilecek Yerler [Dur Yolcu]

6- Ankara

Türkiye’nin başkenti olan Ankara; 5000 yıllık geçmişiyle Hititler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar başta Anadolu’nun köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Ankara sadece binlerce yıllık bir tarihe tanıklık ettiği için değil; sunduğu sayısız doğal, tarihi ve kültürel güzellikle de keşfedilmeyi hak etmektedir. Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Atakule, Ankara Kalesi, Etnografya Müzesi, Tarihi Ankara Evleri, Hacıbayram Cami, Beypazarı, Resim ve Heykel Müzesi, Elmadağ Kayak Merkezi, AOÇ, Harikalar Diyarı, Göksu Parkı, Kuğulu Park, Seğmenler Park, Gordion Antik Kenti, Soğuksu Milli Parkı, Kuş Cenneti, Eymir Gölü ve Mogan Gölü Ankara’da görülmesi gereken yerlerdir.

Ankara'da Gezilebilecek Yerler [Genel Ankara Manzarası]
Ankara'da Gezilebilecek Yerler [Anıtkabir]
Ankara'da Gezilebilecek Yerler [Beypazarı]
Ankara'da Gezilebilecek Yerler [Elmadağ Kayak Merkezi]
Ankara'da Gezilebilecek Yerler [Mogan Gölü]

7- Diğerleri

Trabzon: Karadeniz bölgesinin yemyeşil doğası, tarihi zenginlikleri ve dillere destan mutfağı ile ün salmış şehirlerinden birisi olan Trabzon kendine has gelenek ve görenekleri sayesinde her daim ilgi odağı olmuştur. Sümela Manastırı, Uzun Göl, Trabzon Kalesi ve Boztepe gibi önemli yapıların bulunduğu şehirde, meşhur yaylalarda doğa ile iç içe zaman geçirmek önerilir.

Trabzon'daki Uzungöl Türkiye'de Gezilebilecek Yerler Arasındadır

Bursa: Anadolu Yarımadasının kuzeybatısında yer alan, Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ’ın eteklerinde kurulu olan Bursa; kolay ulaşımı, modern pistleri, kar kalınlığı ve kalitesiyle ülkenin en önemli kış sporları merkezidir. Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi izlerini taşıyan kent, Türk İslam mimarisine ait eserleriyle oldukça önemli bir kültürel duraktır.

Bursa'daki Uludağ Türkiye'de Gezilebilecek Yerler Arasındadır
Not: Göbeklitepe’den Ayasofya’ya, Uludağ’dan Pamukkale’ye, Akdeniz’den Ege’ye; kültür, doğa ve tarihin birleştirilerek kusursuz bir tatilin yapılabileceği Türkiye; her köşesinde adeta dünyada cenneti yaşatmaktadır. Akdeniz’in insanın içini ısıtan denizi, Karadeniz’in hırçın dalgaları, Güneydoğu’nun tarihi zenginliği, Karadeniz’in büyüleyici doğası, İstanbul ve Bodrum’un meşhur geceleri, turist cenneti plajlar, tarihin karanlık sayfalarına ışık tutan mekanlar, Ege’nin beyaz incisi Pamukkale’si, tanrıların mekanı Nemrut’u, peygamberler şehri Şanlıurfa’sı, dünyanın en iyileriyle yarışan saymakla bitmeyecek mekanları, kendine hayran bırakan mutfağı, kültürel zenginliği ve niceleri ile her bir karış toprağı gezilebilecek ender ülkeden birisidir.

Görsel: Türkiye'de Gezilmesi, Yapılması ve Yenilmesi Gerekenler
Görsel: Türkiye’de Gezilmesi, Yapılması ve Yenilmesi Gerekenler
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Türkiye’de Yapılması Gereken En İyi Aktiviteler

.1.. İstanbul’da boğazda balık keyfi yapmak, anlatmakla bitmeyen büyüleyici şehri keşfetmek
.2.. Antalya’da denizin, güneşin; su, kış ve doğa sporlarının tadını çıkarıp tarih turuna çıkmak
.3.. Nevşehir’de balon turu ve at turu yapmak, yerel şarapları denemek, çömlekçilik yapmak
.4.. İzmir’de kültürel bir tura çıkmak, eşsiz mezeleri ve geleneksel zeytinyağlı lezzetleri tatmak
.5.. Çanakkale’de adeta tarihin akışını değiştiren Kurtuluş Savaşı’nın destansı ruhunu hissetmek
.6.. Ankara’da binlerce yıllık kadim medeniyetlerin köklü tarihine ışık tutan mekanları gezmek

.7.. Parklarda, ormanlarda, bahçelerde ve doğal alanlarda zaman geçirip kafa dinlemek
.8.. Güneydoğu’da tarih ve lezzet turuna çıkmak, yüksek yerlerde kış sporlarını deneyimlemek
.9.. Ülkenin açık hava sineması niteliğindeki turistik mekanlarında bol bol fotoğraf çekinmek
.10.. Binlerce yıllık kadim Türk kültürü ve tadına doyum olmayan Türk mutfağı ile tanışmak
.11.. Tarihi aydınlatan ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan her bir karış toprağı keşfetmek
.12.. Doyasıya alışverişin tadını çıkarmak ve yapılabilecek diğer aktiviteleri keşfe çıkmak

Türkiye'de Yapılabilecek En İyi Aktiviteler Nelerdir?

Türkiye Seyahati Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Profesyonel İpucu: Seyahat yapılacak ülke hakkında çok yönlü bilgi edinmek hem yapılacak seyahatin kalitesini arttırmak hem de olası olumsuz sürprizlere karşı hazır olmak için son derece önemlidir. Dolayısıyla gidilecek ülkenin iklimi, giyim düzeni, yeme & içme alışkanlıkları, ulaşım imkanları, kültür ve eğlence olanakları hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Türkiye’nin bu konulardaki özellikleri şunlardır:

İklim: Türkiye’nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Türkiye’de Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklim olmak üzere belli başlı üç ana iklim tipine rastlansa da bunlar kendi içlerinde çeşitlilik gösterir. Denizlerin etkisiyle kıyı bölgelerinde daha ılıman iklim özellikleri görülür. Ayrıca genellikle güneye doğru gidildikçe hava sıcaklığı artar. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engellediği için iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür. Ayrıca Türkiye’ye gitmek için ideal zaman ise havanın sert olmadığı ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

Görsel: Türkiye'nin İklimi Nasıldır?
Görsel: Türkiye’nin İklimi Nasıldır?

Giyim: Türkiye’de giyim alışkanlıkları yaşanılan hayat tarzına paralel olarak sahil şeridi, şehir ve kırsal kesim gibi grupların kendilerine özgü kuralları, gelenek ve göreneklerine göre kullanılan değişik boya, dokuma tarzı, işleme tarzı ve modellerle zenginleşmiştir. Yani bir başka ifadeyle kültür ve iklim çeşitliliği sebebiyle bölgelere göre farklılıklar gösterse de, Türkiye’de giyim tarzının belli özellikleri bulunmaktadır. Bunların en önemlisi hiç şüphesiz Türkiye’de her türlü giyim tarzına ve çeşitli kökenlerden insanlara neredeyse her bölgede rastlanabileceği için, özellikle turistik bölgelerde farklılıkların hoşgörü ile karşılandığıdır. Öte yandan İstanbul gibi metropollerde küresel moda akımlarının etkisi ağır basarken, sahil şeridi sıcak havadan ötürü daha açık ve ferah tutan giysiler ve kırsal kesimler daha geleneksel giysiler giyme eğilimindedir. Ayrıca Türkiye’de farklı bölgeleri kapsayan gezilerde her mevsime hazır olmak en mantıklısıdır. 

Mutfak: Tarihteki en kozmopolit imparatorluklardan biri olan Osmanlı İmparatorluğu döneminde farklı kültürlerin etkileşimi sonucunda oluşan Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından birisidir. Yeme alışkanlıkları coğrafi özelliklere bağlı olarak bölgeden bölgeye farklılık göstermesi bölgelerin kendilerine has mutfaklarının oluşmasına sebep olmuştur. Batı bölgelerinde zeytinyağlı yemekler ağırlıktayken; doğuda ızgara et yemekleri, denize kıyısı olan yerlerde balıklar, orta kesimlerde sulu yemekler ve ülke genelinde kebaplar öne çıkmaktadır. İskender, döner, köfte, testi kebap, şiş kebap, adana kebap, mantı, pide, çiğ köfte, köfte, dolma, sarma, karnıyarık, baklava, lokum, sütlü tatlılar, ve künefe en popüler yemekler ve tatlılar iken; çay, ayran ve şalgam ise milli içeceklerdir. Aslında Türkiye’nin mutfağı yüzyıllar içerisinde öyle zenginleşmiştir ki, verilen bütün bu seçmece örnekler aslında devede kulak kalacak niteliktedir.

Görsel: Türkiye’nin Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları
Görsel: Türkiye’nin Bazı Geleneksel ve Popüler Yeme İçme Alışkanlıkları
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Ulaşım: Türkiye çok fazla turist aldığı için gerek şehir içi gerekse de şehirler arası ulaşıma çok fazla yatırım yapmaktadır. Gelişmiş ulaşım ağları sayesinde istenen an istenen yere güvenle seyahat etmek mümkündür. Türkiye’de özel araç ve toplu taşıma (tren, metro, otobüs, taksi, gemi, uçak vb.) ulaşım araçlarından herhangi birisi kullanılarak istenilen şehre, kasabaya, tarihi veya turistik mekana, alışveriş veya sağlık merkezine rahatlıkla ulaşılabilir. Türkiye konumu ve yapısı itibariyle hava ulaşımı konusunda oldukça gelişmiş olsa da özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde trafiğin yoğunluğu sürücüleri adeta çileden çıkarabilmektedir. 🙂

Kültür ve Eğlence: Türk kültürünün kökeni Orta Asya’nın kültürel birikimine dayanır. Farklı kültürlerin etkisinde şekillenen Anadolu tarihi, Türkiye’nin kültürel miras açısından son derece zengin olmasını sağlamış olsa da köklü ve ortak bir geçmişe sahip olduğu için karakteristik örf ve adetlerin olduğu söylenebilir. Delikanlı, hareketli ve yaratıcı olarak bilinen Türkler için milli duygular, samimi selamlaşmalar ve misafirperverlik önemlidir. Çayın yeri her zaman ayrıdır ve bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır. Ayrıca Türk halkının genel olarak spor, araba, gece hayatı ve (özellikle kadınların) alışveriş tutkusuna sahip olduğu asla reddedilemez bir gerçektir. Tarihin ve eğlencenin özel bir atmosfer ile bir arada yaşandığı ülkede gastronomi, spor, sinema, müzik, kültür ve sanat etkinlikleri, alışveriş, gece hayatı, Türk hamamı ve balon turu Türkiye’nin başlıca eğlence vaatleridir. Ancak Anadolu’nun muhafazakâr illerinde yaşanan sosyal yaşam ile ülkenin batısındaki özellikle de kültürel başkent İstanbul’daki sosyal yaşam arasındaki fark büyüktür.

Görsel: Türkiye'nin Başlıca Kültürel Sembolleri
Görsel: Türkiye’nin Başlıca Kültürel Sembolleri

✅ Hediyelik Eşya: Türkiye’nin kendine has kültürel özelliklerinin yansımaları en iyi alışveriş yaparken gözlemlenebilir. Tatilde yakınlara hediyeler almak istenildiğinde cadde üzerindeki dükkânlarda, alışveriş merkezlerindeki mağazalarda ve hatta müzelerde çeşitli hediyelik eşyalar bulunabilir. Peki Türkiye’den ne hediye alınır? Bu mekânlarda; ziyaret edilen kentlerin simge yapılarından ilham alan hediyelik objeler, Türkiye lezzet kültürünün önemli parçaları (lokum, Türk kahvesi, baklava, Türk çayı, demlik, kuru meyve, meyve çayı, baharat, kuruyemiş vb.), Türk motiflerinin yansıtıldığı halı ve kilimler, el emeği göz nuru el işçiliği ürünü hediyeler (çömlek, biblo; altın, gümüş ve deri takılar vb.), kupa, magnet, nargile, giyim ürünleri, nazar boncuğu, dekoratif süs eşyaları, tavla ve hamam seti başta sayısız ürün arasından seçim yapılabilir.

Uyarı: Türkiye’de gezilmesi gereken yerler ve Türkiye gezi rehberi konulu yazımız profesyonel ve güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Yazılarımızı her ne kadar güncel tutmak için büyük çaba sarf etsek de bu yazıdaki bilgiler de dünyadaki çeşitli gelişmelere bağlı olarak zamanla farklılık gösterebileceği veya güncelliğini yitirebileceği için mutlaka güncel bilgiler güvenilir kaynaklardan teyit edilmelidir. Sağlıklı ve eğlenceli günler dileriz 🙂

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu