Sağlıklı Yaşam

Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?

Bağışıklık sistemi nedir, bağışıklık sistemini oluşturan organlar nelerdir, bağışıklık sistemi nasıl çalışır, bağışıklık nasıl kazanılır, bağışıklık çeşitleri nelerdir ve bağışıklık çeşitlerinin farkları nelerdir sorularının cevapları burada!

📌 Bağışıklık Sistemi Nedir (İmmün Sistem): Vücudun hastalıklara ve zararlı organizmalara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, yabancı ve zararlı maddeleri ayırt ederek vücudu onlardan koruyan, patojen ve tümör hücrelerini yok eden sistemdir. İmmün sistem olarak da bilinen bağışıklık sistemi en basit ifadeyle vücudun kendisine ait olan doğal savunma sistemidir. Ayrıca kavram olarak hastalık yapıcı etkenlerin vücuda girerek çoğalmalarına ‘enfeksiyon‘, bu hastalık yapıcılara karşı vücudun verdiği tepkiye ‘bağışıklık‘ ve bağışıklığın oluşmasında etkili olan organ ve yapılara ise ‘bağışıklık (savunma) sistemi‘ denilmektedir.

Profesyonel İpucu: Canlılar sürekli olarak dış çevreyle etkileşim halinde oldukları için canlıların her an çevreden gelen hastalık yapıcılarla karşılaşma ihtimalleri bulunmaktadır. Ayrıca canlılar bir kısmı zararlı olan milyarlarca mikroorganizma ile birlikte yaşarlar. Bağışıklık sistemi hem hastalıklar ve çevre kirliliği gibi olumsuz çevre koşullarına karşı vücudun direnci hem de yüksek hayat kalitesi için hayati önemdedir. Öyle ki güçlü bağışıklık sistemi sağlıklı yaşam için olmazsa olmazdır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Bağışıklık Sistemini Oluşturan Organlar ve Yapılar
Görsel: Bağışıklık Sistemini Oluşturan Organlar ve Yapılar

Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?

1- Özgül (Spesifik) Olmayan Bağışıklık Nedir?

📌 Özgül Olmayan Bağışıklık Nedir: Vücuda zarar veren hastalık yapıcı etkenlere karşı onların türünü ayırt etmeden hangisi olursa olsun aynı şekilde tepki gösteren savunma çeşididir. Özgül olmayan savunma mekanizmaları vücuttaki fiziksel engeller, fagositler, doğal katil hücreler, interferonlar, iltihaplanmalar ve ateşlenmelerdir. İnsan vücudunun özgül olmayan bağışıklık mekanizmaları genel vücut savunmasının birinci ve ikinci hatlarını kapsamaktadır.

1.1 – Savunmanın Birinci Hattı

Ağız ve Burun: Ağızdaki tükürük salgısı, burundaki kıllar, soluk borusundaki siller, epitel dokunun salgıladığı mukus; tükürük, solunum kanalı ve sindirim kanalında bulunan lizozim enzimi gibi yapılar vücuda zararlı dış etkenlere karşı filtreleme ve kalkan görevi görürler.
Deri: Vücut için zararlı olan dış etkenlerin vücuda girişini engeller, salgıladığı ter ve yağ ile cildin pH değerini düşürerek mikropların cilde yerleşmesini ve ciltte üremesini engeller.
Gözler: Gözyaşındaki lizozim enzimi ile hastalık yapıcı etkenlerin vücuda girişini engeller.
Mide: Yapısındaki HCL ve enzimler vücuda giren hastalık yapıcı etkenleri yok eder.

Görsel: Bağışıklık Sisteminin 1. Hattının Koruduğu Hastalık Yapıcılar
Görsel: Bağışıklık Sisteminin 1. Hattının Koruduğu Hastalık Yapıcılar
Not: Savunmanın birinci hattı hastalık etkenlerinin vücuda girişini engellemeye çalışır. Nitekim vücut savunmasında öncelikli olan, hastalık yapıcıları vücuttan uzak tutmaktır. Fiziki engeller olarak tabir edilen savunmanın birinci hattı ağız, burun, göz, mide, deri, epitel doku ve bunların salgılarından oluşur. Zaten bunların büyük bir çoğunluğu vücudun dışarıya açılan sistemlerinin olduğu bölgelerdedir.

1.2 – Savunmanın İkinci Hattı

Fagositler: Vücuda giren hastalık yapıcılara karşı ilk karşı koyan hücrelerdir. Sadece zararlı mikroorganizmaları değil, yabancı bileşikleri de vücuttan uzaklaştırırlar. Nötrofiller, monositler ve eozinofiller gibi fagositoz yeteneği olan akyuvarlar ile bazı bağ doku hücreleri, fagositoz ile hücre içerisinde aldıkları mikroorganizmaları sindirim yolu ile parçalayarak etkisiz hâle getirirler. Ayrıca bazı makrofajlar organa özgü iken bazıları vücut genelinde görev yaparlar.

Doğal Katil Hücreleri: Zararlı mikroorganizma bulaşmış veya kanserleşmiş hücreleri salgıladıkları lizozim enzimleri ile parçalayarak yok eden lenfosit hücresi çeşididir. Lenfositler akyuvarlar olup antijene özgü tepki oluşturamadıkları için ikinci savunma hattında bulunurlar. Ayrıca doku ve organ nakillerinin reddinde en önemli faktör, doğal katil hücreleridir.

Şema: Doğal Katil Hücrelerin ve Fagositlerin Çalışma Prensibi
Şema: Doğal Katil Hücrelerin ve Fagositlerin Çalışma Prensibi

İnterferonlar: Virüslere karşı üretilen özel antimikrobiyal proteinlerdir. İnterferonlar bazı akyuvar çeşitleri ve virüsler tarafından enfekte edilmiş olan hücreler tarafından üretilirler. İnterferonlar, normal bir hücre ile temas ettiklerinde hücre zarındaki reseptörlere bağlanarak sitoplazmada antiviral proteinlerin sentezlenmesini sağlarlar. İnterferonlar ayrıca diğer bağışıklık hücrelerinin uyarılmasını da sağlayarak bağışıklığın oluşmasında etkili olmaktadır.

İltihaplanma (Yangısal Tepki): Zarar görmüş ya da mikroorganizmalar tarafından enfekte edilmiş dokularda ortaya çıkan bir durumdur. İltihaplanma sırasında yaralı dokuda bulunan bazofiller ve mast hücreleri ortama histamin vererek ilgili bölgede damar geçirgenliğinin ve kanın akış hızının artmasını sağlamaktadır. Bu sayede bağışıklıkta görevli olan hücrelerin ve pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerin ilgili bölgeye daha hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmaktadır.

Uyarı: Akyuvarlar yaralı dokudaki hastalık yapıcı faktörleri yok ederler. Bir süre sonra pıhtılaşma faktörleri bölgede pıhtılaşmayı sağlayarak zararlı etkenlerin sağlıklı dokulara yayılmasını engeller. Ancak bu süreçte doku sıvısına madde geçişi arttığı için bütün bu sürecin sonucunda kızartı ve ödem oluşabilir.
(Ayrıca Bakınız: Aşırı Kan Pıhtılaşması Nedir? [Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi])

Şema: Yangısal Tepki (İltihaplanma) Oluşum Süreci
Şema: Yangısal Tepki (İltihaplanma) Oluşum Süreci

Ateşlenme: Vücut sıcaklığındaki bir miktar artış, bağışıklık sisteminin bir çeşit tepkisidir. Hastalık etkeni olan bakterilerin ürettiği toksinler dolaşım sistemine geçince hipotalamusu uyararak vücudun sıcaklığının artmasına yani ateşin yükselmesine sebep olabilir. Ateşin yükselmesi ise vücuttaki kan dolaşımını hızlandıracaktır. Orta dereceli bir ateş bakterilerin üremesini durdurduğu için fagositozu kolaylaştırır ancak çok yüksek ateş enzimlerin yapısını bozduğu için zarar verir. Vücutta yüksek ateşlenmeler sağlık açısından sakıncalı olabilmektedir.

2- Özgül (Spesifik) Bağışıklık Nedir?

📌 Özgül (Spesifik) Bağışıklık Nedir: Hastalık yapıcılara karşı, hastalık yapıcının türüne özgül bir tepki ortaya konulmasıyla ortaya çıkan savunma mekanizmasıdır. Hastalıkların bağışıklık hücreleri tarafından tanınması esasına dayanan özgül bağışıklıkta B ve T lenfositleri görev almaktadır. B lenfositlerin görev aldığı humoral (sıvısal) bağışıklık ve T lenfositlerin görev aldığı hücresel bağışıklık olmak üzere iki çeşit özgül savunma mekanizması bulunmaktadır. Özgül bağışıklık mekanizmaları genel vücut savunmasının üçüncü hattını kapsamaktadır.

Şema: Özgül Bağışıklığın Çalışma Prensibi
Şema: Özgül Bağışıklığın Çalışma Prensibi

2.1 – Humoral (Sıvısal) Bağışıklık

B lenfositleri ve antikorlar ile oluşturulan bağışıklıktır. Humoral bağışıklık denmesinin nedeni antikorların kan plazması ve lenf içerisinde bulunmasıdır. B lenfositleri doğrudan antijenler tarafından uyarılıp bir kısmı hafıza hücrelerine dönüşürken bir kısmı da kısa ömürlü plazma hücrelerine dönüşerek antikor üretir. Üretildikten sonra kan ve lenfe verilen antikorlar yara veya enfeksiyon bölgesine giderek antijenleri etkisiz hâle getirir. Humoral bağışıklık, tifo, difteri gibi bakterilerin sebep olduğu hastalıklara karşı genellikle en etkili bağışıklık yöntemidir.

2.2 – Hücresel Bağışıklık

T lenfositleri ile oluşturulan bağışıklıktır. Antijenlerin T lenfositleri tarafından tanınmasıyla başlar. B lenfositleri antijeni olduğu gibi tanıyabilirken T lenfositleri ancak makrofajlar gibi bazı hücrelerin yardımıyla tanıyabilir. T lenfositleri bu antijenlerle uyarılarak sayılarını artırır ve antijenleri yok etmeye çalışır. T-lenfositleri antijene doğrudan temas ederek yok ettiği için bu bağışıklığa hücresel bağışıklık adı verilir. Hücresel bağışıklık kanserli hücreler, parazitler, mantarlar, nakledilmiş doku, bakteri ve virüsle enfekte olmuş hücreler üzerinde etkilidir.

Şema: Özgül ve Özgül Olmayan Bağışıklığın Türleri
Şema: Özgül ve Özgül Olmayan Bağışıklığın Türleri

Bağışıklık Nasıl Kazanılır? Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir?

Profesyonel İpucu: Bağışıklık sisteminin güçlülenme ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanılması hem hastalıklara vücudun iç direncini arttırmak hem de genel yaşam kalitesini arttırmak için kelimenin gerçek anlamıyla hayati derecede önemlidir. Kronik stres, bozulmuş psikoloji, sağlıksız yaşam tarzları, hastalıkların ve tedavilerin olası yan etkileri, vücudun oksijensiz kalıp asitlenmesi, doğal olmayan sağlıksız çevre ve yaşam koşulları gibi oldukça çeşitli sebeplerden ötürü bağışıklık sistemi zayıflayabileceği için bağışıklık sistemini tanımak ve onu desteklemek önemlidir.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar? [Zayıf Bağışıklık Belirtileri])

Bağışıklık doğal ve sonradan olmak üzere iki farklı şekilde kazanılmaktadır. Doğal bağışıklık savunmanın 1. ve 2. hattını oluşturan yapılar tarafından sağlanır. Doğal bağışıklık kalıtsaldır, türe ve ırka özgüdür. Örneğin zenciler sarıhumma hastalığına karşı doğal bağışıklığa sahiptir. Örneğin sığır vebası, tavuk kolerası gibi hastalıklar insanda etkili değildir. Diğer yandan insanlar için genellikle öldürücü olan veya ağır seyreden çocuk felci, kabakulak, kızamık, frengi gibi hastalıklara da hayvanlar daha dirençlidir. Kazanılmış bağışıklık ise aktif ve pasif olmak üzere iki çeşittir ve kazanılmış bağışıklık savunmanın 3. hattını oluşturan yapılar tarafından sağlanır.

Şema: Bağışıklık Nasıl Kazanılır? Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir?
Şema: Bağışıklık Nasıl Kazanılır? Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir?

1- Aktif Bağışıklık Nedir?

Hastalık etkeni mikroorganizmaların ya da mikroorganizmalara ait maddelerin vücuda girmesi durumunda vücudun bu antijenlere karşı B ve T lenfositleri ile savunma yapmasıdır. Aktif bağışıklık hastalığın geçirilmesi veya aşılama gibi yapay yöntemler ile canlıya antijenlerin uygulanması ile iki farklı şekilde kazanılmaktadır. Ancak hastalığın geçirilmesi genellikle daha doğal ve daha etkili olmaktadır. (1) (2) (3) (4) Aşılamanın genel çalışma mantığı şu şekildedir:

• Aşı hastalanmadan önce sağlıklı bireylere yapılır. Aşılamada ilk başta ölü veya zayıflatılmış olan virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalar ya da bunların toksinleri vücuda enjekte edilir.
• Vücutta bu hastalık yapıcılara karşı oluşan lenfositlerden bazıları hafıza hücrelerine dönüşür.
• Kişinin aynı hastalık etkeni ile tekrar karşılaşması halinde vücutta hazır olarak bulunan hafıza hücreleri aynı hastalığa karşı tekrardan hızlıca gerekli antikorların üretilmesini sağlar.
• Hızlıca üretilen antikorlar hastalık etkenini hastalık oluşturamadan ya da hastalık ilerlemeden yok edeceği için hastalık belirtisi (semptomu) görülmez veya hastalık hafif olarak atlatılır.

Şema: Aktif Bağışıklıkta 2. Tepki 1. Tepkiden Daha Kuvvetli Olmaktadır
Şema: Aktif Bağışıklıkta 2. Tepki 1. Tepkiden Daha Kuvvetli Olmaktadır

2- Pasif Bağışıklık Nedir?

Hastalanmış kişilere başka bir canlının vücudunda geliştirilen antikorların hazır olarak verilmesi yoluyla bağışıklık kazanılmasıdır. Pasif bağışıklık anne sütü ile plesentadan geçen antikorlar ve serum uygulaması ile iki farklı şekilde kazanılmaktadır. Serum at ve sığır gibi hayvanların kanından, hayvanın vücuduna hastalık etkeni verdikten sonra vücudun ürettiği kan hücrelerinin ve proteinlerin ayrıştırılması ile elde edilir. Hazır antikorlar ise serum ile hasta bireylere verilip vücut direnci arttırılarak hastalığın daha kısa sürede atlatılması sağlanır.

AşıSerum
Yapay aktif bağışıklık sağlar.Yapay pasif bağışıklık sağlar.
Sağlıklı kişiye uygulanır.Hasta kişiye uygulanır.
Koruyucu özelliktedir.Tedavi edici özelliktedir.
Uzun süreli bağışıklık sağlar.Kısa süreli bağışıklık sağlar.
Toksin veya antijen içerir.Antikor veya antitoksin içerir.
Hafıza hücrelerinin oluşmasını sağlar. (Bağışıklık sistemini uyarır.)Hafıza hücrelerinin oluşmasını. (Bağışıklık sistemini uyarmaz.)
Laboratuvarda üretilir.Sığır veya at kanından elde edilir.
Tablo: Aşı ve Serum Arasındaki (Aktif ve Pasif Bağışıklık Arasındaki) Farklar

Görsel: Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir?
Görsel: Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Çeşitleri Nelerdir?
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)
Aktif BağışıklıkPasif Bağışıklık
Doğal BağışıklıkHastalığı Geçirmek (Enfeksiyon)Anneden Bebeğe Antikor Geçişi
Yapay BağışıklıkCanlıya Antijen Verilmesi (Aşı)Canlıya Antikor Verilmesi (Serum)
Tablo: Aktif ve Pasif Bağışıklık Türleri ve Örnekleri

Bağışıklık Sistemi Sağlığı Nasıl Korunur?

Bağışıklık sistemi sağlığını korumak ve güçlendirmek için yapılabilecekler şunlardır:
Sağlıklı psikolojiye sahip olunmalı ve stres gibi etkenlere dikkat edilmelidir.
• Vücudun asit-baz dengesi ideal olan aralıkta tutulmalıdır. (pH Değeri = 7.4)
• Tekniğine uygun ve düzenli olarak yeterli miktarda D vitamini alınmalıdır.
• Tekniğine uygun, sağlıklı, doğal, dengeli ve düzenli beslenilmelidir.
• Bağışıklık sistemini güçlendiren ve iyi gelen besinler tüketilmelidir.
• Tekniğine uygun ve düzenli olarak yeterli miktarda uyku alınmalıdır.
• Hareketsiz kalınmamalı, düzenli olarak hayata hareket katılmalıdır.
• Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
• Takıntı halinde getirmeden kişisel bakıma ve temizliğe dikkat edilmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Görsel: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Görsel: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Uyarı: Bağışıklık sisteminin sağlığını korumak için her şeyde önce antibiyotikler başta olmak üzere ilaçların genel olarak bağışıklık sağlamadığı, ilaçların genel olarak semptomları giderip tedavi sağladığı ve bu sebeple abartılı kullanımların zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla doktorlar önermediği sürece ilaç kullanımından kaçınılması gerekir. Ayrıca bağışıklık sisteminin %70’i bağırsaklarda bulunduğu için (1) (ki bağırsaklar 2. beyin olarak bilinir (2) (3)) bağırsak florasına zarar veren (4) (5) ve dirençli bakteri oluşumuna yol açan (6) uygulamalardan kaçınılmalı ve bağırsaklara önem verilmelidir.

Zayıf bağışıklık sistemi ile doğmak (birincil immün yetmezliği), bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalığa yakalanmak (kazanılmış immün yetmezliği), çok aktif bir bağışıklık sistemine sahip olma sonucu alerjik reaksiyonlar göstermek ve kendi vücudu ile savaşan bir bağışıklık sistemine sahip olmak sonucunda otoimmün hastalıklara yakalanmak (1) bağışıklık sistemi sorunları arasındadır. Örneğin tip-I şeker hastalığında insülin üreten pankreas hücreleri, çölyak hastalığında ince bağırsak villusları, MS hastalığında nöronların miyelin kılıfları kişinin kendi bağışıklık sistemi tarafından dejenere edilmektedir. Ancak bağışıklık sistemini etkileyen pek çok faktör olduğu ve riskli durumlarda uzmanlara başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Görsel: Bağışıklık Sistemini Etkileyen Faktörler
Görsel: Bağışıklık Sistemini Etkileyen Faktörler
Yasal Uyarı: Bağışıklık sistemi nedir ve bağışıklık sistemi nasıl çalışır konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu