Eğitim ve İş Dünyası

Dijital Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır, neden önemlidir, avantajları nelerdir, dijital pazarlama araçları nelerdir, dijital pazarlama nasıl yapılır ve dijital pazarlamada performans göstergeleri nelerdir işte bu yazıda!

📌 Dijital Pazarlama Nedir: Ürünlerin veya hizmetlerin tanıtımını gerçekleştirmek için dijital ortamda kullanılan pazarlama yöntemlerinin bütünüdür. Dijital pazarlama web siteleri, sosyal medya, arama motorları, mobil cihazlar, e-posta ve buna benzer kanallar kullanılarak yapılır. İşletmeler dijital pazarlama sayesinde hem mevcut hem de potansiyel müşterilere ulaşabilmek için çevrimiçi kanallardan yararlanabilirler. Teknolojinin gelişmesinin bir sonucu olan dünyanın dijitalleşmesi sürecine şirketlerin ve işletmelerin en iyi şekilde adapte olabilmeleri için ürün ve hizmetlerin tanıtılması sürecinde dijital pazarlama çalışmalarına önem vermeleri gerekir.

Profesyonel İpucu: Dijital pazarlama, işleri internete taşımanın anahtarıdır. Dijital pazarlama çalışmaları sadece potansiyel müşterilerle iletişime geçilerek ürünlerin ve hizmetlerin tanıtılması ve satın alımlarının teşvik edilmesinde değil; hedef kitle analizinde, PR çalışmasında, reklam stratejisi belirleme ve planlamasında, hatta satış dönüşümünde etkin bir rol oynamaktadır. Üstelik sadece hazırlanan reklam çalışmalarıyla değil slogan, metin veya viral bir çalışmayla da bunu sağlayabilir. Bu sebeple dijital pazarlamaya gider değil, işe yapılan yatırım gözüyle bakılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız:
 Yatırım Nedir? Nasıl Yapılır? [Rehber])

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?

Ülkelerin ve insanların internete erişim oranları arttıkça, insanların bilgi ve reklam tüketme biçimleri de değişmektedir. Öyle ki bir zamanlar okuma ve dinleme en etkili iletişim ve bilgi edinim yöntemleriyken, artık çağımızın en etkili iletişim ve bilgi edinme yöntemi dijital görsel içerikler olmuştur. Bu sebeple dijital pazarlama, dijital çağa adapte olmak için günümüzde iş dünyasını dönüştüren kapsamlı bir strateji haline gelmiştir. Giderek daha fazla sayıda reklam veren, dijital pazarlama kanallarının büyümeleri için ne kadar güçlü olduğunu fark etmektedir.

İstatistiklere göre giderek daha fazla insan çevrimiçi alışveriş yapmaktadır çünkü insanlar bu sayede aradıkları ürünlere daha kolay ulaşabilmekte ve dünyanın herhangi bir yerindeki ürünü en iyi fiyat seçenekleri ile satın alabilmektedir. Bu sebeple eğer işletmeler ürün ve hizmetlerini etkili bir dijital pazarlama stratejisiyle internet üzerinden sunmuyorlarsa, büyük rekabet kaybı yaşıyorlar demektir. Ayrıca küreselleşen bir dünyada, sadece yerel müşterilere güvenilemez. Dijital pazarlama sınırları aşarak dünyanın her köşesinde görünürlük ve yeni umutlar sağlar. İşte tüm bu sebepler dijital pazarlamayı 21. yüzyılda talep gören bir beceri haline getirmiştir.
(Ayrıca Bakınız: 21. Yüzyıl Becerileri ve Geliştirme Yolları)

Görsel: Dijital ve Geleneksel Pazarlamada Kullanılan Araçlar
Görsel: Dijital ve Geleneksel Pazarlamada Kullanılan Araçlar
Not: Geleneksel pazarlamadan oldukça farklı olan dijital pazarlama, dijital araçları kullanarak işletmeyi internette konumlandırmakla alakalıdır. Geleneksel pazarlama çalışmalarında reklam panosu, TV, radyo, gazete, dergi, broşür, telefon, SMS, vitrin, tabela, otobüs ve araç giydirmesi gibi araçlar kullanılırken; dijital pazarlama belirli ileri teknolojilerin kullanılmasını gerektirmektedir. Her iki pazarlama türünün de avantajlı olduğu noktalar bulunmakla beraber, türü ne olursa olsun pazarlamada asıl amaç, doğru müşterilere daha fazla ürün veya hizmet satışı yapabilmektir.
(Ayrıca Bakınız: En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri)

Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

✅ İnternet kullanımı sayesinde dünya çapında geniş kitlelere doğrudan erişim imkanı sunar.
✅ Dijital pazarlama kampanyalarının etkinliklerini ölçmek ve analiz etmek oldukça kolaydır. Anında veri ve geri dönüş alınabildiği için stratejiyi hızlı şekilde optimize etmek mümkündür.
✅ Dijital pazarlama, reklamları belirli demografik özelliklere, coğrafi konumlara veya davranış özelliklerine göre hedefleme ile kişiselleştirilmiş pazarlama stratejisi geliştirme imkanı sunar.
✅ Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yollarına göre zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
✅ Dijital platformlar, insanlarla etkileşimde bulunarak geri bildirim toplama imkanı sağlar.

Görsel: Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki Başlıca Farklar
Görsel: Geleneksel ve Dijital Pazarlama Arasındaki Başlıca Farklar

Dijital Pazarlama Araçları Nelerdir?

Dijital pazarlama bir başka ifadeyle elektronik cihazları içeren pazarlama faaliyetlerinin bütünü olduğu için bu çalışmalarda kullanılan kanallar da internet siteleri, sosyal medya platformları, mobil uygulamalar, e-posta ve arama motorları başta olmak üzere tüm dijital platformlardır.

Web Sitesi: Metin, görsel ve animasyon şeklinde bilgi aktaran dijital doküman topluluğudur.
SEO: İnternet sitelerinin organik trafiğini doğal yollardan arttırmak için yapılan çalışmalardır.
İçerik Pazarlama: Kitle oluşturarak potansiyel müşterileri çekmek için içerik oluşturulmasıdır.
SEM: Hızlıca doğrudan hedef kitleye ulaşmak adına arama motorlarında reklam verilmesidir.
Sosyal Medya: İnsanların en çok vakit harcadıkları dijital mecralarda yapılan pazarlamalardır.
E-Posta: İnternet üzerinden gönderilen ve üzerine dosyalar eklenebilen dijital mektuplardır.
Video İçeriği: Aynı anda göze ve kulağa hitap eden video içerikleri ile yapılan pazarlamadır.
Influencer Pazarlama: Takipçisi, etkileşimi ve kitlesi olan fenomenlere yaptırılan reklamlardır.
Viral Pazarlama: Ağızdan ağıza pazarlamanın dijital dünyadaki vücut bulmuş yaratıcı halidir.
Yeniden Pazarlama: İlgi alanları ve alışveriş sinyallerine göre özel reklamlar gösterilmesidir.
Satış Ortaklığı: Ürünü tanıtan kişi veya kuruluşlara satışlardan pay verilmesi esasına dayanır.

Görsel: En Popüler Dijital Pazarlama Araçları
Görsel: En Popüler Dijital Pazarlama Araçları
Not: Dijital pazarlamanın hedef kitleleri yönlendirme gücü olan fenomenlerini kullanmaktan, sepetine eklediği ürünü satın almadan çıkmış kullanıcılara o ürünle ilgili özel teklifler sunmaya ve hatta kaliteli içeriklerin içerisine içeriğin konusuyla uyumlu reklamlar yerleştirmeye kadar oldukça farklı yöntemleri bulunsa da; ideal dijital pazarlama araçları hedefe, bütçeye, hedef kitleye ve rekabete bağlı olarak farklılık gösterebilir. Mesela eczanelerin yasalar gereği web sitesi açması yasaktır. Ayrıca dijital pazarlama araçları ücretsiz, kısmen ücretli veya ücretli olabilirler.

Dijital Pazarlama Kampanyası Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama kampanyalarının temeli kullanıcıları pazarlama hunisi şeklinde gruplayarak, nihai ürün ve hizmetleri satın alan müşteriler haline getirmeye dayanmaktadır. AIDA hunisi olarak bilinen bu tekniğe göre; hedef kitlenin dikkatini çekerek farkındalık oluşturma, hedef kitleye sorunlarının çözümünün sunulduğunu göstererek ilgilerini çekme, hedef kitleyi en iyi çözümün sunulduğuna ikna ederek önem kazanma gibi faaliyetler sonucunda kullanıcılar ilk başta müşteri haline gelirler (aksiyon), ardından bağlılık ortaya koyar (sadakat), en sonunda markayı diğer insanlara tavsiye ederler (avukatlık). Ancak bu stratejilerin başarısına bağlıdır.

Görsel: AIDA Satış Hunisi Modeli ve Aşamaları
Görsel: AIDA Satış Hunisi Modeli ve Aşamaları

Bu amaçlara ulaşma doğrultusunda dijital pazarlama kampanyalarının adımları genel olarak sırasıyla akıllı hedefler belirleme, hedef kitleyi belirleme ve onları yakından tanıma, rekabet analizi yapma, pazarlama mesajları ile stratejilerini belirleme, kullanılacak dijital pazarlama kanallarını belirleme, bütçe belirleme, görsel ve içerik oluşturma, kampanyayı yayınlama ve sonuçları düzenli olarak takip ederek kampanyayı optimize etme şeklinde listelenebilir. Ama bunların uygulanışı kullanılan araca göre farklılık gösterebilir. Mesela piyasadaki en popüler ve en verimli araçlardan olan Google Ads’de reklam verme adımlarını şu yazımızda bulabilirsiniz:
(Ayrıca Bakınız: Google Ads İle Nasıl Reklam Verilir?)

Dijital pazarlama alanında reklam verenler kampanyalar üzerinde tam bir hakimiyete sahiptir. Öyle ki hangi şekilde, ne kadar maliyetle ne kadar süre erişebileceklerini belirleyebilirler. Hatta harcamalar da tamamen kontrolleri altında olup, harcamaları diledikleri zaman arttırabilir veya kısabilirler. Ancak global çapta dişli rakipler bulunduğu için dijital pazarlama kampanyalarında kampanya verme sürecinin özgün ve ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi başarıyı beraberinde getirecektir. Yani Albert Einstein’ın deyişiyle, ‘önce oyunun kurallarını öğrenmeniz ardından herkesten daha iyi oynamayı başarmanız‘ yani dijital kampanyaları bütçeniz ve hedefleriniz doğrultusunda maksimum verimi sağlayacak bir şekilde optimize etmeniz gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Başarılı Reklam Kampanyası Oluşturma Stratejileri)

Görsel: Başarılı Bir Dijital Pazarlama Çalışması Planına Örnek
Görsel: Başarılı Bir Dijital Pazarlama Çalışması Planına Örnek
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Dijital Pazarlamada Temel Performans Göstergeleri Nelerdir?

Profesyonel İpucu: Dijital pazarlama kampanyaları başarılı şekilde oluşturuldukları takdirde hem müşterilere hem de işletmelere önemli faydalar sağlasa da; bu esnek olmayı, değişen pazar koşullarına ve hedef kitlelerin tepkilerine hızlı bir şekilde uyum sağlamayı gerektiren bir süreçtir. Bu sebeple kampanya performansı temel performans göstergeleri kullanılarak takip edilmeli ve hangi stratejinin ne ölçüde işe yaradığı değerlendirilip stratejiler verilere dayalı olarak optimize edilmelidir. Bu sayede gelişim sağlamak, katılımı hatta yatırım getirisini artırmak mümkündür.

Dijital pazarlama kampanyalarının performansını ölçmede kullanılan ana göstergeler şunlardır:
Pazarlama ROI’si: Kampanyanın çalışma maliyetine kıyasla ne kadar yatırım getirisi sağladığı
Dönüşüm Oranları: Ziyaretçilerin müşteriye dönüşme oranı (sepet terk oranı da mevcuttur)
Etkileşim Oranları: CTA’ya veya bağlantılara tıklama oranı, sosyal medyada ise katılım oranı
Tıklama Başına Maliyet (TBM): Belli bir reklam ve içerik için tıklama başına ödenen maliyet
Trafik Miktarı: Elde edilen organik veya ücretli ziyaretçilerin ve toplam oturumlarının sayısı
Sayfada Geçirilen Süre: Kullanıcıların hangi sayfalarda ortalama ne kadar vakit harcadıkları

Görsel: Dönüşüm Oranlarını Optimize Ederek Kampanya Performansını Artırma
Görsel: Dönüşüm Oranlarını Optimize Ederek Kampanya Performansını Artırma

Dijital pazarlama temel performans göstergeleri; dijital pazarlama kampanyalarının etkinliğini ölçmek için kısa, orta veya uzun vadeli olarak trafik, etkileşim, potansiyel müşterileri bulma, video görüntülemesi, uygulama yüklemesi ve marka bilinirliği gibi oldukça farklı bağlamlar doğrultusunda ölçülebilir nicel veriler sağlamaktadır. Bu veriler ışığında gerekli düzenlemeleri yaparak her açıdan etkili kampanyalar oluşturmak zamanla başarıyı beraberinde getirecektir.
(Ayrıca Bakınız: En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu