Eğitim ve İş Dünyası

Risk ve Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?

Risk ve kriz yönetimi neden önemlidir, risk yönetimi nedir, ne işe yarar, risk yönetimi nasıl yapılır, risk yönetimi aşamaları nelerdir, kriz yönetimi nedir, ne işe yarar, kriz yönetimi nasıl yapılır, kriz yönetimi aşamaları nelerdir bu yazıda!

Risk ve kriz yönetimi, bir organizasyonun veya bir bireyin karşılaştığı belirsizliklerle başa çıkma sürecidir. Birbiriyle ilişkili olan bu süreçler risklerin tespit edilerek azaltılmasına yönelik eylem planının geliştirilmesini ve risklerin gerçekleşmesi halinde ortaya çıkan krizleri önlemek veya etkilerini en aza indirgemek için krizlere karşı hazırlık yapılmasını içermektedir. Tarih boyunca yaşanan birçok gelişme göstermektedir ki, gelecek belirsiz olduğu için gelecekte gerçekleşme ihtimali bulunan olumsuz durumlara ve olası tehditlere karşı hazırlıklı olmak; bireyler, kurumlar ve kuruluşlar için varlığını güçlü şekilde devam ettirmek açısından hayati önem taşımaktadır.

Profesyonel İpucu: Risk ve kriz yönetimi bir elmanın iki yarısı gibidir yani birbirini tamamlayan ve sürekli bir döngü içinde olan stratejik yönetim süreçleridir. Bunlar iş dünyasında, eğitim sürecinde ve özel yaşamda itibarı koruma, sürdürülebilirliği, dayanıklılığı ve başarıyı artırma gibi amaçlar için bir arada kullanılırlar. Bireyler ve organizasyonlar potansiyel risk ve tehditleri tespit edip bunları hafifleterek ve olası krizlere hazırlanarak acil durumlara hızlı ve etkili şekilde müdahale edebilir ve bu sayede olumsuz etkileri en aza indirerek varlıklarını ve başarılarını koruyabilirler.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Başarılı Olunur? [Başarının Sırrı])

Görsel: Risk ve Kriz Yönetimi Döngüsü
Görsel: Risk ve Kriz Yönetimi Döngüsü

Risk Yönetimi Nedir? Ne İşe Yarar?

📌 Risk Yönetimi Nedir: Hedefleri olumsuz yönde etkileyebilecek potansiyel risklerin tespit edilmesi, değerlendirilmesi, kontrol edilmesi ve izlenmesi için kullanılan sistemli bir süreçtir. Kriz; hedefleri ve işleyişi tehdit eden, acil karar verilmesi gereken, uyum ve önleme sistemlerini yetersiz hale getiren herhangi bir olağan dışı olay veya gerilimli durumdur. Riskler finansal, stratejik, operasyonel veya dış çevre ile alakalı (politik, sosyolojik, hukuki, güvenlik, rekabet, itibar vb.) olabilirler. Risk yönetimi sadece riskleri ölçmeye çalışmak ve sigorta etmek değildir.

Örneğin bir şirketin faaliyet gösterdiği sahaya yurt dışından bir rakibin girmesi, kilit roldeki bir yöneticinin istifası veya uzun süre işinin başında olamayacak olması, bir gıda şirketi için ürünü tüketen bir müşterinin zehirlenmesi, şirketin teknolojik yenilikleri takip etmede yetersiz olması, doğal afetler, döviz kurlarındaki aşırı yükseliş veya düşüş, çalışanların aidiyetinin azalması gibi kurumun performansını etkileyebilecek birçok konu risk yönetimi kapsamında değerlendirilir. Bu sebeple risk yönetiminde başarılı olmak paydaşlara çok önemli kazançlar sağlamaktadır.

Görsel: Başarılı Bir Risk Yönetiminin Sağladığı Faydalar [Risk Yönetimi Neden Yapılmalıdır?]
Görsel: Başarılı Bir Risk Yönetiminin Sağladığı Faydalar
Profesyonel İpucu: Risk ve kâr ikiz kardeştir. Öyle ki kâr, risk almanın ödülüdür. Ayrıca tüm stratejik kararlar risk içerir. Çünkü, strateji çeşitli alternatifler arasında seçim yapmak demektir ve yapılan her seçim aynı zamanda diğer alternatiflerin seçilmemesidir. Bu yüzden iş hayatında başarı için risklerle barışık olarak onları yönetebilmek gerekmektedir. Ayrıca riskleri sadece önlenmesi gereken bir durum olarak değil, kazanç sağlanabilecek bir durum olarak görmek gerekli bir tutumdur.
(Ayrıca Bakınız: İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler)

Örneğin ortada herhangi bir yangın ve deprem yokken yapılan yangın ve deprem tatbikatları bu olaylar gerçekleştiğinde ne yapılacağını simüle edip öğrenerek hazırlıklı olmak için yapılır. Örneğin yatırımcıların ‘tüm yumurtaları aynı sepete koyma‘ ilkesiyle piyasa koşullarını analiz ederek yatırım araçlarını çeşitlendirmesi, olası felaketlere karşı kasko ve sigorta yaptırılması ve öğrencilerin habersiz sözlülere karşı derslere önceden çalışması risk yönetimine örnek olarak verilebilir. Benzer şekilde risk yönetimi yapılmadan nehir kenarlarına imar izni verilmesi ve ev yapılması kentsel alanları tehdit ederek doğal afetlerin maddi zarar verme riskini artıracaktır.

Görsel: Risk Yönetiminin Önemine Güzel Bir Örnek
Görsel: Risk Yönetiminin Önemine Güzel Bir Örnek

Risk Yönetimi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

.1.. Tanımlama: Risklerle baş edebilmek için ilk önce karşılaşılabilecek potansiyel tehditler ve fırsatlar tespit edilmelidir. Risklerin nereden gelebileceğini kestirebilmek için piyasa, politika, ekonomi, teknoloji gibi alanlardaki gelişmeler takip edilip öngörü yeteneği geliştirilmelidir.

.2.. Değerlendirme: Tanımlanan risklerin gerçekleşme olasılıkları, olası etkileri ve şiddetleri değerlendirilerek, bu değerlendirmelere bağlı olarak riskler için öncelik sırası belirlenmelidir. Senaryo ve simülasyon çalışmaları nasıl davranılması gerektiği konusunda yardımcı olabilirler.

.3.. Kontrol: Riskleri yönetmek için çeşitli stratejiler ve kontrol mekanizmaları geliştirilmelidir. Bu aşamada risklerden kaçınmak; riskleri kabul etmek, paylaşmak veya aktarmak için tedbirler alınır. Senaryolara göre eylem planı geliştirildikten sonra plan test edilip hassaslaştırılmalıdır.

.4.. İzleme: Risk yönetimi sürekli olarak güncellenmeli ve değişen koşullara uyum sağlamalıdır. Bu sebeple riskler ve aksiyonlar takip edilerek değerlendirilmelidir. Değerlendirme sonuçlarına göre anlık veya periyodik yeni riskler tanımlanması ve stratejilerin güncellenmesi gerekebilir.

Görsel: Kurumsal Risk Yönetimi Döngüsü ve Risk Yönetiminin Aşamaları
Görsel: Kurumsal Risk Yönetimi Döngüsü ve Risk Yönetiminin Aşamaları
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)
Not: Risk yönetimi; olası riskleri değerlendirmeye yönelik olduğundan ve henüz karşılaşılan bir risk ve bu riskten kaynaklanan problem söz konusu olmadığından, yatırım yapmakta zorlanılan bir yönetim sürecidir. Her tedbir bir maliyet içerir ve kriz olmadan önce bu maliyete katlanmak pek de kolay bir iş değildir. Çünkü kriz tedbirinin maliyeti, krizden önce gelir. Ayrıca tedbirin getirisi hem kesin değildir, hem de potansiyel getirinin zamanlamasını kestirmek güçtür. Yani yönetimin temel ilkelerinden “ölçülmeyen performans iyileştirilemez” ilkesi burada da geçerlidir.
(Ayrıca Bakınız: En İyi Hedef Belirleme ve Planlama Stratejileri)

Kriz Yönetimi Nedir? Ne İşe Yarar?

📌 Kriz Yönetimi Nedir: Beklenmeyen olaylar ve durumlarla başa çıkarak normal faaliyetleri sürdürme yeteneğini korumak için kullanılan sistemli bir süreçtir. Kriz yönetimi kriz öncesinde hazırlıklı olmak, kriz anında zararı en aza indirmek ve kriz sonrasında krizden çıkış stratejileri geliştirmek adına yapılır. Risk yönetiminde değerlendirilen (veya tahmin edilemeyen) risklerin gerçekleşmesi halinde devreye kriz yönetimi girer. Bu sebeple kriz yönetimindeki başarı, risk yönetiminin güçlü olmasına bağlıdır. Ayrıca her kriz yıkıcı tehlikeler kadar yeni fırsatları da bünyesinde barındırdığı için, ciddi bir yönetim altında bütünlükle ve titizlikle ele alınmalıdır.

Görsel: Krizleri Yeni Fırsatlara Çevirmeye Örnek
Görsel: Krizleri Yeni Fırsatlara Çevirmeye Örnek

Büyük çaplı doğal afetler, siber saldırılar veya salgın hastalıklar kriz yönetimi gerektiren acil durumlara örnek verilebilir. Aslında kriz yönetimine iki durumda ihtiyaç duyulur. Bunlardan ilki risk yönetim sürecinde üzerinde durulan risklerin gerçekleşmesidir. Sadece tek bir fabrikada üretim yapan bir şirketin fabrikasında çıkan yangın sebebiyle üretimin tamamen durması buna örnektir. Kriz yönetimine ihtiyaç duyulan ikinci durumsa, risk yönetimi kapsamında olmadığı için hazırlıksız yakalanılan yıkıcı sürprizlerin gerçekleşmesidir. Örneğin kurumu yıpratan bir haberin hızla yayılması önceden tahmin edilememişse, bu acil ve plansız bir şekilde ele alınır.

Profesyonel İpucu: Her ne kadar ince planlar yapılırsa yapılsın, her zaman krizlerle karşılaşma ihtimali bulunur. Risk yönetimi ile tamamen önlenemeyen veya kontrol edilemeyen durumlarla karşılaşıldığında önemli olan kriz anında doğru strateji ve yönetimi disiplinli şekilde uygulayabilmektir. Kriz anlarında iletişim, karar alma ve koordinasyon gibi faktörler önem taşımakta olup; bir kriz yönetimi stratejisi hızlı ve etkili müdahaleyi içermelidir. Krizler her ne kadar güç ve esnekliği sınayan tehlikeli süreçler olsalar da aynı zamanda daha güçlenmek için bir fırsattırlar. Hayata dair en büyük mucizenin, her şartta mutlaka umut ışığı olması olduğu unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Umudun Önemini Gösteren Fare Deneyi)

Görsel: Düzeni Korumak İçin Bazen Düzeni Bozmak Gerekebilir
Görsel: Düzeni Korumak İçin Bazen Düzeni Bozmak Gerekebilir

Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

.1.. Hazırlık: Risklerin oluşturacağı her türlü kriz durumuna yönelik planlar yapılmalı, bu sırada ise en kötü senaryo göz önünde bulundurulmalıdır. Bu amaçlar doğrultusunda kriz müdahale ekipleri oluşturulup eğitilmeli, ayrıca haberleşme ve krize müdahale planları hazırlanmalıdır.

.2.. Müdahale: Krizin gerçekleşmesi halinde önceden yapılmış olan planlamalar doğrultusunda durum kontrol altına alınan kadar krizin gerektirdiği çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Bu sırada panik yaratmamak, öncelikleri belirlemek, gerçekçilik, iletişim ve koordinasyon önem taşır.

.3.. İyileştirme: Kriz sonrasında toparlanma süreci başlatılmalıdır. Bu süreçte zararların telafi edilmesi ve operasyonların normale dönmesi için yeni stratejiler geliştirilmeli, bu doğrultuda yenilikçi bakış açıları ve doğru veriler eşliğinde öğrenme ve gelişme süreçleri başlatılmalıdır.

.4.. Önleme: Yaşanılan krizlerden alınan derslerle gelecekteki krizleri önlemek için stratejiler oluşturulmalıdır. Bu esnada, ileride oluşabilecek yeni krizleri takip etmeye ve olası tehditleri azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmalı yani risk yönetimi süreciyle entegrasyon sağlanmalıdır.

Görsel: Kriz Yönetimi Döngüsü ve Kriz Yönetiminin Aşamaları
Görsel: Kriz Yönetimi Döngüsü ve Kriz Yönetiminin Aşamaları
Not: Riskleri ve krizleri yönetebilmek, sürdürülebilirliği ve başarıyı yakalamak için sistematik bir şekilde ele alınması gereken konulardır. Çünkü rekabet yüzyılında hissiyata dayalı iş kararları için yer yoktur. Zira en ilkel öğrenme yolu olan deneme yanılma zaman kaybettirmesinin yanı sıra alınacak sonuçların olumlu olmasını da garanti etmeyecektir. Bu yüzden hedefe ulaşmak için SWOT analizi yapılarak güçlü ve zayıf yönler ile riskler ve tehditler analiz edilip başarılı bir model belirlenmeli, onun stratejisi ve duygu durumu uygulanarak hedefe ulaşma sansı artırılmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: SWOT Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu