Eğitim ve İş Dünyası

İş Etiği Nedir? İş Etiği Neden Önemlidir?

İş etiği nedir, iş etiği ne işe yarar, iş etiği neden önemlidir, iş etiğine uygun olan ve olmayan tutumlara ve davranışlara verilebilecek örnekler nelerdir ve iş etiği nasıl geliştirilir gibi soruların cevapları ile çarpıcı bakış açıları bu sayfada!

📌 İş Etiği Nedir: İş dünyasında ve profesyonel hayatta neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirleyerek mesleki davranışları yönlendiren bir ilkeler bütünüdür. İş etiği, en üst seviyedeki yöneticilerden yeni işe alınanlara kadar iş yerindeki tüm kademelerde tutarlı bir ahlaki tutum sağlamayı amaçlar. Teknolojideki ve iletişimdeki gelişmeler, ekonomik ilişkilerdeki karmaşa ve küreselleşme gibi nedenlerle etik ilkelerden uzaklaşılmış olup iş yaşamında kontrol edilemez boyutta karmaşa yaşanmaması için her bireyin etik değerlerle eğitilmesi önem kazanmıştır.

Profesyonel İpucu: İş yerindeki etik değerler çalışanların davranışlarını, dış ilişkileri ve iş başarını etkilemesi sebebiyle kurumsal kültürün vazgeçilmez bir bileşenidir. İş etiğinin temellerini ve bunlara nasıl sürdürülebilir bir şekilde bağlı kalınacağını öğrenmek güvene dayalı ilişkiler kurmak, istikrarlı çalışma ortamları oluşturmak, iş yerinde verimliliği artırmak, yüksek çalışan memnuniyetini teşvik etmek, ilişkileri güçlendirmek ve iş yerinin itibarına katkıda bulunmak yani hem bireysel hem de kurumsal açıdan uzun vadeli sürdürülebilir başarılar elde etmek için önemlidir.
(Ayrıca Bakınız:
 İş Hayatında Başarılı Olmak İçin En İyi Tavsiyeler)

Görsel: İş Etiğini Oluşturan Ana İlkeler
Görsel: İş Etiğini Oluşturan Ana İlkeler

İş Etiği Neden Önemlidir?

İş etiği hem bireylerin, hem işletmelerin, hem de toplumun genel çıkarları için de önemlidir. Güçlü bir iş ahlakının geliştirilmesi kaçınılmaz olarak tutarlı ve kaliteli işlere imza atılması ile sonuçlanacaktır. Bu durumsa müşteri memnuniyetini artırarak uzun vadede sadık bir müşteri kitlesi oluşturabilir ve bu sayede rekabet avantajı sağlayabilir. Bu aynı zamanda güvenilirliği, saygınlığı ve itibarı beraberinde getirecektir. Etik standartlarının sürdürülmesi sektör çapında saygı duyulan emsaller haline gelerek müşterilerle güçlü ilişkiler sürdürülmesine yardımcı olur.

İş etiği standartlarına uyulması çalışanların elde tutulmasını ve üretkenliği destekleyen olumlu çalışma ortamları yaratır. Ayrıca çalışanlar arasında ilişkileri geliştirerek ekip içinde iş birliğini artırır. Üstelik disiplinsizlik ve güvensizlik gibi sorunları en aza indirir. Bu durumsa çalışanların motivasyonunu, memnuniyetini ve bağlılıklarını artırır. Bu sayede hem bireyler, hem şirketler, hem de ülkeler için uzun vadeli başarı sağlar. Ayrıca etik standartlarına uyum genellikle yerel ve ulusal yasalara uyum anlamına geldiği için yasal sorunlardan kaynaklanan riskleri azaltır. Mesela iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması hem çalışanları güvende hissettirerek işleri daha iyi yapmalarını sağlayacak, hem de denetimlerdeki hukuki yaptırımları engelleyecektir.
(Ayrıca Bakınız: İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?)

Görsel: İş Etiği Konusunda Farklı Bir Bakış Açısı
Görsel: İş Etiği Konusunda Farklı Bir Bakış Açısı

İş Etiğine Uygun Davranışlara Örnekler Nelerdir?

Adalet ve fırsat eşitliği, dürüstlük ve doğruluk, tarafsızlık ve güvenilirlik ve sadakat, sorumluluk bilinci ve hesap verebilirlik, profesyonellik ve emeğin hakkını verme, toplumsal sorumluluk ve sürdürülebilirlik, adaletli rekabet, şeffaflık ve gizliliğe saygı iş dünyasında etik değerlere dayalı sağlıklı ilişkiler ve profesyonel davranışlar için temel yapı taşlardır. Ayrımcılık, adam kayırma, rüşvet, yolsuzluk, iş ilişkisine siyaset karıştırma, yalakalık, bağnazlık, yetkisini kötüye kullanma, ihmal, istismar, saldırganlık, yıldırma, korkutma, taciz ve işkence ise iş dünyasında etiğe uygun olmayan başlıca tutumlar ve davranışlar olup bunlara verilebilecek başlıca örnekler şunlardır:

• Doktorun hastalarını müşteri olarak görmesi sebebiyle etkili değil kârlı tedaviyi uygulaması
• Mühendisin malzemeden çalarak yaptığı kalitesiz binaların ilk depremde kağıt gibi yırtılması
• Kullanıcıların kişisel verilerinin izinleri olmadan toplanması, çalınması ve başkalarına satılması
• Her türlü hilenin yapıldığı gıda, içecek ve kişisel bakım ürünlerinin organik diye pazarlanması
• Kültürel, sosyal, ekonomik farklılıklara ve hatırlı tanıdıklara göre özel muamele uygulanması
• Kendi vasıfsızlığını yalakalık yaparak, kumpas kurarak veya üstleriyle ilişkiye girerek gizlemek
• Rüşvet verilerek usulsüzlüklerin üstünün örtülmesi ve iş ilişkilerinde manipülasyon yapılması

Görsel: İş Etiğine Uygun Olmayan Davranışlara Örnek
Görsel: İş Etiğine Uygun Olmayan Davranışlara Örnek

İş Etiği Nasıl Korunur ve Geliştirilir?

Bireysel ve kurumsal değerlerin belirlenmesi, eğitim programları düzenlenerek farkındalığın artırılması, iş etiği kuralları ve politikalarının açık ve net şekilde oluşturulması (özellikle belirli bir kıyafet kuralına sahip olunması), üst kadronun özellikle ekip liderlerinin diğer çalışanlar için örnek teşkil etmesi, açık ve etkili bir iletişimin teşvik edilmesi, çalışanların düşüncelerini ifade etmeleri ve şikayetlerini iletmeleri için geri bildirim mekanizması kurulması, değişen şartlara uyum sağlayabilmek için düzenli değerlendirme yapılması, en önemlisi de ödüllendirme ve ceza sistemi kurularak sıkı denetim yapılması iş etiğini geliştirmeye ciddi katkı sağlayacaktır.
(Ayrıca Bakınız: Eğitim Nedir? Eğitim Neden Önemlidir?)

Bütün iş süreçlerinde ve ilişkilerinde iş etiği ilkelerine bağlılığı ön koşul saymak ve kurumsal kültürün en temel yapı taşlarından birisi olarak görmek şarttır. İş arkadaşlarına adil ve saygılı davranarak, güvene dayalı ve istikrarlı ilişkiler geliştirmek; müşteriler ile tutarlı, adil ve özenli iletişim kurarak aynı ticari temelde buluşmak; sunulan ürün veya hizmetlerin güvenliğini ve kalitesini her zaman en üst değerde tutmak, tedarikçileri adil şekilde değerlendirerek onlarla olan ilişkilerde de özenli davranmak, rakipler ile yasaya uygun ve adil şekilde rekabet etmek, doğal çevreyi korumak ve sürdürülebilirlik prensibiyle hareket etmek bunlara örnek verilebilir.

Görsel: İş Etiğini Korumak ve Geliştirmek Farklı Beceriler Gerektirir
Not: Etik dışı davranışları oluşturan içsel ve dışsal sebeplerin ortadan kaldırılması tüm kademelerde adil, verimli ve sürdürülebilir şekilde işleyen toplum yapısının tesis edilmesi ve korunması için şarttır. Fakat bunun için yalnızca ahlaki değerlere bağlı olmak değil aynı zamanda liyakat sahibi olmak da gerekmektedir. Çünkü iş hayatında parmakla gösterilen ve ne olursa olsun vazgeçilemeyen birisi olmanın sırrı liyakattir. Öyle ki liyakatsiz bir takımda başarı tesadüfken başarısızlık kaderdir.
(Ayrıca Bakınız:
Liyakat Nedir? Liyakat Neden Önemlidir?)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu