Eğitim ve İş Dünyası

Eğitim Nedir? Eğitim Neden Önemlidir?

Eğitim nedir, eğitimin temel amacı nedir, eğitim neden önemlidir, başarılı bir eğitimin özellikleri nelerdir, eğitim öğretim sürecinde en çok yapılan hatalar nelerdir ve eğitimde başarı için ne yapılmalıdır sorularının cevapları burada!

📌 Eğitim Nedir: Bireylere hayatta gerekli olan bilgi, beceri, tutum ve değerlerin sistematik bir şekilde kazandırılması sürecidir. Eğitim, bireylerin hayatlarını devam ettirebilmeleri, toplum içerisinde önemli bir konuma sahip olabilmeleri ve en yüksek potansiyellerini ortaya koyarak kendilerini gerçekleştirebilmeleri adına bireyleri adeta hayata ve geleceğe hazırlar. Eğitim sürecinin zamandan ve mekandan bağımsızlaştığı, öğrenmenin bilgi edinmenin çok ötesine geçtiği günümüz şartlarında eğitime çağın gerçekleriyle yeni bir pencereden bakılmalıdır.

Profesyonel İpucu: Eğitimde temel amaç sistem düzeyinde iyi insan yetiştirmek; ekonominin ve toplumun ihtiyaç duyduğu temel bilgi, beceri, tutum ve değerleri kazandırmak; öğrencilerin bilişsel, duygusal ve fiziksel potansiyellerini en üst düzeyde gerçekleştirmelerini sağlamaktır. Eğitim, bireyden topluma kadar ömür boyu süren bir gelişim sürecinin anahtarıdır. Uzun vadede yoksullukla mücadele, ahlaki yozlaşma ve cehaletle mücadele, adaletin tesis edilmesi ve toplumun bütün kademelerinde liyakatli olunması eğitimli olmaya ve eğitimin kalitesine bağlıdır.
(Ayrıca Bakınız: Liyakat Nedir? Liyakat Neden Önemlidir?)

Görsel: Eğitim Nedir? Eğitim Neden Önemlidir?

Eğitim Neden Önemlidir?

Eğitim; ekonomik, toplumsal ve bireysel açıdan çok önemli işlevlere sahiptir. Öyle ki eğitim, insanlığın başından günümüze kadar bireysel yaşam kalitesinin artırılmasının ve uygarlığın gelişiminin başlıca destekleyici olmuştur. Hayatta kalabilmek ve yaşam mücadelesi sırasında zorluk çekmemek için anlamak, öğrenmek ve çözüm üretebilmek amacıyla kaliteli bir eğitim şarttır. Zaten yeryüzündeki bütün bilimsel ve teknolojik başarılar, insanların öğrendikleri tüm bilgi birikimini ve tecrübeyi eğitim yoluyla sonraki nesillere aktarmaları sayesinde olmuştur.

Eğitim bireysel açıdan çok önemli faydalar sağlar. Öyle ki eğitim sayesinde birey kendisini ve çevresini tanıyarak kendi özgün ve özerk kimliğini ortaya koyar, öz kimliğini inşa ederek öz saygısını geliştirir, bilgi ve becerilerini geliştirip farkındalık ve değer kazanır, daha fazla kariyer fırsatına sahip olur, olay ve durumlara farklı açılardan bakabilir, problem çözme ve yaratıcılık gibi iş dünyasında talep edilen becerilerini geliştirir, kendini daha iyi ifade ederek toplumsal uyumunu destekler ve sosyal ilişkilerini geliştirir, doğruları öğrenerek yanlışlardan uzaklaşır, sağlıklı bir yaşam tarzı kazanır, hayat standartlarında ve kalitesinde çok belirgin bir artış yaşar.

Görsel: Eğitimli Bireyler Daha Kaliteli İşlere İmza Atarlar
Görsel: Eğitimli Bireyler Daha Kaliteli İşlere İmza Atarlar

Eğitimin en temel işlevi bireyin kendini gerçekleştirmesine olanak tanımaktır. Bireyler bir araya gelerek toplumu oluşturdukları için bireylerin kişisel gelişimlerini kendi potansiyellerinin üst düzeyine çıkarmaları toplumun her kademesinin daha adil, verimli ve sürdürülebilir şekilde işlemesini sağlayacaktır. Yani bireysel farklılıkların bir toplumsal yapının içerisinde maksimum özgünlük ve düzen içerisinde sürdürülmesi sağlanarak toplum içerisinde belirli bir uyum ve denge sağlanacaktır. Mesela kendi yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre meslek sahibi olan ve başarılı bir şekilde eğitilen bireyler gelecekte alanlarında çok büyük işlere imza atacaklardır.
(Ayrıca Bakınız: En Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?)

Not: Yanlış veya baştan savılarak eğitilen gençler kritik konumlara geldiklerine felaketlere yol açarlar. Çünkü gençler cevher gibidir, değer kazandırmak için iyi işlenmelidirler. Öyle ki bir ülkeyi yok etmek için yıkıcı atom bombalarına ve uzun menzilli füzelere ihtiyaç yoktur, bunun için aslında eğitim seviyesini düşürmek ve kopya çekilmesine müsaade etmek yeterlidir. Nitekim bunun sonucunda hastalar doktorların elinde can verir, binalar mühendislerin elinde çöker, adalet hakimlerin elinde yok olur, para ekonomistlerin elinde kaybolur ve bilgi akademisyenlerin elinde kaybolur. Yani en açık ifadeyle eğitimin çökmesi bir ulusun çökmesidir.

Görsel: Eğitimin Çökmesi Toplumun Çökmesidir
Görsel: Eğitimin Çökmesi Toplumun Çökmesidir

Başarılı Bir Eğitimin Özellikleri Nelerdir?

İnsanın yaşamındaki ilk yardımcıları, temel eğitimi aldığı ilk öğretmenleri anne ve babalarıdır. Gelişme dönemine girilmesiyle beraberse eğitim ortalama 10-20 sene gibi azımsanamayacak bir süre boyunca öğretmenlere devredilir. Öğretmenler gençleri her açıdan yetiştirerek hem geleceğe hem de hayata hazırlar. Eğitim kurumlarındaki eğitim süreci bittikten sonra, hayat okulunun tecrübe dersleriyle eğitim süreci ömür boyu devam eder. Eğitimli olmak sınavlarda yüksek not almaktan ibaret değildir, öğretilen günlük hayat içerisinde kullanılmalıdır. Eğitimli olmak, ezberlemek değil öğretilenleri bile sorgulayabilecek kadar bilinç sahibi olabilmektir.

Eğitim sistemleri, bir ülkenin ulusal ve küresel ölçekteki ekonomik, çevresel ve toplumsal dönüşümlerin ortaya çıkardığı entelektüel sermaye, bilgi ve beceri ihtiyaçlarını karşıladığı ölçüde başarılı kabul edilirler. Eğitim sistemlerinde başarı ölçümleri genellikle bilgi ve beceriler üzerinden gerçekleştirilse de, sistemsel düzeyde eğitimdeki başarının tutum, değer ve ahlak boyutlarının olduğu asla reddedilemez. Fırsat eşitsizliği, çarpık bir eğitim anlayışı, sadece bir ezberci anlayışı barındıran bir sistem ve akademik anlamda bir kültürün oluşmaması gençlerin beyinlerini kısırlaştırır, yaratıcılıklarını öldürür ve ülkenin üretim kapasitesinin önüne set koyar.

Görsel: Başarılı Bir Eğitimin Ne 'Olmadığına' Dair Güzel Bir Örnek
Görsel: Başarılı Bir Eğitimin Ne ‘Olmadığına’ Dair Güzel Bir Örnek

Başarılı eğitim sistemlerinin öne çıkan ortak özelliklerini şu şekilde özetlemek mümkündür:
• Bireyler kendi ilgi alanlarına, yeteneklerine ve güncel trendlere göre meslek seçimi yaparlar.
• Günlük yaşamda işe yarayan bilgi, beceri, tutum ve değerler uygulamalı bir şekilde öğretilir.
Doğru değerlendirme kriterleri kullanılır, hiçbir balık uçmaya hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.
• Öğretmenler sadece konuyu anlatmakla kalmaz, iyice açıklar ve hatta ilham kaynağı olurlar.
• Öğretmenler okul dersinde vakit doldurmaya çalışıp özel derste kaliteli anlatım yapmazlar.
• Öğrencilere 21. yüzyılda talep gören beceriler, yeterlilikler ve karakter özellikleri kazandırılır.
(Ayrıca Bakınız: 21. Yüzyıl Becerileri ve Geliştirme Yolları)

• Öğrenciler dinlenmeye, eğlenmeye, aileye, sevdiklerine ve hobilerine daima zaman ayırırlar.
• Öğrenciler yalnızca akademik değil; bilimsel, sosyal ve kültürel başarılara da önem verirler.
Fikri hür, irfanı hür ve vicdanlı bireyler yetiştirilir ama başarıya giden her yol mubah değildir.
• Paralı özel okullarda notlar kasıtlı olarak şişirilerek adaletsiz bir rekabet avantajı sağlanmaz.
Farklılıklar yok sayılarak, tek tipçilik yapılarak geleceğin mucitlerinin yetişmesi engellenmez.
• Ezberlemek ve körü körüne inanmak yerine akıl ve mantık çevresinde sorgulama esas alınır.
(Ayrıca Bakınız: Bağnazlık Nedir? Taassup Nedir? [Örnekler])

Görsel: Eğitimde Kalite Düşününün Temel Sebeplerinden Birisi
Görsel: Eğitimde Kalite Düşününün Temel Sebeplerinden Birisi

Eğitimde Başarı İçin Neler Yapılmalıdır?

Okul derecesi çok iyi olmasına rağmen piyasanın taleplerine piyasanın yetiştirdiği elemanlar kadar başarılı karşılık veremeyenler, birden fazla üniversite bitirmesine rağmen bir dilekçe bile yazmakta zorlananlar, okulda zararlı olduğu öğretilmesine rağmen farklı türden bağımlılıkların müptelası olan gençler eğitim hayatı boyunca ve hatta dershane takviyesiyle yıllarca yabancı dil dersi görmesine rağmen yabancı dilde konuşmada zorlananlar ve hatta kendi ana dilindeki basit paragraf sorularını bile çözemeyenler eğitimde işlevsizleşme ile faydaların yitirilmesine örnek verilebilirler. Bu sebeple eğitimde başarı için herkesin üzerine düşeni yapması şarttır.

Profesyonel İpucu: Eğitim; öğrenci, öğretmen ve ebeveynlerin rol aldığı bir süreç olup; eğitim kalitesi, öğrenme stratejisi, disiplin, motivasyon, aile desteği, zeka, beceriler, düzenli çalışma alışkanlığı, sağlık ve refah düzeyi, arkadaş ilişkileri ve ekonomik durum eğitimde başarıyı etkileyen başlıca faktörlerdir. En güzel şekilde hayata hazırlanabilmek için eğitimde başarılı olmak ve bunun için de bu faktörleri maksimum öğrenme verimini sağlayacak şekilde optimize etmek gerekmektedir.
(Ayrıca Bakınız: Yüksek Başarı İçin Hangi Derse Nasıl Çalışılır?)

Görsel: Eğitimde Başarı İçin Fırsat Eşitliği Şarttır
Görsel: Eğitimde Başarı İçin Fırsat Eşitliği Şarttır

Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseri olacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir; öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını alma kabiliyetini kazanamamıştır. Bu sebeple en ilk öğretmenler olan ebeveynler başta olmak üzere tüm öğretmenlerin kutsal vazifelerinin bilincinde olmaları ve geleceğin emanet edileceği gençleri bu bilinçle yetiştirmeleri gerekmektedir. İyi bir şekilde yetişen bireyler üstlerine düşeni hakkıyla yerine getirip kadim bir medeniyet inşa edeceklerdir.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu