Sağlıklı Yaşam

Meyve ve Sebzeler Nasıl Yıkanmalı? [Sirke Mi Karbonat Mı?]

Tarım ürünleri yetişirken üzerlerinde pek çok kalıntı ve pislik kalabilmektedir. Peki bunları temizleyebilmek için meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalıdır? Sirke mi karbonat mı yıkamada daha etkili olmaktadır? İşte cevaplar ve detaylar…

Meyveler ve sebzeler sağlıklı yaşam için hazırlanan beslenme programlarının olmazsa olmazları arasındadırlar. Fakat meyveler ve sebzeler yetiştirilirken böcekleri ve diğer zararlı organizmaları uzak tutmak için kullanılan tarım ilaçları, dış kirleticiler ve bazı mikroorganizmalar meyvelerin ve sebzelerin üzerinde birikerek canlılar nezdinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Öyle ki tarım ilaçları canlılara ve hatta tüm ekosisteme çok yönlü zarar vermektedir. (1) Nitekim bu durum 21. yüzyılda gıda güvenliğindeki temel sorunlardan birisi haline gelmiştir.
(Ayrıca Bakınız: Tarım İlaçlarının Zararları ve Sağlığa Etkileri [Pestisit])

Profesyonel İpucu: Meyve ve sebzeleri tekniğine uygun şekilde zararlılardan arındırmak gerekmektedir. Özellikle hamile ve çocukların beslenmesinde tarım ilaçlarından mutlaka sakınılmalıdır. Örneğin yapılan bir araştırmaya göre annenin vücudundaki böcek öldürücü ilaç miktarı ile çocuğunun otizmi arasında bağlantı bulunmaktadır. Bu sebeple sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mutfakta zaman geçiren pek çok insanın önerisidir. Ancak atalarımızın kadim miraslarından olan bu yöntem tarım ilaçları sebebiyle artık faydadan çok zarar vermektedir.
(Ayrıca Bakınız: Bilim Mutlak Doğru Mudur? [Değişen Bilimsel Bilgiler])

Tarım İlaçlarını Arındırmak İçin Meyve ve Sebzeler Nasıl Yıkanmalı? [Sirke Mi Karbonat Mı?]

Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?

• Sebze ve meyveler yıkanmadan önce eller en az 20 saniye sabun ve su ile yıkanmalıdır. Bu sayede ellerde bulunan zararlı mikroorganizmalar ve mikroplar önemli oranda azalacaktır.
• Ardından sebze ve meyveler bir kabın içerisinde soğuk duru suda bir süre bekletilmelidir ve bu sırada marul, lahana gibi ürünlerin üst ve zarar görmüş yaprakları ayıklanmalıdır.
• Sebze ve meyvelerin bekletildiği suya maksimum verimli temizlik amaçlı tuz, karbonat ve sirke gibi temizlik maddeleri katılabilir ancak hangisinin kullanılacağı farklılık göstermektedir.

• Temiz suyun altında sebze ve meyveler hafifçe ovularak yıkanmalıdır. Eğer sert besinler temizleniyorsa fırça gibi aletlerden de yardım alınabilir. Sert yapıya sahip olan besinler fırçalama işleminden sonra bir kez daha duru sudan geçirilerek daha etkili temizlik yapılabilir.
• Sebze ve meyveler yıkama işleminden sonra kuru ve temiz bir mutfak bezi yardımıyla kurulanabilir k eğer buzdolabına konulacaksa bunların mutlaka iyice kurulanmaları gerekir.
• Ayrıca üzerinde balmumu olduğu düşünülen ürünler soyularak da tüketilebilir.

Not: Çeşitli berry türü meyvelerin yıkanmış halde beklemeleri bozulmaya yol açtığı için yenmeden hemen önce suyla durulanmaları gerekmektedir. Ayrıca en doğru ve en kesin yöntem üretim şekli bilinen, geleneksel tohumları eken, tarım ilacı kullanmadan doğal mücadele yöntemleriyle zararlıları bertaraf eden güvenilir üreticilerden alışveriş yapmaktır. Bu aynı zamanda küçük üreticileri desteklemek ve temiz organik tarımı teşvik etmek için oldukça güzel ve etkili bir yöntemdir.
(Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi)

Sirke Mi Karbonat Mı Daha Etkilidir?

Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mutfakta zaman geçiren pek çok insanın önerisidir, aynı zamanda dünya genelinde popüler geleneksel bir uygulamadır. Ancak meyve ve sebzeler yetiştirilirken kullanılan tarım ilaçları sebebiyle durum tam tersine dönmüştür. Sirke gibi asitli maddeler tarım ilaçlarını daha da güçlendirmektedir (ki zaten tarım ilaçları sıkılmadan önce asitli su ile karıştırılırlar). Bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların bazıları şunlardır:

.#. Food Control dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre sebzeler 20 dakika süreyle sirke, tuzlu ve duru su ile yıkanmış ve yaygın olarak kullanılan dört pestisit kalıntılarına bakılmıştır. Bu deneyin sonucunda en etkili yöntemin %10’luk tuzlu su ile yıkamak olduğu görülmüştür.

Pestisitleri Arındırmak İçin Meyve ve Sebzeler Nasıl Temizlenmelidir? [Sirke Mi Karbonat Mı?]

.#. Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayımlanan bir çalışmada da duru su, kloraklı su ve sodyum bikarbonatlı suyun sebze ve meyvelerin yüzeylerindeki pestisitlere karşı etkileri karşılaştırılmıştır. Pestisit kalıntılarını hem yüzeyden hem de yüzeyin hemen altından temizlemekte en etkili olan yöntemin sebze ve meyveleri karbonatlı suyla yıkamak olduğu, sebze ve meyveleri 12-15 dakika %1’lik karbonatlı suda bekletmenin pestisitleri tamamen temizlediği görülmüştür. Nevada ve Michigan Üniversitelerinin benzer çalışmaları mevcuttur.

Profesyonel İpucu: Bilimsel araştırmalara göre sebze ve meyvelerin temizlenmesi için en ideal yöntem 1 litre başına 2 tatlı kaşığı karbonat eklenmiş suda 10-15 dakika bekletip ardından akan suda iyice durulamaktır. Ancak bu yöntemler yüzey temizliği için geçerli olmakla beraber derinlerdeki ilaç kalıntılarının tamamen giderilebileceğinin de garantisi bulunmamaktadır. Bu sebeple pestisit kalıntısı olduğu düşünülen meyve ve sebzelerin kabukları soyularak yıkanmalıdır. Ayrıca meyve ve sebzelerin kabuklarının oldukça besleyici olduğu unutulmamalıdır.

Sirke karbonatın içeriklerinde bulunan sodyum nedeniyle besinlerin tadını etkileyebilecekleri de unutulmamalıdır. Ayrıca karbonat eklenen suyun ortalama yarım saat süre ile beklenerek karbonatlı suyun homojen hal alması uygulamanın etkisi artmaktadır. Karbonatın yarattığı alkali ortam sayesinde alkali hidroliz eylemi ile tarım ilaçlarının tamamına yakını parçalanarak yok olacaktır. Bunun önemli bir sağlıklı yaşam uygulaması olduğu unutulmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Nasıl Sağlıklı Olunur? En İyi Sağlıklı Yaşam Önerileri Nelerdir?)

Yasal Uyarı: Meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı [sirke mi karbonat mı] konulu yazımız bilimsel araştırmalar ve saygıdeğer uzmanların aktardıkları gibi güvenilir kaynaklar baz alınarak yalnızca bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamakla beraber, yazılanlar her bünyeye her daim uygun olmayabileceği için mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu sebeple yazılanların uygulanması okurların sorumluluğundadır. Ayrıca yazıdaki bilgiler zamanla farklılık gösterebilir. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz 🙂
(Ayrıca Bakınız: Tıbbi Sorumluluk Feragatnamesi)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu