Hayata Dair

Deprem Öncesinde, Anında ve Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Deprem öncesinde yapılması gerekenler, deprem anında yapılması gerekenler ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında detaylı, bilimsel ve gerçek anlamda hayat kurtaran bir rehber burada! İşte detaylar...

Depremler genellikle korkutucu ve yıkıcı sonuçları olan, yer kabuğundaki hareketlenmelere bağlı olarak gerçekleşen ani sallantılara verilen isimdir. Depremlerin ölüm, yaralanma, mal kaybı, bina hasarı gibi oldukça olumsuz sonuçları olmakla beraber gerekli tedbirler ile bu olumsuz sonuçların etkisiz azaltılabilir!

Bu tedbirler okullarda hayat bilgisi gibi çeşitli derslerde anlatılsa da bunlara genellikle ezber bilgi gözüyle bakıldığı için bu bilgiler ne yazık ki oldukça kısa bir sürede unutulmaktadır. İşte bu yazıda sizi ve sevdiklerinizi kurtarabilecek deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası tedbirlerinden bahsedeceğiz. Bu yazı hayat kurtarır!

Bu yazıda sırasıyla depremden önce yapılması gerekenler, deprem esnasında yapılması gerekenler, depremden sonra yapılması gerekenler ve sıkça sorulan sorular ele alınmıştır. İsterseniz sırasıyla tüm yazıyı okuyabilir isterseniz de ekranı kaydırmakla vakit kaybetmeden sadece tek bir tık ile istediğiniz bölüme ulaşabilirsiniz:
1- Deprem Öncesi:Tıklayın
2- Deprem Anı:Tıklayın
3- Deprem Sonrası:Tıklayın
4- Sıkça Sorulan Sorular:Tıklayın

Deprem Öncesi, Anı ve Sonrası Hakkında Bilgi Sahibi Olmak Neden Önemlidir [Güncel Örnek]
Deprem Öncesi, Anı ve Sonrası Hakkında Bilgi Sahibi Olmak Neden Önemlidir [Güncel Örnek]

Depremden Önce Ne Yapmalıyız?

Bilgi: Belki deprem gibi doğal felaketlerin meydana gelmesini önleyemeyiz, belki elimizdeki teknolojiler ile depremin vaktini de her zaman tam olarak kestiremeyebiliriz fakat depremin sonuçlarına karşı depremden önce bir takım önlemler alarak depremin yıkıcı sonuçlarını en aza indirebiliriz.

1- Deprem Çantası Hazırlayın

✅ Deprem öncesi yapılması gerekenler arasında en temel şey bir deprem çantası oluşturulmasıdır. Deprem çantasını isterseniz kendiniz oluşturabilir isterseniz de hazır deprem çantası satın alabilirsiniz. Deprem çantası nasıl hazırlanır sorusunun cevabı şu görseldedir:

Depremden Önce Yapılması Gerekenlerden Birisi Olan Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? [Rehber]
Depremden Önce Yapılması Gerekenlerden Birisi Olan Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantasında bulunan malzemeler su, kolayca bozulmayacak yiyecekler (konserve, kuru meyve, tahin-pekmez, meyve suyu vb.) ilk yardım seti, çok amaçlı çakı, cep telefonu, pilli radyo ve yedek pilleri, el feneri ve yedek pilleri, önemli ilaçlar ve en önemlisi de nakit para bulunmalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Ekonomik Güç Nedir? Neden Önemlidir?)

✅ Ayrıca deprem çantasında kağıt, kalem, düdük, kibrit / çakmak, mevsimlik giysi; kimlik belgesi, deprem poliçesi, önemli telefon bilgileri vb. şeylerin fotokopileri; ve ev iş yeri araba gibi şeylerin yedek anahtarları bulunmalıdır. Bunlara ek olarak evcil hayvanlarınız için yiyecek, içecek, ilaç vb. şeyleri de eklemeyi ihmal etmeyiniz.

Uyarı: Depremin aniden meydana geldiğini ve böyle bir durumda kaybedilen bir saniyenin bile canımıza mal olacağını da hesaba katarsak, deprem çantasının anında erişebileceğimiz yakın bir konumda olması hayati derecede önemlidir. Benzer bir şekilde deprem çantasındaki malzemelerin son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.
Deprem Çantasında Neler Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Deprem Çantasında Neler Olmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

2- Zemin ve Bina Dayanıklılık Testi Yaptırın

Teknolojinin gelişmesine rağmen ne yazık ki binaların ortalama kalitesi düşmektedir. Bunun en güzel örneği Mimar Sinan’ın yüzyıllar önce yaptığı binaların onlarca iklim değişikliği, yağış, geçen süre ve depremlere rağmen hala ayakta dururken sözde modern binaların ilk depremde kağıt gibi yırtılmasıdır.
(Ayrıca Bakınız: Mimar Sinan Bakış Açısıyla: Yeni Binalar Niye Dayanıksız?)

Elbette örnekler çoğaltılabilir. Fakat hem bazı binaların eski olması, hem de bazı binaların kalitesiz olması sebebiyle azımsanamayacak sayıda riskli binalar bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili 2019 yılına ait bir önemli istatistik şu şekildedir:

Deprem Öncesi Neler Yapılmalıdır Sorusunun Bir Cevabı Da Zemin ve Bina Dayanıklılık Testidir
Deprem Öncesi Neler Yapılmalıdır Sorusunun Bir Cevabı Da Zemin ve Bina Dayanıklılık Testidir

İşte bu sebeple bir uzmana (inşaat mühendisi, jeoloji mühendisi vb.) hem evin sağlamlığını, hem de zeminin sağlamlığını (yani deprem yönetmeliğine uygunluğunu) test ettirmeniz akıllıca olacaktır. Bugün depremlerde yıkılan binaların çoğu dayanıksız binalardır.
(Ayrıca Bakınız: İnşaat Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?)
(Ayrıca Bakınız: Jeoloji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?)

Profesyonel İpucu: Uzmanlara göre raylı sistemleri olan binalar ve zemine az baskı yaptığı için az katlı ve arasında mesafe olan binalar (yatay mimari) depreme karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca ıslak zemine yakın olan yerlerdeki binalar (dere, akarsu, göl kenarı vb.) depreme karşı dayanıksızdır.

Binalarda kolon, kiriş olması ve çentikli demir kullanılması da sağlamlığı arttırır. Ayrıca imkanınız varsa fay hatlarının az olduğu yani deprem riski az olan bölgelerde yaşayın. Zira bu tarz bölgeler kesinlikle daha güvenlidir. AFAD tarafından yayınlanan Türkiye’de depreme karşı riskli olan bölgeler haritası aşağıdaki gibidir:
AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası [Kırmızı: Tehlikeli]
AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası [Kırmızı: Tehlikeli]
Bilgi: Ahşap evler deprem anındaki en güvenli yapılardır. Sebebi ise oldukça basittir: ahşap esner. Eğer ahşap bina çökerse geniş yaşam boşlukları oluşur. Ayrıca, ahşap binalar daha az yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. Tuğla binalar ayrı tuğla parçalarına ayrılacaklardır. Tuğlalar bir çok yaralanmalara sebep olacaktır ama (beton) bloklardan daha az ezilmiş vücutlar yaratırlar.

3- Olası Senaryolara Karşı Hazırlık Yapın

• Deprem anında hem yakınlarınızla iletişime geçebilmek için, hem de daha güvenli bir ortama kolaylıkla geçebilmek için bir plan kurun.
• Binalarda kırılgan, kesici ve ağır objeleri yükseklerde tutmayın.
• Yanıcı özelliği olan ürünleri kolayca açılamayacak bir dolapta veya kilitli tutunuz.
• Deprem anı ile ilgili planlar oluşturulmalı ve tatbikatlar yapılmalıdır. (Örneğin depremde şurası yıkılsa ne yapardım?) Bu sayede gerçek deprem anında hem daha soğuk kanlı olunur, hem de daha mantıklı hamleler yapılır.

Depremden Önce Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Depremden Önce Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

• Tablolar, ayna veya avize başta olmak üzere duvara veya tavana asılı olan eşyaların sağlam şekilde yerleştirildiğinden emin olunuz. Ayrıca bunlar yatak veya kanepe gibi başınıza düşebilecek yerlerden de uzak olmalıdır.
• Evcil hayvanlarınız varsa, onların deprem esnasında bir yere sıkışıp kalmayacaklarından emin olunmalıdır.
• Binalardaki tesisatın (elektrik, gaz, beyaz eşyalar vb.) sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Bu konuda gerekirse bir uzmandan destek alınmalı ve olası sızıntıların (özellikle gaz ve su sızıntılarının) önlenmesi için kırılmaya dayanıklı esnek borular tercih edilmelidir.

• Oturduğunuz binada, iş yerinde, okulda vb. derin çatlaklar gibi şüphe uyandıran olası hasarlara denk gelirse bir yapı uzmanının binayı depreme karşı denetlemesini isteyiniz.
• Kalınan yerdeki güvenli yerler tespit edilmelidir. (Örneğin iç duvarlar, altına girilebilecek dayanıklı masalar vb.) Bu konuda detaylı bilgiyi “deprem anında ne yapmalıyız” bölümünde bulabilirsiniz.
• Ayrıca deprem hakkında uzman, bilgili ve dürüst kişiler takip edilmeli fakat insanların moralini bozmaya, kafasına göre tahmin yapıp (şans eseri 1-2 tanesi tutunca) kısa süreliğine ünlü olan kişiler dikkate alınmamalıdır. Bilimsel araştırmalara göre psikoloji hayati derecede önemlidir.

Depremden Önce Genellikle Tutmayan Tahminler Yapıp İnsanların Moralini Bozanlara İtibar Etmeyiniz
Depremden Önce Genellikle Tutmayan Tahminler Yapıp İnsanların Moralini Bozanlara İtibar Etmeyiniz

4- Toplanma Alanlarını Araştırın

Deprem öncesinde yapılması gerekenlerden birisi de deprem sonrası toplanma alanlarının araştırılması ve bu konu hakkında bilgi edinilmesidir. İkamet ettiğiniz bölgeye yakın yerlerdeki toplanma alanlarının listesine e-devlet üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Fakat dürüst olmak gerekirse ben sizlere imkanınız varsa uzmanların desteğinde bağımsız bir plan geliştirmenizi öneriyorum. Zira toplanma alanlarında tüm nüfusa kadar yetecek yer olmadığı gibi, o alanların deprem alanında ne olacağı ve olası büyük bir depremden sonra anarşinin olup olmayacağının bir garantisi yoktur!

Depremden Önce Deprem Sonrası Toplanma Alanları Araştırılmalıdır [Görsel Tebessüm Ettirme Amaçlıdır, Ciddiye Almayınız]
Depremden Önce Deprem Sonrası Toplanma Alanları Araştırılmalıdır [Görsel Tebessüm Ettirme Amaçlıdır, Ciddiye Almayınız]

5- Hayvanlar ve Uzmanlar Takip Edilmelidir

Büyük depremler olmadan önce yer kabuğunun hareketleri, enerji hareketleri, öncü depremler, hayvanların davranışları ve tepkileri vb. unsurlar göz önünde bulundurularak deprem tahmini yapılabilir. İşte bu sebeple dürüst, işinin ehli ve bilgili olan uzmanlar takip edilmelidir.

Ayrıca hayvanlar insanların algılayamadığı dalgaları algılayabildikleri ve insanların duyamadığı sesleri duyabildikleri için; depremden önce davranışları anormal hal alır. Bu sebeple doğal çevreyi takip etmenizde fayda var.

6- Deprem Sığınağı Satın Alınabilir

Ekonomik gücü gerçekten iyi olan insanlar için yer altına yapılmış olan depreme ve hatta nükleer savaşlara karşı bile dayanıklı olan yer altı sığınakları bulunmaktadır. İsterseniz bu sığınaklardan birisini kiralayabilir veya satın alabilirsiniz. Evet, dünyanın en zenginleri bu yöntemi uygulamaktadır.

Fakat bu orta halli bir insanın da uygulayamayacağı anlamına gelmez! Yani güzel haber şu ki (eğer kendi araziniz ve eviniz varsa) bu sığınakların mini versiyonunu kendiniz de yaptırabilirsiniz. Bu öneriyi de herhalde hemen hemen hiçbir yerde bulamazsınız. 🙂 Örnek bir yer altı sığınağı şu şekildedir:

İmkanı Olanlar Depreme ve Nükleer Savaşa Karşı Dayanıklı Yer Altı Sığınakları Yaptırabilirler
İmkanı Olanlar Depreme ve Nükleer Savaşa Karşı Dayanıklı Yer Altı Sığınakları Yaptırabilirler
Profesyonel İpucu: Deprem öncesi yapılması gerekenler ile ilgili bahsedilenleri bir yapılabilecekler listesi gibi düşünüp, ailenizle ve yakın çevrenizle paylaşıp, gerekli önlemleri alıp ve mümkünse de bir tatbikat gerçekleştirip gerçek deprem anındaki panik ile olası can ve mal kayıplarını en aza indirebilirsiniz. Peki gerçek deprem anında ne yapabiliriz? Gelin bir de ona göz atalım.

Deprem Anında Ne Yapmalıyız?

Deprem anı az yaşanan bir deneyim türü olduğundan dolayı ilk başta paniklemeniz ve heyecanlanmanız normaldir fakat odak noktanızı saptırmayın ve bol bol nefes alıp vererek sakin kalmaya çalışın ve çevrenizdekilere de sakin olmalarını telkin edin. Fazla hareket etmeyin ve sallantılar bitene kadar dışarı çıkmayın. Peki deprem anında ne yapılmalıdır, gelin olası senaryolara detaylıca göz atalım.

Deprem Anında Neler Yapılmalıdır? [Rehber]
Deprem Anında Neler Yapılmalıdır? [Rehber]

1- Eğer Bir Binanın İçindeyseniz

📌 Çök – Kapan – Tutun Tekniği: Güvenli yer bulup dizüstü çöküp, başı ve enseyi koruyacak şekilde kapanıp, düşmemek için sabit yere tutunup, derin derin nefes alarak sakinleşme tekniğidir. Ülkemizdeki afet kurumu olan AFAD ve uluslararası uzmanlar bu yöntemin en iyi yöntemlerden birisi olduğu konusunda hemfikirdirler ve bu yöntemi önermektedirler.

📌 Yaşam Üçgeni Tekniği: Binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığının veya içerideki mobilyaların bu nesnelere çarparken yanlarında bıraktıkları boşluğa verilen isimdir. Masa gibi kırılabilecek cisimlerin altına girmektense kanepe gibi daha sağlam mobilyaların yanında cenin pozisyonunda yatarak (çök kapan tutun tekniği ile birlikte) yaşam üçgeni geometrisi oluşturulması risk faktörünü daha fazla azaltacaktır.

Deprem Esnasında Yaşam Üçgeni Oluşturmak Masa Altına Girmeye Göre Daha Güvenlidir (Masa Kırılabilir)
Deprem Esnasında Yaşam Üçgeni Oluşturmak Masa Altına Girmeye Göre Daha Güvenlidir (Masa Kırılabilir)
Profesyonel İpucu: Çök kapan tutun ve hayat üçgeni yöntemlerini bilmekle kalmayın, evde en az bir kez deprem tatbikatı yapın. Ayrıca olası bir deprem anında sığınabileceğiniz ve çök kapan tutun tekniği ile yaşam üçgeni yaratabileceğiniz nesneleri de belirleyin. Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilir. Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. Bu sebeple hayat üçgenleri hayat kurtarır!

Deprem anında kırılma ihtimali yüksek olan cam, pencere, kapı, duvar ve düşebilecek şeylerden uzak durunuz. Ayrıca kapılardan geçmeyiniz çünkü kapı kirişi çökerse inen tavanın altında ezilirsiniz.

✅ Eğer deprem olurken yataktaysanız sadece yuvarlanarak yataktan düşün ve başınızı bir yastıkla koruyun. Çünkü yatağın çevresinde yüksek ihtimalle güvenli bir boşluk oluşacaktır. Eğer üzerinize düşebilecek avize gibi ağır şeyler varsa daha güvenli yerlere gidebilirsiniz.

Deprem Olurken Doğru Yerde Olmak Hayat Kurtarır! [Örnekler]
Deprem Olurken Doğru Yerde Olmak Hayat Kurtarır! [Örnekler]

✅ Balkona çıkıp binadan atlamak gibi çılgınlıklar yapmayın. Ayrıca asla merdivenlere gitmeyin. Merdivenler ve binanın kalanı deprem esnasında sürekli birbirlerine çarparlar. Bu çarpma işlemi bina yıkılana dek devam eder. Eğer merdivenlere gidecek olursanız basamakların arasında kalıp sıkışmasınız olasıdır.

Örneğin 1933 Long Beach depreminde ölenlerin çoğu çeşitli yollarla dışarıya kaçmaya çalışırken devrilen duvarlar ve düşen parçalar (pencere, duvar, eşya vb.) gibi sebeplerden ötürü ölmüşlerdir. Bu sebeple gerçekten deprem olurken sakin olmak hayat kurtarır!

✅ Asansörlerden de olası elektrik kesintileri sebebiyle uzak durmak gerekir. Asansörde hapsolabilir veya ani sert bir düşüş yaşayabilirsiniz. Eğer deprem anında asansörde iseniz ve asansör düşmeye başlarsa ellerinizle başınızı koruyarak sırt üstü yatın! Ayrıca düşen asansörde zemine çarpmadan önce zıplayarak kurtulma şansınızın olduğunu da düşünmeyin.

Deprem Esnasında Can Güvenliğiniz İçin Balkondan, Merdivenden ve Asansörden Uzak Durunuz
Deprem Esnasında Can Güvenliğiniz İçin Balkondan, Merdivenden ve Asansörden Uzak Durunuz

✅ Deprem anında binanın dış duvarlarına yakın yerlerde durun, mümkünse dışına çıkın. Zira binanın dış çevresinden ne kadar içeride olursanız, çıkış yolunuzun kapanma ihtimali o kadar artacaktır. Bunun örneğini yazının en başında vermiştik. 🙂

Profesyonel İpucu: Kediler, köpekler ve bebeklerin hepsi doğal bir şekilde ana rahmindeki gibi dizlerini karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. Deprem anında sizde bu şekilde kıvrılmalısınız. Bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durun.

Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepe, geniş büyük bir eşyanın yanında durun. Örneğin televizyon izlerken deprem olursa kapıdan veya pencereden kaçmanız mümkün değilse direkt kanepenin, büyük bir koltuğun veya sandalyenin kenarında cenin pozisyonunda kıvrılarak yere uzanın.
Bir Binanın İçinde Deprem Anında Ne Yapılmalıdır? [Rehber]
Bir Binanın İçinde Deprem Anında Ne Yapılmalıdır? [Rehber]

✅ Sallantı bittikten sonra gaz, elektrik ve su vanalarını kapatın; soba ve şömine gibi ısıtıcı cihazları kapatın. Ardından deprem çantanızı ve eğer varsa evcil hayvanınızı alıp binadan ayrılıp toplanma alanına veya (önceden belirlediğiniz) özel güvenli bir alana gidin.

2- Eğer Dışarıda Yaya Halindeyseniz

Deprem anında dışarıda yaya halindeyseniz binalardan, sokak lambalarından ve elektrik hatlarından uzak durunuz. Korunmak için bir binaya girmek ölümcül bir hata olabilir. Ayrıca rastgele oraya buraya koşmayınız, trafik kazalarına sebep olabilirsiniz.

Bunlara ek olarak düşme riski barındıran deniz kıyıları vb. alanlardan ve toprak kayması riski olan yamaç vb. alanlardan uzak durun. Ayrıca deniz kıyısına yakın bir yerdeyseniz olası bir tsunami riskine karşı güvenli bir yere ulaşmaya çalışın.

Depremden Esnasında Neler Yapmalıyız? [Rehber]
Depremden Esnasında Neler Yapmalıyız? [Rehber]

3- Eğer Bir Aracın İçindeyseniz

Deprem olurken bir aracın içerisindeyseniz herhangi bir ek tehlikeye sebep olmadan (yapılardan, ağaçlardan ve elektrik hatlarından uzakta yani) güvenli bir yerde durun ve tehlikenin geçmesini bekleyin. Sakın arabanın anahtarını çıkarmayın.

Eğer tünelin içerisindeyseniz risk almadan aracı durdurun ve çök – kapan – tutun tekniğini uygulayarak aracınızda yaşam üçgeni oluşturun. Deprem bittikten sonra dikkatli bir şekilde, olası artçıları da hesaba katarak yolunuza devam edin. Fakat depremde hasar gören yol, köprü ve rampalardan uzak durun.

Bilgi: Deprem anında üst yolun yıkılmasıyla ezilen araçların içinde bulunan insanlar ezilirler. San Francisco depreminin kurbanlarının hepsi araçlarının içindeydiler, hepsi öldü. Araçlarının dışına çıkıp, aracın yanına uzanıp veya oturarak kolaylıkla hayatta kalabilirlerdi.

Ölen herkes eğer araçlarından çıkıp, araçlarının yanına oturabilseler veya uzanabilselerdi yaşıyor olabilirdi. Ezilen bütün araçların yanında-kolonların direkt olarak üzerine düştüğü araçlar hariç- 5 metre yükseklikte boşluklar oluşmuştu.

Neden Deprem Olurken Arabada Olan Kişiler Binalardan, Ağaçlardan ve Elektrik Hatlarından Uzak Durmalıdır? [Örnek]
Neden Deprem Olurken Arabada Olan Kişiler Binalardan, Ağaçlardan ve Elektrik Hatlarından Uzak Durmalıdır? [Örnek]

4- Eğer Enkaz Altındaysanız

• Deprem olurken enkaz (yıkıntı) altında kalırsanız asla ama asla hangi sebeple olursa olsun ateş yakmayınız! İstemeden kendinizi yakabilirsiniz veyahut eğer gaz sızıntısı varsa patlamalara sebep olabilirsiniz. Ayrıca gözler zamanla karanlığa alışmaktadır.

Fazla hareket etmeyiniz. Bu sayede hem mevcut oksijeni verimli bir şekilde değerlendirmiş olursunuz, hem üzerinize başka bir şeylerin düşmesini önlersiniz, hem de nefesinizin tutulmasını engellemiş olursunuz.

• Depreme anında enkaz altında kalırsanız ağzınızı bir şeyle örtünüz. Ayrıca kurtarma ekibinin sizi bulabilmesi için hareket etmeden ve bir şeylerin düşmesine sebep olmadan ses çıkarabilecek şeylere (boru vb.) vurunuz. Düdüğünüz varsa onu kullanabilir veya hiçbir şey yapamıyorsanız bağırabilirsiniz. Ama bağırınca tehlikeli miktarda toz yutma riskiniz bulunmaktadır.

Not: Enkaz halindeki gazete ofisler ve çok miktarda kağıdın olduğu ofislerde kağıdın sıkışmadığı yani ezilmediği görülür. Kağıt yığınlarının/kümelerinin etrafında geniş boşluklar bulunur, oluşur.
Özet: Deprem Anında Yapılması Gerekenler [Rehber]
Özet: Deprem Anında Yapılması Gerekenler [Rehber]

Depremden Sonra Ne Yapmalıyız?

Uyarı: Deprem bittikten sonra depremin şiddetine göre değişmekle beraber gerek artçı depremler, gerek de olası diğer dış tehditler sebebiyle dikkatli olmanız gerekmektedir. Büyük ve yıkıcı bir depremin enkazından sonra bir süreliğine gasp, hırsızlık, yağmacılık, cinayetler, tecavüzler, hastalık, yokluk, sefalet… yani kaos ve asayiş yoksunluğu olabilir.

1. Deprem durunca ilk iş olarak yakın çevrenizi kontrol edin. Eğer hareket etmek güvenli ise ve fırsatınız da varsa (süratle deprem çantası gibi hayati önemde olan şeyleri alıp) yapıdan çıkınız. Ayrıca ana depremi takip eden artçı depremler ana depremin sebep olduğu zayıflıkları yıkabilecek kadar güçlü olabileceği için eğer binada hasarlar oluşmuş ise uzman onayı olmadan binaya tekrar girmeyiniz

Depremden Sonra (Arama Kurtarma Çalışmaları Haricinde) Hasar Almış Binalar İle Dikey ve Sık Mimari Olan Yerlerden Uzak Durmaya Çalışınız
Depremden Sonra (Arama Kurtarma Çalışmaları Haricinde) Hasar Almış Binalar İle Dikey ve Sık Mimari Olan Yerlerden Uzak Durmaya Çalışınız

2. Eğer daha önemli öncelikleriniz yoksa yaralı ve zor durumdaki insanlara yardım ediniz. Ağır yaralıları hareket ettirmemek ve mümkün mertebe yardım için uzman desteği beklemeniz en doğrusudur. Fakat olası tavan çökmesi gibi acil durumlarda risk almak gerekebilir. Bu konularda eğitiminiz olması size ciddi bir avantaj sağlayacaktır.

Uyarı: Arama kurtarma konusunda uzman kişiler gelene kadar enkaz altındaki sevdiklerinizi arayıp çıkarmak isteyebilirsiniz ancak unutmayınız ki bastığınız yerlerin altında başka insanlar da olabileceği için ağırlık oluşturup birisinin hayatını kurtarırken bir başkasının ölümüne de sebep olabilirsiniz. Bu sebeple işi uzmanlarına bırakın.

3. Deprem gibi yıkıcı felaketler sonucunda yangınlar çıkabilir. Küçük çaplı ateşleri söndürmeye çalışabilirsiniz fakat büyük çaplı yangınlarda itfaiye ekibinin gelmesini bekleyiniz. Ayrıca karbon monoksit zehirlenmesi yaşamamak için rüzgarın esme yönüne dikkat ediniz.

Deprem Sonrası Neler Yapılmalıdır Sorusunun Bir Cevabı Da Olası Gaz Sızıntılarına ve Yangınlara Karşı Dikkatli Olunmasıdır
Deprem Sonrası Neler Yapılmalıdır Sorusunun Bir Cevabı Da Olası Gaz Sızıntılarına ve Yangınlara Karşı Dikkatli Olunmasıdır

4. Denize veya su kenarına yakın yerlerde oturuyorsanız tsunami gibi olası felaketleri göz önünde bulundurarak, oralardan uzaklaşınız. Sizin yardımınız gerekmediği taktirde mümkün mertebe zarar görmüş yapılardan da uzak durmaya çalışınız.

5. Yoğunluğa sebep vermemek ve enkaz altında kalan insanların sesini sorunsuzca duyurabilmesi için telefon ve interneti acil durumlar haricinde kullanmayınız. Zorunlu görüşmeleri de telefon hatları yerine SMS ve internet gerektiren yazışma uygulamaları ile yapınız. Sevenlerinize ve merak edenlerinize durumunuzu bildirebilirsiniz.
(Ayrıca Bakınız: Yavaş İnterneti Hızlandırma Yolları [Çözüm])

Depremden Sonra Yapılması Gereken Şeylerden Birisi De Diğer İnsanlara Yardımcı Olmaktır [Örneğin Bedava İnternet Sayesinde Enkaz Altındaki İnsanların Yerlerini Belirtmeleri Arama Kurtarma Çalışmalarında Kolaylık Sağlayacaktır]
Depremden Sonra Yapılması Gereken Şeylerden Birisi De Diğer İnsanlara Yardımcı Olmaktır [Örneğin Bedava İnternet Sayesinde Enkaz Altındaki İnsanların Yerlerini Belirtmeleri Arama Kurtarma Çalışmalarında Kolaylık Sağlayacaktır]

6. Güncel haberler ve uyarılar hakkında bilgi edinebilmek için radyo veya televizyon bulmaya çalışınız. Ayrıca eğer eviniz güvenli değilse (ve eğer varsa) kalabileceğiniz güvenli bir barınağa veya yapıya gidiniz. Eğer arabanız varsa da, aracı kullanırken insanların ruh halini hesaba katarak dikkatli olunuz.

7. Eğer evinize dönemiyorsanız, yüksek çaplı bir deprem olduysa ve mini bir kaos & anarşi yaşanıyorsa kendinizi savunacak bir şeyler bulun ve bağışıklık sistemini güçlü tutun. Aslında böyle bakınca deprem öncesinde deprem çantasında ruhsatlı bir silah bulundurmak “hayati” önem taşımaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?)

Uzmanların Bu Tarz Açıklamalarının Temel Sebebi Deprem Sonrası Olacak Olan Kaos ve Anarşidir
Uzmanların Bu Tarz Açıklamalarının Temel Sebebi Deprem Sonrası Olacak Olan Kaos ve Anarşidir

8. Eğer eviniz güvenli ise ve evinize dönebiliyorsanız, eve girmeden önce uzun pantolon, uzun kollu üst giysi, sağlam ayakkabılar ve mümkünse kask ve eldivenler giymeye özen gösteriniz. Eve girince dolapları açarken, evi incelerken dikkatli olunuz. Gaz sızıntısı gibi anormal kokular, şömine gibi potansiyel yangın sebepleri incelenmeli anormal durumda ortam terk edilip durum ihbar edilmelidir.

Uyarı: Eğer gaz sızıntısı tespit ederseniz camı açık bırakmanız ve gazı kapatmanız; eğer elektrikle çalışan sistemlerde hasar tespit ederseniz elektriği ana yerden kapatmanız, su tesisatında sorun varsa su sistemini kapatmanız daha sonra binayı terk edip uzmanlara haber vermeniz olası ekstrem durumların yaşanma ihtimalini ciddi oranda düşürecektir.
Deprem Sonrasında Anormal Durumlarda Hayatınızı Kurtaracak Acil Durum Telefonları
Deprem Sonrasında Anormal Durumlarda Hayatınızı Kurtaracak Acil Durum Telefonları

9. Eğer evcil hayvanlarınız varsa, onlar da yüksek ihtimalle fazlasıyla korkmuş ve endişeli durumda olacakları için onları sakinleştirmeye çalışın ve kafes, tasma vb. yöntemler ile uzaklaşmalarına engel olun.

Deprem Önlemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Deprem, tevekkül ve kadercilik hakkında ne söylenebilir?

Tedbir insanların sorumluluğundadır. Bu yazıdaki uyarılar zaten hayatımızı büyük ihtimalle kurtaracaktır. Ayrıca dere kenarı vb. gibi sıkıntılı yerlere bina yapmak, maldan çalarak bina yapmak vb. tevekkül inancına da kader inancına da terstir. İnsanlar kendi kaderlerini kendileri kendi eylemleri ile kendileri çizerler.
(Ayrıca Bakınız: Kaderimiz Önceden Mi Yazıldı? [+18])

Soru: Deprem öncesi, deprem esnası ve deprem sonrasında yapılması gerekenler nasıl özetlenebilir?

Yazı boyunca bahsettiğimiz şeyleri temkinli olmak, gereken tedbirleri alıp gelişmelere göre hareket etmek şeklinde özetleyebiliriz. Ayrıca önemli uyarıların bir kısmını içeren adeta bir özet niteliğinde olan şu görseli de cihazınıza kaydedebilirsiniz:

Özet: Deprem Öncesinde, Deprem Anında ve Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler
Özet: Deprem Öncesinde, Deprem Anında ve Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler

Soru: Depremler önceden tahmin edilebilir mi? Deprem öncesinde genellikle olan anormallikler nelerdir?

Hayvanların tepkileri (anormal miktarda ses çıkarmalar, aşırı huzursuzluk ve benzeri), doğanın tepkileri (denizlerin çekilmesi, bunaltıcı hava, denizlerde ısınma, gökyüzünde anormal değişiklikler, uğultu ve benzeri  ) ve uzmanların uyarıları (anormal enerji birikimi, deprem sıklığı gibi analizleri) ile depremler önceden tahmin edilebilir ama nokta atışı bir tahmin zordur. Ayrıca sismik hareketleri takip edip kullanıcıları uyaran çeşitli uygulamalar da bulunmaktadır.
(Ayrıca Bakınız: Deprem Habercisi Olan Anormallikler [Yakında…])

Soru: Baston kullananlar, tekerlikli sandalye kullananlar, çocuk arabası olanlar deprem anında ne yapabilir?

Bu gruplar için de çök kapan tutun tekniği tıpkı aşağıdaki görseldeki gibi kullanılabilir:

Deprem Anında Yapılması Gerekenler Çeşitli Gruplara Uyarlanabilir
Deprem Anında Yapılması Gerekenler Çeşitli Gruplara Uyarlanabilir
Uyarı: Bu yazıda derlemiş olduğumuz öneriler, uyarılar ve fikirler; deprem, güvenlik, jeoloji mühendisliği, sosyoloji ve ekonomi gibi alanlarda uzman olan kişilerin görüşleri, uyarıları; çeşitli tarihsel olayların tecrübesi ve çeşitli bilimsel araştırmalar baz alınarak hazırlanmıştır.

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

2 Yorum

  1. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapılanların gerçekten hayat kurtardığını çarpıcı örnekler ile detaylıca açıklamışsınız. Hayat bilgisi dersinden de güzel olmuş yani 🙂

  2. Aslında okullarda, iş yerlerinde vb. insanların hazırlıklı olması amacıyla okutulması gereken önemli bir konuya sıkıcı olmayan ve kolay anlaşılır bir üslupla parmak basmışsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir:
Kapalı
Başa dön tuşu