Eğitim ve İş Dünyası

Google Ads Reklamlarında Maliyeti Düşürme Yolları

Reklam maliyetlerini düşürmenin önemi ile Google Ads reklamlarında maliyeti düşürme yolları olan reklam tekliflerini, anahtar kelime yaklaşımı, kalite puanı ve hedef kitle analizi hakkında bilgi ve özel ipuçları bu yazıda! İşte detaylar...

Google Ads, reklam verenlerin reklamlarını aranan anahtar kelimelerle ilişkilendirilerek Google arama motoru sonuç sayfalarında, Google ile iş ortağı olan internet sitelerinde ve Youtube’de gösterilmesini sağlayan Google’a ait reklamcılık hizmetidir. Google Ads sunduğu imkanlar ve sağladığı avantajlar sebebiyle reklam verenler için paha biçilemez bir araç olup, bütçeden en yüksek faydayı sağlayabilmek amacıyla reklam kampanyalarının kalitelerini ve verimliliklerini ölçüp olabildiğince geliştirmek reklam maliyetlerini düşürmek olmazsa olmaz bir önemdedir.

Profesyonel İpucu: Reklam maliyetlerini düşürmek, aynı bütçeden daha yüksek performans almayı sağlar. İdeal tıklama başı maliyet (TBM) değeri ve maliyetleri düşürmenin zorluk düzeyi sektör, güncel rekabet seviyesi, anahtar kelime seçimi, reklamın kalite puanı, alaka düzeyi, teklif stratejisi, hedefleme seçenekleri, sayfa deneyimi, reklam uzantıları, dönüşüm oranları ve dönemsel faktörler (tatiller vb.) gibi çeşitli kriterlere bağlı olarak farklılık gösterse de doğru stratejileri kullanarak rekabet avantajı kazanıp dijital pazarlamadaki başarıyı arttırmak mümkündür.

Görsel: Google Ads'de Sektörlere Göre Ortalama TBM Değerleri
Görsel: Google Ads’de Sektörlere Göre Ortalama TBM Değerleri
(Tam Boyutlu Görsel İçin: “Tıklayın“)

Google Ads Reklamlarında Maliyet Nasıl Düşürülür?

1- Doğru Reklam Teklif Stratejisi Kullanmak

Reklam teklifi, reklam verenin belirli anahtar kelimelerle ilişkilendirilmiş reklamını göstermek için ödemeye hazır olduğu ücrettir. Reklam kampanyasının ana hedeflerine ve bütçeye bağlı olarak en doğru teklif stratejisini kullanmak reklam kampanyasının performansını arttırarak ortalama maliyeti düşürmeye yardımcı olabilir. Reklam kampanyaları için manuel olarak teklif verilebileceği gibi; Google algoritmalarının teklifleri otomatik olarak ayarlaması ile maksimum görüntülenme, tıklanma veya dönüşümü elde etmeye odaklanan farklı stratejiler izlenebilir.

Google Ads kampanyalarında maliyeti düşürmenin temel yolu ise reklam teklifini düşürmektir. Reklam tekliflerini düşürmek aynı bütçe ile reklamları daha uzun süre göstererek daha fazla tıklama almaya yarıyor olsa da reklam maliyetlerinin olması gerekenden fazla düşmesi bazı senaryolarda reklam kampanyasının rekabet gücünü kısıtlayabilir. Çünkü bu durum reklamın sıralamadaki konumunun düşmesine yol açabilir. Ancak tıklama başına ne kadar ödeneceğinin tam anlamıyla kontrol edilebilmesi için tekliflerin manuel olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Görsel: Reklam Tekliflerinin Reklam Performansına Etkisi
Görsel: Reklam Tekliflerinin Reklam Performansına Etkisi

2- Anahtar Kelime Yaklaşımını Değiştirmek

2.1 – En Alakalı Anahtar Kelimeleri Seçmek

Reklam kampanyaları oluşturulurken olabildiğince çok sayıda kelimede reklam çıkmak yerine, gerçekten performans gösteren ve reklamla alakalı anahtar kelimelere odaklanmak isabetli olacaktır. Ayrıca eklenen anahtar kelimelerin farklı versiyonlarını eklemek daha fazla dönüşüm ve trafik sağlamaya yardımcıdır. Benzer mantıkla uzun kuyruklu anahtar kelime alternatifleri kullanmak, daha yüksek kalite puanlarına ve daha düşük rekabete sahip oldukları için reklam sıralamalarındaki mevcut konumu korurken TBM’yi düşürmenin etkili bir yoludur. Ancak uzun kuyruklu anahtar kelimelerin yeterli arama hacmine sahip olduklarından emin olunmalıdır.

2.2 – Doğru Kelime Eşleme Türünü Seçmek

Geniş eşlemeli anahtar kelimeler kullanmak maliyeti düşürse de alakasız tıklama alma riskini beraberinde getirmektedir. Benzer bir mantıkla tam eşleşmeli anahtar kelimeler kullanılırken ilgili anahtar kelimelerin farklı versiyonlarının eklenmesi kritik öneme sahiptir. Geniş eşleşme ve tam eşleşme yöntemlerinin dengeli bir karışımı gibi olan sıralı eşlemeyse genellikle anahtar kelimeleri ve yakın varyasyonlarını hedeflemek için idealdir. Google Ads panelindeki anahtar kelime planlayıcı ise kelimelere ve varyasyonlarına ait oldukça detaylı veriler sağlamaktadır.

Görsel: Anahtar Kelime Uzunluğunun Aranma Hacmine ve Rekabete Etkisi
Görsel: Anahtar Kelime Uzunluğunun Aranma Hacmine ve Rekabete Etkisi

2.3 – Negatif Anahtar Kelime Tanımlaması Yapmak

Negatif anahtar kelimeler, mevcut reklamların belli sorguları içeren aramalarda gösterilmesini önlemek için kullanılan anahtar kelimelerdir. Özellikle geniş eşleşmeli kampanyalarda alakasız kelimeler tetiklenebileceği için; anahtar kelimelerin düzenli olarak kontrol edilerek gereksiz, alakasız ve yanıltıcı anahtar kelimelerin negatif anahtar kelime listesine eklenmesi reklam kampanyalarındaki dönüşüm oranlarının düşmesini engelleyerek boş yere harcanan miktarı azaltacaktır. Ancak negatif anahtar kelime tanımlamasının titizlikle yapılması gerekmektedir.

3- Google Ads Kalite Puanını Arttırmak

Profesyonel İpucu: Google Ads kalite puanı; reklamların, anahtar kelimelerin ve açılış sayfalarının kalitesine ilişkin Google’ın verdiği puandır. Kalite puanı reklam alaka düzeyi, açılış sayfası deneyimi ve beklenen tıklanma oranı gibi kriterlere göre hesaplanmakta olup 1 ile 10 arasında değer almaktadır. Yüksek kalitedeki reklamlar söz konusu ürün veya hizmetleri arayan müşteriler için en iyi seçenek oldukları için çok daha düşük maliyetlerle daha üst konumlarda yer alabilirler.

Görsel: Google Ads Kalite Puanının Önemine Örnek
Görsel: Google Ads Kalite Puanının Önemine Örnek

3.1 – Reklam Alaka Düzeyini Arttırmak

Reklamların alaka düzeyi, anahtar kelimelerin reklam metinlerindeki yazılarla ne kadar iyi bir eşleşme gösterdiğinin bir ölçüsüdür. Reklamların alaka düzeyini arttırmak için reklamlara tıpkı kullanıcı gözüyle bakılarak reklamları hedef kitlenin ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına odaklamak isabetli olacaktır. Bunun için reklam verilen sayfanın konu bütünlüğüne dikkat etmek şartıyla, reklamın başlığına ve meta açıklamasına reklam grubundaki anahtar kelimeler eklenmelidir. Ayrıca tüm reklamları direk olarak ana sayfaya yönlendirmek yerine kullanıcıların sıkça aradığı anahtar kelimelerle alakalı farklı alt sayfalara yönlendirmek genellikle daha etkili bir stratejidir.

3.2 – Açılış Sayfası Deneyimini Geliştirmek

✅ Web sitesi kullanıcı dostu anlayışla tasarlanmalı, kullanıcı aradığını kolayca bulabilmelidir.
✅ Web sitesi hızlı açılmalı, mobil cihazlara uyumlu olmalı, SEO kriterlerine uygun olmalıdır.
✅ İnternet sitesinin içeriği sade ve anlaşılır olmalı, yazı ve görseller net şekilde gözükmelidir.
✅ Reklama tıklanınca açılan sayfanın içeriği hedef kitle odaklı bir şekilde kişiselleştirilmelidir.
A/B testleri ve analitik incelemeler yapılmalı, kullanıcılardan geri bildirimler toplanmalıdır.
✅ Güvenlik, güvenilirlik, eylem çağrısı, tasarım ve kullanıcı deneyimine önem gösterilmelidir.
✅ İletişim bilgileri kolaylıkla bulunabilmeli, pop-up kullanımı gibi UX hataları yapılmamalıdır.
(Ayrıca Bakınız: Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir? Nasıl Geliştirilir?)

Görsel: Google'ın Kullanıcı Deneyimini Ölçen Önemli Web Verileri
Görsel: Google’ın Kullanıcı Deneyimini Ölçen Önemli Web Verileri

3.3 – Beklenen Tıklanma Oranını Arttırmak

• Düşük reklam sıralamalarının arttırılması tıklama oranlarını arttırmanın en etkili yoludur.
• Reklamlar hedef kitle odaklı, açık, etkileyici ve dikkat çekici şekilde hazırlanmalıdır. (‘örnek‘)
• Reklamlar eğlenceli ve yaratıcı olmalı, ayrıca harekete geçirme ifadeleri içermelidir. (‘örnek‘)
• Standart klişe reklam formatlarından sıyrılarak yaratıcı ve eğlenceli içerikler hazırlanmalıdır.
• Reklamlar duygusal bağ kurmalı, deneyimlenebilir olmalı ve farklı duyulara hitap etmelidir.
(Ayrıca Bakınız: Başarılı Reklam Kampanyası Oluşturma Stratejileri)

4- Reklamların Dönüşüm Oranlarını Arttırmak

Dönüşüm oranlarını arttırmak, Google Ads’te daha fazla trafik elde etmek için bir kuruş daha harcamak zorunda kalmadan reklam kampanyasının daha etkili ve karlı olmasını sağlar. Bu ise Google Ads’deki tekliflerin düşürülerek reklam maliyetlerinin de düşürülebileceği anlamına gelir. CRO planlayıcı kullanmak, kullanıcıların siteyle kurduğu etkileşimi izlemek, kullanıcılara eşsiz değer vurgusu yapmak, güveni arttırmak, sosyal kanıtlar eklemek, etkileşim kurulmasını kolaylaştırmak (formların kısaltılması vb.), yeniden pazarlama stratejileri kullanmak ve bunların başarısını A/B testleri ile düzenli olarak sınamak dönüşüm oranını arttırmanın temel yollarıdır.
(Ayrıca Bakınız: Yeniden Pazarlama (Remarketing) Nedir? Nasıl Yapılır?)

Görsel: A/B Testi İle Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
Görsel: A/B Testi İle Dönüşüm Oranı Optimizasyonu
Profesyonel İpucu: A/B testi, bir uygulamanın iki farklı sürümünün hangisinin daha iyi performans gösterdiğini anlamak için kullanılan bir kullanıcı deneyimi araştırma yöntemidir. Genel bir kural olarak yapılan değişiklerden hangisinin en iyi performansı gösterdiğini görmek için her bir reklam grubunda aynı anda birbirine karşı test edilen en az iki farklı reklam bulunmalıdır. Bu sayede dönüşüm oranları kademeli olarak arttırılabilir. Ayrıca rekabetçi anahtar kelimelerin TBM değerleri yüksek olsa da, aynı zamanda bunlar en iyi dönüşüm oranlarına da sahiptirler.

5- Teklifleri Hedef Kitleye Uygun Hale Getirmek

Teklifler sadece anahtar kelime seçiminden ibaret değildir. Teklif vermeden önce kullanıcıların konumları, demografik özellikleri, hangi cihazları kullandıkları ve hangi saatlerin daha fazla trafik ve potansiyel müşteri çektiği gibi diğer pek çok faktörün göz önünde bulundurulması gerekir. Tüm bu kriterler sektörlerin sahip oldukları eğilimlere göre farklılık gösteriyor olsa da, sektör ne olursa olsun dönüşüm oranının bu parametrelere bağlı olarak ne şekilde değiştiği takip edilerek maliyetler artırılmadan Google reklamlarının verimliliğini artırmak mümkündür.

Görsel: Dönüşüm Oranlarını Arttırarak Google Ads Reklamlarının Maliyetini Azaltma

Örneğin, haftanın belirli bir gününde reklamlara tıklanmasına rağmen satış oranlarının düşük olduğunun fark edilmesi halinde haftanın o gününde reklamların yayınlanmasını duraklatmak isabetli olacaktır. Ancak bu esnada sektörlerin kendine has eğilimleri göz ardı edilmemelidir. Örneğin reklam kampanyasında demografik olarak hangi yaş aralığından ve cinsiyetten daha yüksek dönüşüm sağlandığı kontrol edilerek yüksek performans alınan gruba yönelik teklifler artırılabilir. Bu senaryoda hangi grubun performanslı olacağı satılan ürüne (sektöre) bağlıdır.

Uyarı: Reklamları her şeyi ile dört dörtlük kurmak ve yönetmek tek başına yeterli değildir. Maliyetleri düşürmek puzzle’ın parçalarından sadece birisi olduğu için yalnızca TBM değerine odaklanmak yanlıştır. Ayrıca Google Ads anahtar kelime planlayıcısında belirtilen TBM’ler geçmiş ayların ortalaması olduğu için, dönemsel reklam rekabetine bağlı olarak TBM’ler artabileceği için minimum %30 daha fazla harcamayı göze almakta çok büyük bir fayda bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki, yeterli bütçeyle reklam verilmediği takdirde reklamlardan alınan verim düşebilir.
(Ayrıca Bakınız: En Başarılı Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri)

MrKaptanTR

Bilgisayar mühendisiyim ve boş zamanlarımda kurucusu olduğum bu platformda yazarlık yapıyorum. Özellikle yazılım ve profesyonel içerik üreticiliği alanlarında çalışıyorum. Spor yapmaktan ve gizemli konuları araştırmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu